Parlamenter Sistem İşlemiyor

Parlamenter Sistem İşlemiyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, "Görünen o ki Türkiye`de parlamenter sistem işlememektedir. Çünkü bu sistem bizim yapımıza uygun değildir" dedi.

TÜRKİYE’YE UYGUN BİR SİSTEM

Bilir, AK Parti Kırıkkale İl Başkanlığınca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenlenen ve parti yönetim kadroları ile partililerin katıldığı "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" Konferansı`nda yaptığı konuşmada, AK Parti`nin önerdiği başkanlık sistemi ile Amerika`daki başkanlık sisteminin farklı yanları olduğuna dikkati çeken Bilir, "Bu, Türkiye`ye uygun bir başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık sistemi veya rasyonel başkanlık sistemi diye adlandırabiliriz" ifadesini kullandı.

İKİ BAŞLILIĞI KALDIRAMAYIZ

Parlamenter sistemin Türkiye`de tam manasıyla uygulanamadığını savunan Bilir, "Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının yetkileri semboliktir ama bizde yasamaya, yürütmeye ve yargıya hâkim bir Cumhurbaşkanı var. Ülkede günümüzde uygulanan sisteme ‘iki başlılık’ diyoruz. Bir seçilmiş başbakan var, diğer tarafta da cumhurbaşkanı. Türkiye`de parlamenter sistem işlememektedir. Çünkü bu sistem bizim yapımıza uygun değildir. Çünkü iki başlılık var. Biz iki başlılığı kaldıramıyoruz" diye konuştu.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız