NURETTİN TOPÇU AHLAKÇI BİR FİKİR ADAMIYDI

NURETTİN TOPÇU AHLAKÇI BİR FİKİR ADAMIYDI

Kırıkkale Belediyesi ?Kent Konseyi Buluşmaları? kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği Vakıf Başkanı Mehmet Doğan Kırıkkale?ye geldi. İl Kültür Merkezi?nde ?Bir Fikir Mimarı Olarak Nurettin Topçu? konulu konferans veren Doğan, Nurettin Topçu?nun yaşadıkları

HAYATI
Yoğun katılımın sağlandığı konferansa geniş katılım sağlandı. Konferansı veren Türkiye Yazarlar Birliği Vakıf Başkanı Mehmet Doğan, Nurettin Topçu?nun hayatını ele aldı. Doğan Topçu ile ilgili şunları dile getirdi; ?Nurettin Topçu baba tarafından Erzurumludur. Ailesi Topçuzâdeler diye tanınır. Dedesi Osman Efendi, Erzurum`un Ruslar tarafından işgali sırasında Türk ordusunda topçuluk etmiş; bu lâkap oradan kalmıştır. Babası Topçuzâde Ahmet Efendi ailenin tek evladıdır. Hayvan ticareti yapmak üzere İstanbul`a göçmüştür.?
 
OSMAN NURİ BÜYÜK ADAM OLACAK
?Nurettin Topçu altı yaşında Bezmiâlem Valide Sultan Mektebi`nin ana kısmına yazılır. Burayı bitirdikten sonra Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi`ne verilir. Mektebi birincilikle bitirir. Babası Ahmet Efendi Çemberlitaş`ta kasap dükkânı işletmeye başlamıştır. Reşit Paşa Mektebi`nin sarıklı hocası Osman Efendi bir gün babasına "Osman Nuri büyük adam olacak" deyince çok az gülen babası hayli mütehassis olur. Bu sıralarda sakin, biraz içe dönük bir mizaca sahiptir. Küçük bir sandıkta kitap ve gazete biriktirmek merakı vardır. İmlâ öğretmeni Nafiz Bey, Topçu`nun hayatı boyunca sürecek Mehmet Âkif sevgisini uyandıracaktır.?
 
EĞİTİM HAYATI
?Liseden mezun olan Topçu, kendi kendine Avrupa`ya tahsil imtihanlarına girer ve 1928`de kazanır. Hamdi Akverdi, Vehbi Eralp, Ziya Somar gibi şahıslarla birlikte bursu olarak Fransa`ya gider. Daha önce giden Remzi Oğuz Arık, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Cevdet Perin, Bedrettin Tuncer Paris`tedirler. Daha sonra bu şahıslarla, bilhassa Remzi Oğuz ve Ziyaeddin Fahri ile görüşmeleri olacaktır. Topçu önce Bordo Lisesi`ne nakledilir. İlkyazı denemelerini burada kaleme alır ve üye olduğu Sosyoloji Cemiyeti`ne gönderir. Moris Blondel`i bu lise döneminde tanır. Daha sonra mektuplaşırlar. Burada psikoloji sertifikasını verir. İki sene sonra Strazbourg`a geçer. Üniversitede felsefe tahsil eder. Ahlâk kurlarını tamamlar, sanat tarihi lisansı yapar. Nurettin Topçu Fransa`da Ruhiyat ve bediiyat, Umumî felsefe ve mantık, Muasır sanat tarihi, İçtimaiyat ve ahlâk, İlk zaman sanat ve arkeolojisi dallarından lisans aldı.
 
DOÇENTLİK TEZİ HAZIRLADI
?Yazları İstanbul`a gelip gitmektedir. 1931`de ağabeyi Hayrettin Topçu`yu yanına alır. Topçu`nun Avrupa`daki hayatı okul, ev, kütüphane çerçevesi içinde geçer. Ancak hafta tatillerinde derneklerin tertip ettikleri toplantılara gider. Aynı toplantılarda Samet Ağaoğlu, Ömer Lütfi Barkan, Besim Darkot gibi zatlar da bulunmaktadırlar. Topçu bu arada Tasavvuf tarihçisi Luis Massignon ile tanışır. Dr.Adnan Adıvar`ın Türkçe dersi verdiği Masignon`a daha sonra bu dersi Topçu verir. Strazbourg`da doktorasını hazırlayan Topçu, Sorbon`a gider, doktorasını verir: "Conformisme et révolte". Bu üniversitede felsefe doktorası veren ilk Türk öğrencisidir. Bu tez 1934 yılında Paris`te kitap halinde yayınlanır. 1990 yılında da tıpkı baskısı Kültür Bakanlığı`nca Ankara`da yapılır. "Bergson" konusunda doçentlik tezi hazırladı, fakat kadroya geçemeyince bu tez kitap halinde basılarak yayımlandı.?
 
ÇALIŞMA HAYATI
?1934`de Türkiye`ye döner. Galatasaray Lisesi`nde 1935`de felsefe öğretmeni olarak görev alır. Hüseyin Avni Ulaş ailenin baba dostudur. Çemberlitaş`taki eve sık sık gelir gider. Topçu küçük yaştan beri bu zatın tesiri altında kalmıştır. Yurda döndükten sonra Ulaş`ın kızı Fethiye Hanım`la evlenir. Düğün gününün akşamı İzmir Atatürk Lisesi`ne tayin emri gelir. Nurettin Topçu Hareket dergisi`ni İzmir`de bulunduğu 1939 yıllarında yayımlamaya başlar. Dergi İstanbul`da basılır. Bu arada eşinden ayrılır. Hareket`te yayınlanan "Çalgıcılar yine toplandı" isimli yazıdan dolayı açılan soruşturma üzerine Denizli`ye sürgün edilir. Denizli`de bulunduğu yıllarda Said-i Nursi ile tanışır, o sırada yapılan mahkemelerini takip eder. Daha sonra Haydarpaşa Lisesi`ne tayin edilir. Bir müddet sonra da Vefa Lisesi`ne geçer. Çocukluk arkadaşı Sırrı Bey vasıtayısla devrin manevi büyüklerinden Hasib Efendi ve Abdülaziz Efendi ile tanışan Topçu, bu kişilerden hayatı boyu sürecek etkiler alır, Nakşîbendi şeyhî Abdûlaziz Bekkine Efendi`ye intisab eder. Topçu, Celâl Ökten`den da İslâmî ilimler alır. Faaliyetlerini Türk Kültür Ocağı, Türk Milliyetçiler Cemiyeti, Milliyetçiler Derneği ve Türkiye Milliyetçiler Derneği`nde sürdürdü. Son olarak İstanbul Lisesi`ne tayin olunan Topçu buradaki görevinden 1974 yılında yaş haddinden emekli oldu? şeklinde konuştu. 
 


1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ