Ortadoğu meselesi bizim meselemiz

Ortadoğu meselesi bizim meselemiz

II. ULUSLARARASI ORTADOĞU SEMPOZYUMU BAŞLADI

II. ULUSLARARASI ORTADOĞU SEMPOZYUMU BAŞLADI

Ortadoğu meselesi bizim meselemiz

Kırıkkale Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KODAMER) tarafından düzenlenen ?Ortadoğu´da Devlet, Devlet Dışı Aktörler ve Demokrasi? konulu II. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salon´da gerçekleşen açılış töreniyle başladı.

TÜRKİYE´NİN ORTADOĞU ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERİ

Sempozyumun ülkemizin Ortadoğu ülkeleriyle ilişkileri, küresel çerçevedeki gelişmeler, tarihi ve güncel konular açısından tartışılma ve anlaşılmasına imkân verileceğini dile getiren Sempozyum Koordinatörü ve Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Mazman, ?Tarihi, geçmişi ve coğrafi konumu sebebiyle Ortadoğu ülkeleriyle yakın bir ilişki ağı içerisinde bulunan ülkemizin, medeniyet tarihinin en zengin alanı olan Ortadoğu coğrafyası içerisinde konumunun doğru bir şekilde değerlendirmesini yapmak, tarihi olayların ve siyasi gelişmelerin akademik bir ortamda tartışılmasını sağlamak üzere Türkiye´de bulunan üniversiteler ile yurtdışından çok sayıda araştırma kurumu ve araştırmacı bu sempozyumda bulaşacak? dedi.

ORTADOĞU ÜLKELERİNİ 80 ÜNİVERSİTE TEMSİL EDİYOR

Konferans hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İbrahim Mazman, ?Sempozyuma Filistin Ulusal Yönetimi, İran, Cezayir, Tunus, Libya, Katar, Ürdün, Mısır, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, gibi Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile Türkiye dâhil 16 ülkeden, 80 Üniversite ve 15 Araştırma Kurumu temsil ediliyor ve 230 bilim insanı katılıyor. ?Ortadoğu´da Devlet, Devlet-Dışı Aktörler ve Demokrasi? olarak belirlenen tema içerisinde ?Ortadoğu´da Siyaset ve Diplomasi, Ortadoğu´nun Sosyolojisi, Ortadoğu Ekonomisi, Ortadoğu Krizinin Felsefi Temelleri ve Ortadoğu Çalışmalarının Mevcut Durumu, Sorunları ve Geleceği? konularında iki yüzden fazla bildiri sunulacak? şeklinde konuştu.

?ORTADOĞU MESELESİ BİZİM MESELEMİZDİR?

Sempozyumun çok önemli ve güncel başlıklar içerdiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Yıldız, ?Biz Türkiye olarak bu coğrafyanın tam içindeyiz. Tarihsel, kültürel ve inanç açısından Ortadoğu biz, biz Ortadoğu´yuz. Hemen yanımızda içler yakan, şehirleri yıkan, masum insanları ülkesinden eden tablolar var ve bundan en çokta bizim ülkemiz etkileniyor.  Yanı başımızda yaşanan bu sorunlara üniversite olarak duyarsız kalamayız. Burada güçlü devletlerin ve uluslararası güçlerin müdahaleleri insan hakları ve demokrasi noktasında yetersiz kalıyor. Bölgede oluşturulan suni devletler maalesef sorunların merkezinde. Bu sebeple Ortadoğu meselesi bizim meselemizdir ve bu merkezin kurulma sebebidir. Bu toplantı çok verimli ve başarılı geçecektir. Teşrif eden tüm katılımcılara ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.

?ORTADOĞU COĞRAFYASINDA MOĞOL İSTİLASINI BİLE GERİDE BIRAKAN ZULÜMLER VAR?

Ortadoğu´nun zor bir dönemden geçtiğini ifade eden AK Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, ?Ortadoğu, I. Dünya Savaşı çerçevesindeki zaman dilimlerini tekrar yaşıyor. Dağılma, ırkçılık, mezhepçilik, terör, emperyalizmin hat safhada olduğu, zulüm ve acıların yaşandığı bir dönemden geçiliyor. Ortadoğu coğrafyasında Moğol istilasını bile geride bırakan zulümler, acılar var. Bu acıları ortak yaşıyoruz. Bütün bunlarla ilgili Türkiye´nin, ülkelerin değişik çabaları ve çaresizlikler var. Kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve devletlerin bir araya gelerek çözüm üretmesi gerekmektedir.? dedi. İslam ile terörü bir araya getirenlerin, böyle algılanmasında sağlayanların İslam´a çok büyük kötülük yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Atalay, ?Sanki bu terör örgütleri İslam ile terörü yan yana getirmek için birileri tarafından icat mı edildi diyoruz. Biz demokrasi diye başladık. Bugünkü siyasette Müslümanların demokrasiye, özgürlüklere, çoğulculuğa sahip çıkmasını çok önemsedik ve bu anlayışı benimsedik. Ülke olarak bu konuda çok çaba sarf ettik. Elimizden geleni yapmaya da devam edeceğiz? şeklinde konuştu.

?ARAP BAHARI SÜRECİNDE DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜKLER VE İNSAN HAKLARI ADINA BİR ŞEY GÖREMEDİK?

AK Parti Ankara Prof. Dr. Milletvekili Emrullah İşler de Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları isteğiyle ´Arap Baharı´ denilen sürecin başladığını anlattı. Arap Baharı olaylarının başlamasının üzerinden 5 yıl geçtiğini kaydeden Prof. Dr. İşler, şöyle konuştu: ?Bu süreçte, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları adına bir şey göremedik. Tam tersine kaosla, iç savaşla, acıyla, kan ve gözyaşıyla karşı karşıyayız. Bu durum bütün Müslümanları ve bu coğrafyanın sakinleri olarak hepimizi derinden üzüyor. Biz yıllarca demokrasi, özgürlük, insan hakları dedik. Türkiye´de darbeler olduğu zaman Batı´nın Türkiye´ye vermiş olduğu ödevleri hepimiz hatırlıyoruz. Arap halklarının demokrasi talebi karşısında, demokrasinin beşiği olan Batı ülkelerinin takınmış olduğu o çifte standartlı tavrın, maalesef bilinçli bir şekilde Ortadoğu coğrafyasının kaosa sürüklenmesine neden olduğunu düşünüyorum.?

?TÜRKİYE ORTADOĞU´DA ATILACAK ADIMLA NOKTASINDA KİLİT KONUMDADIR?

Oturum Başkanlığını Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Emrullah İşler´in yaptığı ?Ortadoğu´nun Demokratik Geleceği: Diyalog-Barış-İstikrar? konulu panelde konuşan Filistin Kültür Bakanı Vekili Dr. Ziyad A. J. Rjoob, Türkiye´nin çok güçlü bir ülke olduğunu, köklü tarihi ve bölgesel konumu gereği bölgede aktif rol aldığını belirtti ve Ortadoğu konusunda da çözüme yönelik adımların atılmasında kilit konumda olacağını dile getirdi.

?İSLAM DÜNYASI DÜŞTÜĞÜ DURUM İTİBARİYLE YANLIŞ YORUMLANIYOR?

Ortadoğu´daki sorunların büyük bir kısmının dinin şiddet olarak algılanmasından kaynaklandığını ve bununda savaş ve terörizmi doğurduğunu ifade eden İran Tebriz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bagher Sadrınıa, ?Şiddeti kutsallaştıran bakış açısını değiştirmek gerekiyor. Bu sorunu çözmek için inanç konusundaki temel sorunlara yönelmeliyiz. İslam dünyası düştüğü durum itibariyle yanlış yorumlanıyor.  Bu sorunu çözecek olanlar Ortadoğu´yu kaosa itenler değil yine bizleriz. Aydınların bir araya gelmesi gerekmektedir. Türkiye bu noktada önemli bir konumda bulunuyor? dedi.

?ÜLKE OLARAK HER ZAMAN BARIŞ, BİRLİK VE KAYNAŞMADAN YANA OLDUK?

AK Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay ise Ortadoğu olarak adlandırılan coğrafyanın 100 yıl önce tek bir bölge olduğunu ve hepsinin Osmanlı İmparatorluğu´nun parçaları olduğunu ifade etti.  Ortadoğu konuşulurken Osmanlı´nın ve Türkiye´nin konuşulduğunu belirten Prof. Dr. Aktay, ?Belki 100 yıl önceki halinden bahsetmiş oluyoruz ama bu devletlere ne tür bir fonksiyon yüklenmiş olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Çünkü bu devletlerin hiçbiri kendi halklarının kararıyla kurulmuş değildir. Hiçbirisinin halkı ´ biz Osmanlı´dan ayrılalım ve kendi devletimizi kuralım´ diye yola çıkmış değil. Oralarda savaş neticesinde işgalci güçler kendi yönetim yapılarını kurmuşlardır. Kurdukları bu yönetim yapılarına birtakım fonksiyonlar yüklemişlerdir. Bu devletlerin temel fonksiyonları bir daha bir araya gelip yeni bir güçlü veya anlamlı bir ittifak oluşturamamaktır. Suriye´de ve diğer İslam ülkelerinde yaşananlar İslam dünyasının nasıl gösterilmek istendiğine dair ibretlik bir durumdur. Ülke olarak her zaman barış, birlik ve kaynaşmadan yana olduk. Ancak bu meselede de yalnız bırakıldık? şeklinde konuştu. Batı´nın İslam coğrafyasına bakışına değinen Katar Milli Kültür Merkezi Müdürü Dr. Khaled Yusuf Al-Mulla, ?Batı bir üstünlük taslama halinde. İslam çözüm üzerine kurulmuş bir dindir. Sanat, siyaset ve sosyal alanda İslam´a dair olumsuz bir portre çizilmeye çalışılıyor ve İslam dini bir tehdit unsuru olarak gösterilmeye çalışılıyor.  Batı dünyası doğuyu zorbalıkların ve nefretin olduğu bir toplum olarak göstermeye çalışılıyor. Boyun eğen, kendi gelecekleri için çaba göstermeyen bir toplum profili çizilmeye çalışılıyor? dedi.

?EĞİTİM VE KÜLTÜR SEVİYESİ YÜKSEK ÜLKE OLMAK BERABERİNDE DEMOKRASİYİ GETİRECEKTİR?

Konuşmaların bitiminde Emrullah İşler Dört büyük ülke olan Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran arasında sağlanacak olan diyalog, barış ve istikrar ile sorunların büyük ölçüde çözüleceğini ifade etti ve ülke olarak çok çaba sarf edildiğini dile getirdi. İşler, ?Ülke olarak çıkarların yanı sıra ilkeli ve ahlaki bir yaklaşımı benimsedik ve demokrasiden yana olduk. Çözüm için gayret göstermemiz lazım. Zengin, eğitim ve kültür seviyesi yüksek ülke olmak beraberinde demokrasiyi getirecektir? şeklinde konuştu. Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay tarafından konuşmacılara hediyeleri taktim edildi. Program Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Arkeolog Dr. Tuna Akçay´ın fotoğraflarından oluşan ?Kırıkkale´den İpek Yoluna´ fotoğraf sergisinin açılışıyla sona erdi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ