MUTLULUĞU ATEŞLE YAKMAYIN

MUTLULUĞU ATEŞLE YAKMAYIN

İL MAHALLİ ÇEVRE KURULU YASAKLARINA YENİ DÜZENLEME GETİRDİ

MUTLULUĞU ATEŞLE YAKMAYIN

Kırıkkale Çevre ve Orman Müdürlüğü daha önce aldığı düğün yasakları kararı ile ilgili yeni düzenlemeler yaptı ve son gelen şikayetler üzerine tedbirler aldı. Düğünlerde havai fişek ve silah atıldığında üzücü olayların yaşandığını belirten Kırıkkale Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, ?Mutluluğu ateşle yakmayın? dedi.

 

ÜZÜCÜ OLAYLAR YAŞANIYOR

Dün konu ile ilgili Kırıkkale Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz basın açıklaması yaparak, yeni alınan karar ve tedbirleri halka duyurdu. Toplantı da İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoglu, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, İl Çevre ve Orman  Müdür Yardımcısı Veysel Bulur hazır bulundu. Kırıkkale?de düzenlenen kutlama, düğün, nişan, sünnet vb. toplantılarda zaman zaman ateşli silah ve sesli havai fişeğin aşırı kullanıldığını belirten Yorulmaz, bu gibi durumlarda bazen yaralanma, yangın ve hatta ölüm gibi çok üzücü olayların yaşandığı söyledi. Bu nedenle de uyarılarda bulunan Yorulmaz, ?Mutluluğu ateşle yakmayın? dedi.

 

İŞTE ALINAN YENİ YASAKLAR VE ÖNLEMLERİ

Kırıkkale Mahalli Çevre Kurulu, gündemindeki konulan görüşmek üzere Kırıkkale Vali Yardımcısı İsmail Özdemir başkanlığında 03 Mayıs 2011 Salı günü İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde toplanarak şu kararları aldı: Tüm ilimiz genelinde, 2011 yılında ve yeni bir karar alınıncaya kadar, tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için hastaneler, diyaliz merkezleri ve tip merkezlerinde kg başına 2,00-TL. Özel muayenehane, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde yıllık 200,00-TL olarak yapılmasına karar verildi.

Çevre ve Orman Bakanlığının 18 Mart 2011 tarih ve 22941 sayılı yazısı üzerine ?Leylekler Yuvasız Kalmasın? adlı projesi ile birlikte leyleklerin yuvaları, otlak alanları, yer ve konumlarının İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce tespit edilecek. Yuvanın iyileştirilip artırılması, yaptırılması ve mevcut olan leylek yuvalarının ilgili kişilerce kaldırılabilmesi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden izin alınacak.

 

BİNALARA ANKASTRE SİSTEMİ YAPILACAK

Bina ve apartman dış mekanında bulunan telefon, tv, elektrik vb. kabloların görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için, İl Merkezinde bulunan Zafer Cad., Cumhuriyet Cad., Hürriyet Cad., Barbaros Hayrettin Cad., Menderes Cad., Atatürk Blv., Rauf Denktaş Blv. ve Millet Bulvarı kenarlarında bulunan apartman ve binaların telefon, tv, elektrik, vb. kabloların ankastre sistemi yapılacak. 27 Nisan 2011 tarihinde 27917 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yeniden karar alındı. Bu kapsamda; İl Mahalli Çevre Kurulunun 02 Aralık 2010 tarih ve 71-MÇK-2010/05 nolu Kararın l.f bendi şu şekilde değiştirildi.

 

KURUM VE KURULUŞ KARARLARI

İl Merkezinde yer alan; Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi bölgesi; Kırıkkale-Çorum Çevre Yolu, Ankara-Kayseri Yolu ve 791. nolu sok. 787. nolu sokağın Samsun Bulvarını kesen bölgesi. Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi ve Kırıkkale Üniversitesi Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama Hastanesi bölgesi; Sağlık Caddesi?23.sok.-15.sok.-25.sok.-21.sokağın birleştiği bölgesi. Kırıkkale Fen Lisesi ve Kırıkkale Anadolu Öğretmen Lisesi bölgesi; Erenler Cad.?1920.sok.?1743/l.sok.-1740.sok.?1870. sokağın Erenler Cad. kestiği bölgesi. Kırıkkale Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu bölgesi; Veysel Karanı Cad.?2428-sok.?2423.sok.?2434. sokağın kesiştiği bölgesi. Hüseyin Kahya Yatılı İlköğretim Bölge Okulu çevresinde 250 metre mesafede ve yapılmakta olan Yaşlı Hizmet Merkezinin 250 metre mesafesindeki bölgesi. Bu alanlar ?Çok Hassas Kullanım Alanları? olarak belirlenmiş olup, bu alanlarda açık hava faaliyetlerinin yapılmayacak. Diğer alanlarda yapılacak açık hava faaliyetleri için kullanılan cihazın 500 watt`tan büyük olmaması ve her biri 250 watt`ı geçmemek üzere en fazla 2 adet hoparlörden başka ses çıkaran sistemin bulunmamasına karar verildi.

 

RUHSATLI VEYA RUHSATSIZ HAVAYA SİLAH SIKAN CEZA ALACAK

Kutlama ve düğünlerde silah atılması ile ilgili konuşan Yorulmaz, ?Her ne suretle olursa olsun meskûn mahallerde ruhsatlı veya ruhsatsız silahla havaya ateş edilmesi kanunlarımızla yasaklanmış olup, aksine hareket edenler haklarında gerekli adli işlemler yapılması için adli mercilere sevk edilecektir. Bu gibi durumlarda silah ruhsatları iptal edilmekte olup aynı zamanda idari işlem yapılmak suretiyle idari para cezası uygulanmaktadır. Kuru Sıkı tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahlar ile havaya ateş edenler hakkında ise, 5729 Sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkındaki Kanunun 3. Maddesine muhalefet etmekten 616 TL idari para cezası uygulanarak silahına el konulmaktadır?

 

HASSAS BÖLGELERDE HAVAİ FİŞEK YASAK

?Havai Fişek atımları ile ilgili olarak da; 87/12028 Sayılı Patlayıcı Maddeler hakkındaki Tüzük`ün 117. Maddesine göre Havai Fişek atımları için Polis yada Jandarma birimlerine müracaat ederek izin alma zorunluluğu bulunmaktadır. Havai Fişek atımları ile ilgili izin için yapılan müracaatlar sırasında; atımın yapılacağı alanın uygunluğu, atım yapılacak malzemenin miktarı, genel güvenlik açısından sakıncasının bulunup bulunmadığı ve atımı yapacak olan ateşçinin yeterlilik belgesine haiz olup olmadığı incelenerek yerinde denetimleri yapılmakta ve uygun görülmesi halinde İl Mahalli Çevre Kurul Kararlan ile tespit edilen hassas bölgeler dışındaki alanlarda Havai Fişek Atımının yapılmasına izin verilmektedir.?

 

İZİN ŞART

?İzin alınmadan yapılan Havai Fişek atımları sonucu ilgili kişilere 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20/H maddesi gereğince 568 TL veya 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince 154 TL. idari para cezası uygulanmakta, izin alınarak yapılan havai fişek atımlarında her hangi bir olumsuzluğun yaşanması durumunda ise her türlü sorumluluk atışı yapan yeterlilik belgesine sahip ateşçide olmaktadır. Havai Fişek atımı ile ilgili izin almak için sorumluluk bölgesine göre Emniyet yada Jandarma birimlerine müracaat edilmesi gerekiyor.?

 

SEVİNÇLERİNİZ KARA GÜN OLMASIN

Kırıkkale Emniyet Müdürü Kadri Kartal ise üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşların silah atmamasını söyledi. Düğün dönemlerinde aileleri de bilgilendirdiklerini belirten Kartal, emniyet için her türlü yardımı sağlayacaklarını kaydetti. Kartal, ?Vatandaşlarımızın mutlulukların yaşandığı ve sevinçlerin paylaşıldığı kutlama, düğün, nişan, sünnet gibi etkinliklerde ateşli silahlarla veya kuru sıkı tabir edilen tabancalar ile havaya ateş etmek yasaktır. İzinsiz havai fişek atımı yapmak gibi faaliyetlerden kaçınarak mutluluklarını hüzünlü ve yasa dönüştürmemeleri istiyoruz. Sevinçleriniz kara gün olmasın. Bu tip hareketlere girişenleri de 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İmdat telefonlarına ihbar ederek görevlilerimize yardımcı olmalarını istiyoruz. Böylelikle düğün ve benzeri faaliyetlerle ilgili olarak bölgelerde görevlendirilen Polis yada Jandarma ekiplerimizin süratle silahla havaya ateş edilen veya izinsiz havai fişek atımı yapılan yere intikal edecektir. Bölgedeki denetimlerine ağırlık vermek suretiyle yaşanabilecek müessir olayların önlenmesi, ilgililer hakkında ise gerekli yasal işlemlerin yapılması ve yaşanabilecek tüm üzücü olayların önüne geçilmesi açısından büyük önem arz etmektedir? ifadelerinde bulundu.

 



1

Kırıkkale'de Silahlı Kavga: 4 Yaralı

2

Kırıkkale'li Kaymakam Evinde Ölü Bulundu

3

Uyuşturucu Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

4

Aranan Dolandırıcı Yakalandı

5

Silahlı Kavgada 3 Kişi Yaralandı

6

404 adet Sentetik Ecza ele geçirildi

7

Terminaldeki Silahlı Kavgada 8 Tutuklama