PLAZMA BAĞIŞINLA İNSANLIK KAZANACAK

PLAZMA BAĞIŞINLA İNSANLIK KAZANACAK

Çin´in Vuhan kentinde Aralık 2019´da ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgınını önleme adına Kırıkkale´de çalışmalar devam ed

Çin´in Vuhan kentinde Aralık 2019´da ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgınını önleme adına Kırıkkale´de çalışmalar devam ederken, İl Sağlık Müdürlüğü Plazma bağışı konusunda çağrı merkezi kurdu.

COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan kan plazması alınarak kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanıyor. Bu bağlamda Kırıkkale´de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde çalışmalar gerçekleştiriliyor. İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Kırıkkale´de COVİD-19 Plazma Bağışçı Çağrı Koordinasyon Merkezi kuruldu. Plazma bağışında bulunmak isteyenler İl Sağlık Müdürlüğünün (0318) 233 12 29 – (0318) 233 11 17 – (0318) 233 06 28 – (0318) 233 11 34 Dahili Numara: 1296 telefon numaralarını arayarak gerekli bilgileri alabilecek.   

18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar. Tercihen erkeklerden, gebe kalmamış (doğum/düşük/kürtaj) kadınlardan ve kan transfüzyonu yapılmamış kişiler. Doğum ya da düşük yapmış kadınların ve kan transfüzyonu yapılmış kişilerin bağışçı olabilmeleri için HLA antikorları açısından taranmaları ve negatif olduklarının gösterilmesi gerekmektedir. Tüm bağışçı adaylarının mutlaka COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır. Bununla beraber, Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi görmüş bir kişi ise en az 24 saat ara ile iki nazofarenks sürüntü örneğinin SARS-CoV-2 moleküler test sonuçları “NEGATİF” bulunmalı ve klinik olarak (öksürük, ateş, nefes darlığı, halsizlik vb.) iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır.

“En az 24 saat ara ile yapılmış iki “NEGATİF” moleküler test sonucu olmayan COVID- 19 immün plazma bağışçıları için aşağıdaki madde uygulanır. COVID-19 tanısı almış ancak tedavi ve/veya karantina sürecini evde tamamlayan bağışçı adaylarının klinik olarak tam iyileşmesinin üzerinden en az 28 gün geçmiş ve bağış öncesinde nazofarenks sürüntü örneğinden çalışılmış SARS-CoV-2 moleküler test sonucu “NEGATİF” olmalıdır. Bu kişilerin hastalık dönemine ait kayıtları eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olmalıdır. Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarının aferez yöntemiyle immün plazması alınır. Hastalarımızın ihtiyacına göre bileşenler hazırlanır. Sağlık Bakanlığının onayladığı hastanelere hazırlanan immün plazmaların transferi gerçekleştirilir. 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ