Ne oldu Yeşil Vadi?

Ne oldu Yeşil Vadi?

SÖZLER NEREYE GİTTİ?

Ne oldu Yeşil Vadi?

5 Ekim 2012 tarihinde yapılan Güçbirliği toplantısında gündeme getirilen ve geçen süre zarfında herhangi bir adım atılamayan Yeşil Vadi Projesi'nin akıbeti merak ediliyor.

İLK 1994 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ

İlk olarak 1994 yılında gündeme gelen ve Kırıkkale ile Ankara'nın Kızılırmak'tan yeterli ölçüde yararlanabilmesi için düşünülen ancak çeşitli gerekçelerle hayata geçirilemeyen Yeşil Vadi Projesi, 18 yıl sonra, 5 Ekim 2012 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın başkanlığını yaptığı Güçbirliği Mütevelli toplantısında gündeme getirilmişti. Toplantıda proje üzerinden uzun değerlendirmeler yapılmış, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, projeye her türlü desteği vereceğini açıklanmıştı. Hatta toplantıya katılan Kırıkkale eski Kulüp Başkanı Ali Koç Uzel, proje arazisi üzerinde yer alan ve ailesine ait olan araziyi hibe edeceğini söylemiş, mütevelli heyetinden alkış toplamıştı.

KADASTRO ENVANTER ÇALIŞMASI YAPMIŞTI

Akabinde Vali Ali Kolat tarafından, bu toplantıdan 5 gün sonra yani 9 Ekim 2012 tarihinde Kızılırmak'a kıyısı bulunan belediyelerin başkanları ve ilgili dairelerin katılımı ile değerlendirme toplantısı yapıldı. Proje kapsamında Kapulukaya Barajı ile Kırıkkale-Ankara Karayolu Irmak (Köprübaşı) mevkii arasında kalan bölgede Kadastro Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi envanter çalışması yapılarak mülkiyet durumları ortaya çıkarıldığı ve bilgilerin sayısal ortama aktarıldığı bildirilmişti.

YETKİ ALINMIŞTI

Ayrıca Kızılırmak`a kıyısı olan belediyeler (Kırıkkale, Hacılar, Bahşili, Yahşihan, Irmak) ile İl Özel İdaresinin, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. ve 30. maddeleri ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 75. maddesi gereğince, proje kapsamında işbirliği protokolü imzalayabilmeleri için belediye ve il genel meclislerinden yetki alındığı açıklanmıştı.  

GÖKÇEK 2'NCİ KEZ GELMİŞTİ

Yeşilvadi Projesi bu tarihten sonra yeniden 10 Şubat 2013 tarihinde dillendirildi. Bu tarihte yapılan Güçbirliği toplantısına katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, proje hakkında daha net ve kararlı açıklamalar yapmıştı. Gökçek, 2 yılı aşkın zaman önce şu açıklamaları yapmıştı: Biz zaman kazanmak için projeyi hemen ihale edelim, 1 ay içerisinde bu iş hallolsun, yani bu nasıl bir proje olacak ortaya çıksın.  Zaman kazanalım. Ben uzun zamandır rekreasyon alanlarıyla ilgili yenilikler için çalışıyorum. Ben kısa bir süre önce, 20 gün Çin'e, 15 gün Amerika'ya,  9 gün de Avrupa'ya gittim, sırf rekreasyon alanlarıyla ilgili araştırmalar yapmak için. Ona göre ihaleler hazırladık 10 bin adet malzeme gelecek. O hazır malzemelerden de buraya aktarma yapacağız. Burada gerçekleştireceğimiz çalışmalardan çok memnun olacağınızı düşünüyorum”

AKIBET MERAK EDİLİYOR

Bu tarihten sonra Yeşilvadi Projesi konusunda resmi bilgi akışı da kesildi. Projede özellikle kamulaştırma konusunda sıkıntılar yaşandığı öğrenilirken, Kızılırmak'a kıyısı olan belediyelerin konu hakkındaki çalışma ve kararlarının hangi aşamada olduğu merak ediliyor. Gökçek'in, Kamulaştırmayı yapın, projeyi 4 ayda bitirelim” sözü verdiği projenin akıbeti merak ediliyor.

PROJEDE NELER VAR?

Kızılırmak Yeşil Vadi Projesi, Kırıkkale Merkez (Hacılar-Hasandede bölgesi) Kapulukaya Barajı ile Kırıkkale-Ankara karayolu Irmak (Köprübaşı) köprüsü arasında kalan ve Kızılırmak`ın sağ ve sol sahillerinde uzunluğu 24 km.yi, genişliği 4 km.`yi bulan bir alanı içeriyor. Proje kapsamında oluşturulacak alanda turizm, kültür, spor, rekreasyon, tarım ve ticaret gibi hizmetlerin halkımızla buluşturulması hedefleniyor. Kırıkkale, Kızılırmak Yeşil Vadi Projesi ile çevre yollarının kesiştiği, Kızılırmak boyunca uzanan konumuyla, Ankara ve Kırıkkale sakinlerine doğayla iç içe, sağlıklı, kaliteli yaşam ve ayrıcalıklı bir ortam sunulması amaçlanıyor. Projenin uygulanması sonucu oluşacak cazibe merkezi ile bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli katkı sağlanacağı değerlendiriliyor.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ