Ortadoğu sınavından başarıyla çıktık

Ortadoğu sınavından başarıyla çıktık

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Kırıkkale Üniversitesinde katıldığı, 1. Uluslararası Orta Doğu Sempozyumu`nda Orta Doğu`da yaşanan değişimi anlattı Ortadoğu'daki gelişmelerin bir sınav olduğunu ifade eden Bakan İşler, Önemli olanın bu sınavd

20 ÜLKE KONUKLARI MİSAFİR EDİLİYOR

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından ‘Süreklilik ve Değişim içerisinde Ortadoğu’ adı altında 1. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu yapıldı. 20 ülkeden konukların misafir edildiği sempozyum Mavi Salon’da gerçekleşti. Türkiye olarak Ortadoğu’da yaşanan sınavdan başarıyla çıktıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Elbette ki bazı acıların yaşanmasını engelleyemedik. Bunu ifade etmekte fayda görüyorum. Ama her şeyi engellemek bizim yetkimiz ve kabiliyetimiz dışında” dedi.

 

ACILAR YAŞANMASIN

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan İşler Orta Doğuda yaşanan acıların en azından dindirilmesi için büyük çaba harcadıklarını belirterek ‘‘Ama en azından bu acılar yaşanmasın diye çabalar sarf ettik ortaya politikalar koyduk. İkiyüzlü ve çifte standart bir çıkar dünyasının hakim olduğu uluslar arası ilişkilerde Acılarda yaşanmaktadır. Biz bu coğrafyada yaşayan halkların vicdanı olmaya ve sesi olmaya gayret ettik. Onların taleplerini gerçekleştirmek için elimizden gelen gayretti ortaya koyduk. 21. yüzyılda çok acılar yaşanmaması için gayret sarf ettik. Ülkelerin rejimlerine bakmaksızın ve bir ayrıma gitmeksizin komşularımızla ilişkilerimizi gerçekleştirdik” diye konuştu.

 

 

TARİHİ GEÇMİŞİ ÖNEMİ

Ülkenin tarihi geçmişi ve coğrafi konumu sebebiyle Ortadoğu ülkeleriyle yakın ilişki ağı içerisinde bulunduğunu açıklayan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, “Medeniyet tarihinin belki de en zengin bir alanı olan Ortadoğu coğrafyası içerisinde ülkemizin konumunu doğru bir şekilde değerlendirmesi ve tarihi olayları, siyasi gelişmeleri akademik bir ortamda tartışılmasını sağlamak amacıyla sempozyumu düzenledik.” dedi.

 

DÜNYA GÜNDEMİ DEĞİŞİYOR

Dünya gündemini her geçen gün daha fazla oranda meşgul eden Ortadoğu ülkelerinin karşılaştıkları problemleri, bu ülkelerden gelen veya diğer ülkelerden gelen entelektüel ve akademisyenler bu sempozyumda karşılıklı olarak tanışma fırsatı bulduğunu belirten Yıldız, “ Ayrıca düzenlenen bu kongre bu konuda uzmanlaşan yerli ve yabancı akademisyenleri bir araya getirerek, Türkiye’yi ile Kırıkkale’yi uluslararası bir organizasyon aracılığı ile tanıtma fırsatı oluşturuldu.” dedi.  Sempozyum için “Süreklilik ve Değişim içerisinde Orta Doğu” alt başlıklı bir tema belirlenmiştir.

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Şamil Öcal ve ABD Duke Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ebrahim Moosa, ‘Arap Baharı sonrasındaMüslüman, siyasi, teolojik, ahlaki olanın yeniden inşası’ adlı bir konferans verdi. 

 

SEMPOZYUM 3 GÜN SÜRECEK

3 gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmasını ise Duke Üniversitesinden Prof. Ebrahim Moosa yaptı. Sempozyumda konuşma yapacak yurtdışından katılımlarından bazıları şöyle: "Katar Üniversitesi Prof. Ahmed Ibrahim Abushouk, Boston Üniversitesi`nden Prof. Augustus Richard Norton, Arab Sosyologları Derneği`nden Dr. Mouhsin Bouazizi, Biskra Üniversitesi Rektörü Prof. Belkacem Selatnia, Al-Shark Merkezi`nden Mustafa El-Labbad, Trablus Üniversitesinden Prof. Mustafa A. Kashiem, Kadi Ayyad Üniversitesinden Driss Lagrini,International Üniversitesinden Prof. Kamal Gahallah, Sana`a Üniversitesinden Prof. Abdulhakim Al-Sharjabi, Kingdom Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Abdul Ghaffar, Khmis Miliana Üniversitesinden Prof. Ben Youcef Telemcani, Al-Quds Üniversitesi Prof. Meshour Habbazi."

 

GENİŞ KATILIM

Sempozyuma konuşma yapmak üzere Türkiye`den katılacak isimlerden bazıları şöyle: "Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Gazi Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Gazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çağıran, SDE Başkan Yardımcısı, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Şaban Kardaş, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahfuz Söylemez, Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Ahmet Uysal, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler."

 

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ