ÖNAL KIRIKKALE'NİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI

ÖNAL KIRIKKALE

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal Kırıkkale'nin sorunları hakkında yaptığı konuşmada, iktidarın açıkladığı önlem paketinin Kırıkkale esnafının sorunlarına derman olmadığını öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.

Toplantıda söz alan CHP'li Milletvekili Ahmet Önal, şu ifedelere yer verdi; 

Kırıkkale’nin sorunları hakkında parti grubum adına söz almış bulunuyorum. Bu vesile ile ekranları başında bizleri izleyen başta Kırıkkaleli hemşehrilerim olmak üzere tüm vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.
Pandemi döneminde çok önemli görevler üstlenen başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm görevlilerimize teşekkür ediyorum. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza, kamu görevlilerimize Allah dan rahmet; hastalarımıza acil şifalar diliyorum.
Sayın başkan değerli milletvekilleri;
Bilindiği üzere ülkemiz ve dünya çok ciddi bir salgın hastalık ile karşı karşıya. Her geçen gün hasta sayısı artıyor, yoğun bakım üniteleri doluyor taşıyor.     
Bu zor şartlarda Kırıkkale de Hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlarımız, hemşirelerimiz, ebelerimiz, hasta bakıcılarımız, kısacası tüm sağlık personelimiz olağanüstü fedakârlık ve çaba ile üstelik canlarını tehlikeye atarak görevlerini ifa ediyor. Ancak bu süreçte çalışanlarımız hak ettikleri ek ödeme ve destekleri alamıyor. Sayın Bakan tarafından bizzat verilen müjde ve sözler tutulmuyor. Bugün söylenen yarın yalanlanıyor. 
Değerli arkadaşlar;

    Ülkemizde uzun dönemdir yaşanan derin ekonomik kriz ve devamında gelen pandemi süreci sebebiyle vatandaşlarımız bir hayli zor durumda kalmış, iktidarın açıkladığı önlem paketi Kırıkkale esnafının hiçbir derdine dermen olmamıştır.
50 bin emeklinin yaşadığı, çalışan nüfusun yarıdan fazlasının asgari ücretli olduğu şehrimizde en büyük sıkıntı geçim derdi ve işsizlik. Birde buna her gün gıdadan temizlik maddelerine; akaryakıttan, elektriğe, doğalgaza kadar birçok ürüne gelen zamlar vatandaşımızın belini büküyor. 
Sadece aldığı emekli maaşı ile ya da asgari ücret düzeyindeki maaşı ile geçinen Kırıkkaleli ler perişan durumda.
Bir dönem şehrimizde vatandaşımızın en çok uğradığı, en gözde dükkânların bulunduğu Zafer Caddesi ve Toprak Mahalle esnafları sıkıntılı günler geçiriyor. Birçok işyeri boşaltılmış ya da kira borçları yüzünden tahliye edilmiş durumda. Gürler Mahallesi, Sanayi Mahallesi, Yeni Mahalle esnaflarımız da aynı sıkıntılı durumla karşı karsıya. 
Bir esnafımız devlete 40 yıl vergi ödediğini ama devletin kendisini bu salgın döneminde yalnız bıraktığından şikâyet ediyor.
Yine Kırıkkale Üniversitemizin bulunduğu Yenişehir de apart esnafı, kafe sahipleri, servis, minibüs ve taksici esnafımız öğrenci olmaması sebebiyle oldukça zor günler geçiriyor. Yahşihan ilçemizde bulunan apart sahipleri kiracı bulamadıklarından apartlarını satılığa çıkartmış durumdalar. 
Değerli arkadaşlar internet sitesilerinde en çok satılık apart ilanı veren esnaf Kırıkkale/Yenişehir apart esnafları. Birçok esnafımıza bankalardan ödeme ihtarnamesi gönderilmiş. Böyle giderse esnafımızın elinde ne minibüsü, ne de apartı kalacak.
Kırıkkale şehir merkezinde 28 mahalleye hizmet götüren minibüs esnafı ile, Yahşihan ve Keskin ilçe minibüs hattı esnafımız 7-8 aydır neredeyse kontak açamamış buna rağmen araç sigortası, bandrol, muayene paraları yüzünden perişan durumda kalmıştır.
 Gelirleri % 90 oranında düşen Kırıkkaleli esnaflar bir de artan kredi borcu, biriken kiralar, vergi borçları ve Sigorta primleri sebebiyle kara kara düşünüyor.  Tüm bunları çözmesi gereken iktidarınız vatandaşımızın bu feryadını duymuyor, görmüyor. 
Değerli arkadaşlar tablo bu kadar karanlık gözükse de emekliyi, esnafı, çiftçiyi, çalışanı, asgari ücretliyi önceleyen ekonomik programlarla vatandaşımızı rahatlatmak mümkündür.  
Örneğin yandaş şirketlere yaptığınız vergi indirimi ve muafiyetini bu ülkenin öz çocuklarına da yapabilirsiniz. Devlet garantili ihalelere verilen parayı gariban vatandaşa verebilirsiniz.  
Değerli arkadaşlar;
Yaklaşık 10 gün kadar önce Kırıkkale’miz de iş kur aracılığı ile Toplum Yararına Proje kapsamında 3-6 ve 9 aylık sürelerle geçici personel istihdamı yapıldı. Geçici süreyle üstelik asgari ücret karşılığı yapılan bu alım için yaklaşık 4 bin Kırıkkaleli müracaat etmiş, sadece 500 kadarı kura sonucu işe başlatılmıştır. 
Mevsimlik, üstelik asgari ücret düzeyindeki bu işe dahi razı olan ancak kurada adı çıkmayan yaklaşık 3500 Kırıkkaleli kışa girerken ekmeksiz, aşsız, umutsuz kaldı.
Değerli arkadaşlar okullar açıldı, önümüz kış mevsimi, Kasım ayında itibaren elektrik ve doğalgaz faturaları el yakmaya başlayacak. Okul ve kırtasiye masrafları geçen yıla göre % 30 oranında artmış durumda.
Bir dönem Türkiye nin sanayi kenti, Anadolu nun göz bebeği olan Kırıkkale son 18 yılda maalesef bu duruma düşürüldü. Kırıkkaleli analar, babalar kara kara düşünürken; gençler, işsiz-aşsız, kısacası sahipsiz bırakıldı. 
İktidara geldiğiniz günden beri Kırıkkale devamlı göç veriyor küçülüyor. Son 18 yılda bir tane Fabrika yapılmayan Kırıkkale de var olan Kamuya ait Fabrika ve işletmeler hızla küçüldü adeta kapanma noktasına geldi. Bu anlamda Kırıkkale ye verdiğiniz zararlarla ne kadar gurur duysanız az kalacaktır.  
Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;
Kırıkkale’ nin sorunları bununla da bitmiyor;
Yaşanan ekonomik kriz ve yükselen döviz kuru nedeniyle uzaktan eğitim için kullanılması zorunlu olan bilgisayar, tablet, laptop gibi cihazlara olan ihtiyaç neredeyse 10 kat artmıştır. İmkânı olan aileler bu cihazları temin edebilmişken Kırıkkale de birçok yoksul aile çocuğu bu cihazlara ulaşamamış, eğitim öğretim hakkından mahkûm bırakılmıştır. 
21. Yüzyıl Türkiye sinde bırakın interneti televizyonu bile olmayan aileler var. Kırıkkale de bazı aileler tek televizyon ile 3 çocuğuna eğitim vermeye çalışıyor. 
Ekonomik durumu iyi olan aileler her türlü imkâna sahipken, yoksul aile çocukları EBA ya dahi erişemiyor. Burada devletimize düşen eğitim için kullanılması zorunlu olan cihazları tüm öğrenci ve öğretmenlerimize ücretsiz dağıtmak; ya da en azından bu cihazlardan alınan vergileri kaldırmak olacaktır. 
Bu duygu ve düşüncelerle; sözlerime son verirken
Yoksulluğun ve emek sömürüsünün olmadığı, 
Gelirin hakça paylaşıldığı, bir Türkiye diliyor,
Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız