Osmanlı geleneğini yaşatarak Evinin ekmeğini kazanıyor

Osmanlı geleneğini yaşatarak Evinin ekmeğini kazanıyor

Aslen Manisalı, Manisa’nın Akhisar ilçesinde yaşayan 58 yaşındaki Coşkun Fitil geçmişi Osmanlı dönemine dayanan cami önlerinde macun geleneğini yaşatıyor.

El emeği yaptığı renk renk macunlardan satarak evinin ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Buralarda allı güllü olarak ta bilinen şekerleme karışımı satan Coşkun(un yolu bu defada Kırıkkale’ye düştü.

MACUN ESKİ BİR GELENEK

Geçmişi uzun yıllara dayanan hatta Osmanlı döneminde özellikle öğlen ve akşam saatlerinde cami önlerinde satışa sunulan şeker ve değişik doğal bitki ve meyve karışımı macun geleneğini fırsata çeviren Manisalı 58 yaşındaki Coşkun Fitil gerçeğine uygun yaptırdığı tezgah ile macun satarak evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. İl il seyyar olarak geçen Coşkun’un yolu bu defada Kırıkkale(ye düştü. Kırıkkale’de bayram öncesi olması nedeniyle İstanbul caddesine tezgah açan Coşkun Fitil özellikle çocukların yoğun ilgisini görüyor. Portakallı, çilekli Muzlu ve diğer meyve çeşitlerinden oluşan ve bizde allı güllü olarak bilinen şekerleme macunun 10 liraya satıyor.

ESKİ BİR OSMANLI GELENEĞİ

İl il gezerek hem eski Osmanlı geleneğini yaşatarak hem de evinin ekmek parasını kazanmaya çalışan 3 çocuk babası Coşkun Fitil Osmanlı döneminde özellikle cami önlerinde öğle ve akşam saatlerinde cami cemaatine zaman zaman özellikle Ramazan aylarında ücretsiz olarak dağıtılan karışımın bir çok hastalığa iyi geldiğini söylüyor. Manisa da ünlü Mesir macununun bir benzeri olan karışımdan il il gezerek sattığını anlatan Coşkun Fitil hem geleneği yaşattığını hem de evinin ekmek parasını kazandığını söyledi. Kırıkkale’de beklemediği bir ilgiyle karşılandığını anlatan Fitil son şeker ve diğer ürünlere yapılan zamların kendi ürettiği ürüne de büyük etki ettiğini belirtti.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız