Rahatladık!

Rahatladık!

DAHA ÖNCE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER ARASINDA BİRİNCİ SIRADAYDIK

DAHA ÖNCE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER ARASINDA BİRİNCİ SIRADAYDIK

Rahatladık!

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye´nin deprem tehlike haritası üç yıllık bir çalışma sonucunda güncellendi. Haritaya göre daha önce kırmızıyla işaret edilen Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renkle işaretlendi.

AFAD VE ÜNİVERSİTELER ORTAK ÇALIŞTI

AFAD´ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika´da yıllardır uygulanan ?ivme? yöntemi aldı. Buna göre yeni haritada sarı yerler düşük tehlikeli, kırmızı yerler ise yüksek tehlikeli yer ivmesini gösteriyor.

2019 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

2019 yılında yürürlüğe girecek olan yeni haritada toplam 52 il merkezinin deprem tehlike değeri değişti.46 il merkezinin deprem tehlikesinin düşürüldüğü haritada 6 il merkezinin deprem tehlikesi yükseltildi.

TÜRKİYE TOPRAKLARINDAKİ RİSK

Eski haritada Türkiye topraklarının %47´si en tehlikeli kısımda yer almaktayken yeni haritada bu oran %17 olarak güncellendi. Yine eski haritada Türkiye nüfusunun %43´ü en tehlikeli alan olarak tanımlanan bölgede bulunurken yeni haritada bu veri %27 olarak belirtildi. En tehlikeli alan verileri bina sayılarına göre de güncellendi. Eski haritada binaların %44´ü en tehlikeli alanda gözükürken yeni haritaya göre bu oran %26´ya düşürüldü.

GÜNCELLEMEYE GÖRE KIRIKKALE DÜŞÜK

22 yıl önceki haritada 1. Derece deprem bölgesini belirten koyu kırmızı renkle gösterilen Kırşehir ve Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renkle işaretlendi.

ADRES GİREREK DEPREM RİSKİ SORGULAMA

Yenilenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası elektronik ortama da aktarıldı. Böylece oturduğu semtte deprem riski olup, olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar deprem sorgulaması hizmetini e-devlet sistemi üzerinden rahatça yapabilecekler.

UYGULAMAYI KULLANMAK İÇİN

Uygulamayı kullanmak için ?https://tdth.afad.gov.tr?adresini tıklayarak ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan ?Adres Sorgulama? veya ?Raporlama? butonuna tıklamak yeterli. Gereken adres ya da koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek.

HABER MERKEZİ



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü