Öğretmen ve öğrencilere teknoloji desteği sunulacak mı?

Öğretmen ve öğrencilere teknoloji desteği sunulacak mı?

ÖNAL, MEB’E UZAKTAN EĞİTİMİN İHTİYAÇLARININ NASIL GİDERİLECEĞİNİ SORDU

ÖNAL, MEB’E UZAKTAN EĞİTİMİN İHTİYAÇLARININ NASIL GİDERİLECEĞİNİ SORDU

Öğretmen ve öğrencilere teknoloji desteği sunulacak mı?

CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, yeni eğitim öğretim dönemi açılırken, uzaktan eğitim için gerekli olan tablet, bilgisayar ve laptop gibi elektronik cihazlara sahip olmayan, ayrıca internet hizmetine ulaşamayan ailelerin ve öğrencilerin sorunlarını TBMM’ye taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplanması isteğiyle soru önergesi hazırlayan Önal, Mart ayından itibaren Türkiye’de etkilerini göstermeye başlayan Covid- 19 salgını sebebiyle pek çok alanda uzaktan, dönüşümlü veya esnek çalışma sistemine geçildiğine vurgu yaparak, tüm bu çalışmaların ve eğitim öğretim faaliyetlerinin yapılabilmesi için gerekli olan donanıma nasıl ulaşılabileceğini sordu.

CHP Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere eğitim öğretim yüz yüze yapılması gereken bir alandır. Covid 19 salgını nedeniyle Mart ayından itibaren yüz yüze eğitimin yapılamaması karşısında özel okullar video konferans sistemiyle eğitime başlamışlar, ancak devlet okullarında eğitim öğretim gören öğrencilerimiz bu imkândan yararlanamamışlardır.”

“Ülkemizde uzun dönemdir yaşanan derin ekonomik kriz ve devamında gelen yüksek döviz kuru artışları sebebiyle uzaktan eğitim sisteminde kullanılması zorunlu bilgisayar, laptop ve tablet gibi cihazlara olan talepler neredeyse 10 kat artmıştır. İmkânı olan aileler bu cihazları temin edebilmiş ancak hem bu talebin etkisi hem de kur artışı nedeniyle fiyatların %100'ün üzerine çıkmasıyla dar gelirli aileler uzaktan eğitim için şart olan cihazları maalesef ikinci el olarak bile alamamışlardır. Dolayısıyla dar gelirli aile çocuklarımız bu dezavantajlı durum sebebiyle eğitim öğretim hakkına erişmekte ciddi engellerle karşı karşıyadır.”

“Akp iktidarınca daha önce hazırlığı yapılan ve uygulamaya konulan “FATİH PROJESİ” kapsamında Türkiye çapında öğrencilere dağıtılması planlanan laptoplara tam da bugünlerde ihtiyaç duyulmaktadır.”

“Eğitimde kullanılması zorunlu bu cihazların tüm öğrencilerimize dağıtılması ya da bu cihazların herkes tarafından rahatlıkla temin edilebilmesi için ucuzlatılması büyük önem taşımaktadır. Bu cihazlardan alınan TRT payı, KDV, vb. vergilerinin kaldırılması cihaz fiyatlarının düşmesini sağlayacak ve erişimini kolaylaştıracaktır.”

“Bununla birlikte uzaktan eğitimde canlı olarak ders verecek öğretmenlerimizin bilgisayar, laptop gibi cihazlara olan ihtiyaçlarının kurumlarınca giderilmesi de oldukça önemlidir. Yine Akp iktidarınca sözü verilen her okula internet erişiminin sağlanması iddiasının evlerde öğrenciler ve öğretmenlerimize de verilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu mümkün olamıyorsa cihazları kendi imkânlarıyla temin edebilmeleri için bu seneye mahsus olmak üzere eğitim desteği verilmesi ya da ilave ücret ödemesi yapılması da değerlendirilmesi gereken seçeneklerden sadece birkaçıdır.”

“Bu kapsamda, anayasal bir hak olan parasız eğitim hakkı desteklenmeli, dar gelirli ailelerimizin çocuklarının da uzaktan eğitimden en iyi şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır.”

“Buna göre,

1- “FATİH PROJESİ” kapsamında Türkiye çapında öğrencilere dağıtılması planlanan laptoplarla ilgi yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

2- Özel okulların uyguladığı video konferans sistemiyle eğitim yöntemine devlet okullarının da geçmesi için bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

3- Dar gelirli aile çocuklarının laptop, bilgisayar, tablet gibi cihazlara erişimlerinin kolaylaştırılması için yaptığınız bir çalışma var mıdır? Anayasal bir hak olan eğitim öğretim hakkına ulaşmak için dar gelirli aile çocuklarına eğitim desteği vermeyi planlıyor musunuz?

4- İletişimli eğitimi tüm Türkiye’ye yayabilmek için ücretsiz ya da indirimli internet kullanımını yaygınlaştırma konusunda bir çalışmanız var mıdır?

5- Birçok imkânsızlık ve engellere rağmen görevlerini büyük fedakârlık ve özveriyle yerine getiren tüm öğretmenlerimize teknoloji desteği vermeyi ya da uzaktan eğitim için zorunlu olan teknolojik cihazlara sahip olabilmeleri için ek ücret desteğinde bulunmayı düşünüyor musunuz?



Mustafa kildaci
23.09.2020 12:44:11
bence imkanı olmayan bütün öğrencilere laptop desteği veya ekonomik destek sunulmalıdır. çünkü. pek çok ailenin geliri yok

1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız