Ölümüne çalıştık kazandık

Ölümüne çalıştık kazandık

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS grup toplu iş sözleşmesi süreci ve elde edilen zafer ile ilgili önemli mesajlar verirken “ölümüne mücadele ettik, kazandık” dedi

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS grup toplu iş sözleşmesi süreci ve elde edilen zafer ile ilgili önemli mesajlar verirken “ölümüne mücadele ettik, kazandık” dedi

 

ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK KAZANDIK

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, konuşmasında MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine değinirken, “Ölümüne çalıştık, kazanacağız” sloganı ile mücadeleye başladığımızı hatırlatarak, “Biz bu yola çıkarken bir cümle kurmuştuk. Demiştik ki ölümüne çalıştık, kazanacağız, ölümüne mücadele ettik, kazandık. Yola bu cümleyle çıktık. Yolda bu cümleyle yürüdük. Bu cümleyle merhaba dedik. Bu cümleyle işbaşı yaptık. Akşam, bu cümleyle uyuduk. Sabah, bu cümleyle uyandık. Şimdi yeni bir günün sabahında yeni bir sürecin başlangıcındayız. Kazanılmış bir zaferden sonra evine dönen bir asker gibi yorgun ama mutlu, yorgun ama gururlu, yorgun ama çok özlemiş olarak yine bir aradayız. Artık yola çıkarken kurduğumuz cümleyi gönül rahatlığıyla değiştirebiliriz. Evet, ölümüne çalıştık, kazanacağız demiştik. Ama şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Şimdi hep beraber avazımız çıktığı kadar bağırabiliriz. Ölümüne mücadele ettik, kazandık” dedi.

 

ZORLU BİR SÜREÇKEN GEÇTİK

MESS ile imzalan 2021-2023 Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci ile ilgili değerlendirmelerine devam eden  Kavlak, yaşanan zorlu sürecinin başlangıcını şöyle özetledi: “Bu mücadelenin başlangıcı geçtiğimiz Ağustos ayıydı. 2021-2023 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi için Ağustos’un o yakıcı sıcağında kolları sıvadık, hazırlıklara başladık. Önce ülkemiz sendikal hareketine getirdiğimiz çok önemli bir katkı olan ve yalnızca sendikamızda yapılan örgüt içi demokrasinin olmazsa olmazı, anket uygulamamızı yaptık. Hem kendi araştırma merkezimiz hem de anlaştığımız bir özel şirket aracılığıyla üyelerimizin beklentisini öğrendik. Ben de bütün yaz boyunca otellerimizde konaklayan arkadaşlarımızla bir araya geldim. Onların sohbetlerine katıldım. Hepsini dinledim, notlar aldım. Teşkilatımızın nabzını tutmaya çalıştım. Ardından Ankara’da sözleşme kapsamındaki işyerlerimizden 577 temsilci arkadaşımızla bir araya geldik. Kapsamlı bir atölye çalışması yaptık. Onların taleplerini, önerilerini aldık. Sonra Başkanlar Kurulumuzu topladık. Taslağımıza son şeklini verip, bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladık.”

 

EKONOMİK GELİŞMELERİ DİKKATE ALDIK

Genel Başkan Kavlak, sözleşme süreci ile ilgili sözlerine devam ederken, ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeleri dikkat çekerek, “Biz bu taslağı hazırlarken ülkemizde her şey süt limandı. Ekonomimizde, herhangi bir dalgalanma yoktu. Kendi seyrinde gidiyordu. Hayatımızı altüst eden pandeminin etkisi yavaş yavaş azalıyordu. ÇİP krizi başlamıştı ama henüz işyerlerinde önemli duruşlar yaşanmıyordu. Bütün bu olumlu havanın da etkisiyle, taslağımız işyerlerinde coşkuyla karşılandı. Herkes beğendi, içine sindirdi. Biz de bu havayla taslağımızı göğsümüzü gere gere açıkladık götürüp MESS yetkililerine verdik. Sürecin başlamasını bekledik. Ancak ne olduysa ondan sonra oldu. Ülkemiz dövizde yaşanan dalgalanmanın etkisiyle ciddi bir ekonomik krize girdi. Enflasyon beklenmedik oranda yükseldi. Başta enerji ürünleri petrol, doğalgaz ve elektrik olmak üzere fiyatlar inanılmaz oranda arttı. Hayat pahalılığı durdurulamaz noktaya ulaştı. Yani anlayacağınız bizim toplu sözleşme sürecimize denk gelen bir kaos dönemine girdik. İşimiz her geçen gün zorlaşmaya her şey iyice belirsizleşmeye başladı. Artık ne işverenlerimiz ne de biz, önümüzü görebiliyorduk. Bir yanda her geçen gün değerini kaybeden paramız diğer yanda, günden güne eriyen ücretimiz şaşkınlık içinde olan biteni anlamaya çalışıyorduk. İşte bu koşullarda 12 Ekim’de müzakereleri başlattık. Önce Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarım, idari maddeler üzerindeki görüşmeleri yürüttüler. Ardından MESS, yasal süre olan 60 günün dolmasıyla birlikte ilk teklifini verdi. Sendikamıza yüzde 8.8 enflasyona karşılık, yüzde 12 önerdi. Bu durum MESS tarihinde bir ilkti. Çünkü biliyorsunuz MESS her dönemde ilk teklifini gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar yapardı. Bu kez, onun üzerinde bir teklif verdiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değildi”

 

 

O MASAYA BEN OTURDUM

 Kavlak, MESS’in tekliflerini dinledikten sonra Bursa 3 Nolu Şubemizin genel kurulunda sendikamızın teklifimizi kamuoyuyla paylaşarak sözleşme masasına bir kez daha gittiğimiz belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kocaeli Milli İrade Meydanından yükselen o dalga İstanbul’a kadar ulaştı. Adeta bir sel gibi her yanı kapladı. MESS bizi yeniden masaya çağırmak zorunda kaldı. Tamam dedik. Ama şunu da bilin bu sefer teklifi biz vereceğiz. Eli biz yükselteceğiz. Onu tartışacağız, yoksa oraya gelmeyiz, masaya oturmayız dedik. Bursa 3 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda teklifimizi açıkladık. Birinci altı ay için taslağın tamamını istiyoruz. Yani taslağımızdaki yüzde 29,57’yi talep ediyoruz,  ikinci altı ay için de yüzde 36 istiyoruz, dedik. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor, diyerek taleplerimizi sıraladık. İşte bu yeni teklifle sözleşme masasına bir kez daha gittik. Ancak bu kez yine Bursa 3 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda söylediğim gibi o masaya ben oturdum. Oraya giderken de size bir söz verdim. O masadan hakkımızı almadan kalkmayacağım dedim. Böylece, 11 Ocak 2022 günü akşam saat 19.30’da, MESS yönetimiyle yeniden bir araya geldik. Ve müzakerelere kaldığımız yerden devam ettik. Yaklaşık 7 saat süren bu müzakere sonucunda 12 Ocak 2022 günü sabaha karşı saat 02.30 itibariyle MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Size bir söz vermiştim. Üyelerimizin delikli kuruşunu dahi o masada bırakmayacağımı söylemiştim. Bugün bunu başarmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Hepimize, ülkemize, işçi sınıfına ve metal işçilerine hayırlı uğurlu olsun.”



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız