ÖTEKİNİN FİKRİ

ÖTEKİNİN FİKRİ

ÖTEKİNİN FİKRİ

ÖTEKİNİN FİKRİ

Bir de düşünüp de diyememek var. Aklının bir volkan gibi, bir deprem yüklü levha gibi dolup da dışa vuramamak.

Kimi zaman ?Bir insan olarak diğer canlılardan farkım ne?? diye aklımı zorladığım olur. Bu zamanlarda en büyük farkımın düşünmek olduğunu tekrar tekrar teyit eder dururum. Düşünmek ki, Descartes´i var eden, Şems´i Mevlana´ya yar eden?

Şimdi düşünüyorum ki, İnsanlar neden engelliler gününü kutlar? Bu müstesna günde kutlanacak ne bulurlar? Nasıl bir haleti ruhiye ile engelli insanlara ?Engelliler gününüz kutlu olsun.? temennisinde bulunabilirler? Acaba bu insanlara tebrik edilecek bir durum olmadığını söylesem, kendimi ifade etmiş olabilir miyim? Hislerimi onlara iletebilir miyim?

Düşünceye daldıkça bu sorunun kaynağında toplumun engelliye atfettiği statünün böyle bir duruma zemin hazırlamış olabileceğini keşfediyorum. Toplum ki eski çağlarda, içine şeytan girmiş diye lanetli ilan ettiği engellileri günümüzde yaratıcı tarafından seçilmiş ve mükâfatları ölümden sonraki ebedi yaşamda misliyle verilecek olan doğaüstü yetenekli varlıklar olarak nitelendiriyor. Nitekim doğaüstü yetenekli varlıklar olan engellilerin yüceltilmesi, en ufak başarılarının abartılması, sürekli şımartılması ve sınırsızca hoşgörüye tabi tutulması gerekir. Üstelik toplum zihniyetine göre engellilerden olabildiğince hayır dua almak beddualarından da olabildiğince sakınmak gerekir. Zira onlar doğaüstü varlıklar?

Böyle olunca engellilerin günlerinin kutlanmaması ayıp hale geliyor. Onların bu müstesna günlerinde eğlenceler tertip etmemek abes; onlara ?engelliler günün kutlu olsun? dememek günah oluyor.

Ey toplum! Ey bu yazımı okuyan insanlar, engelliler ne içerisine şeytan girmiş lanetli yaratıklardır ne de yaratıcının lütfuna bu dünyada değil de diğer yaşamda kavuşmayı sabırla bekleyen doğaüstü varlıklardır. Engelliler de tüm haklarıyla, benlikleriyle, düşünce ve hisleriyle birer insandırlar. Sizlere düşen onları bir insan olarak kabul etmeniz ve hak ettikleri saygıyı onlara vermenizden başka bir şey değildir.

                                                                                                                                                    

                                                                              İsmail ÜSTÜN

                                                                      Mehmet Işıtan Eğitim Uygulama Okulu

                                                                          Rehber Öğretmeni



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü