Öksürüğe dikkat edin

Öksürüğe dikkat edin

İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, her çocuğun günde birkaç kez öksürmesinin normal olduğunu, fakat öksüren çocukların %20?sinde ise altta yatan başka bir hastalığın bulunduğunu belirtti. Bu hastalıklar arasında %9?unda alerji, %6?sında astım, %3?ünde br

ÖKSÜRÜK ÜÇ HAFTADAN FAZLA SÜRERSE

İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, üç haftadan fazla süren öksürüğe ?kronik veya inatçı öksürük? dendiğini ve mutlaka astım, geniz arkası akıntı, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları, sigara dumanına maruziyetin araştırılması gerektiğini söyleyerek çocuklarda öksürük ile ilgili şu bilgileri verdi ?Öksürük gerçekte her gün solunumla akciğerlere alınan tozların, taneciklerin ve mikropların tekrar dışarı atılması için vücudun kullandığı bir korunma mekanizmasıdır. Her çocuğun günde bir kaç kez öksürmesi normaldir ve aileyi telaşlandırmamalıdır. Çoğu çocukta viral üst solunum yolu enfeksiyonu arkasından öksürük başlayabilir. Çocukların bir yılda 6-8 kez böyle enfeksiyonlar geçirdiği ve enfeksiyon sırasında da günde 140 kez öksürebildiği bilinmektedir. Öksüren çocukların %20?sinde altta yatan başka bir hastalık bulunmakta olup, %9?unda alerji, %6?sında astım, %3?ünde bronşit, %2?sinde sinuzit saptanmaktadır.?

 

ÖKSÜRÜK NE ZAMAN KORKUTMALI?

Türkyılmaz, çocuklardaki öksürüğün ne zaman tehlikeli olacağı ile ilgili şu bilgileri verdi: ?Ana havayolunun, gırtlağın veya ses tellerinin şişmesi ile çocukta öksürük oluşur. Tıpta bu şişme nedeni ne olursa olsun ?krup? olarak isimlendirilir. Bu şişlik larenjit gibi virus enfeksiyonları veya alerji nedeniyle oluşabilir. Çocuğun öksürüğü köpek havlama sesine benzer, şişen nefes borusundan içeri hava alma zorlaşır. Şiddetli olduğunda hayatı tehdit edebilir. Boğmaca öksürüğü ise, boğmaca enfeksiyonu veya astım sırasında görülen, nöbet halinde gelen, nefes almaya fırsat vermeyen, öksürük bitiminde uzun bir iç çekme ile soluk aldıran, bazen kusturan bir öksürüktür. Düzenli aşılama programları nedeniyle çok nadir görülen boğmacadan çok astımı düşündürmelidir? dedi.

 

ÖKSÜRÜĞÜN SÜRESİ ÖNEMLİ!

Çocukların çoğunda öksürüğün viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 10-15 gün sürdüğünü ve geçtiğini belirten Türkyılmaz, tehlikeler ile ilgili şunları söyledi: ?Bazen çocukların nefes borusuna yabancı bir madde kaçırması ile ani boğucu bir öksürük olur, eğer bir gıda veya oyuncak parçası elindeyken, böyle bir durum olmuşsa hekime başvurulmalıdır. Kronik veya inatçı öksürük, üç haftadan fazla süren öksürüğe denir ve mutlaka astım, geniz arkası akıntı, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları, sigara dumanına maruziyetin araştırılması gerekir? diye konuştu.



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!