Mutfağınızdaki küçük ihmaller sizi sağlığınızdan edebilir

Mutfağınızdaki küçük ihmaller sizi sağlığınızdan edebilir

VETERİNER FAKÜLTESİNDEN ÖNEMLİ UYARILAR!

Mutfağınızdaki küçük ihmaller sizi sağlığınızdan edebilir

Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kader Yıldız, insanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olan, hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insana bulaşabilen, gıda kaynaklı bir enfeksiyon olarak da kabul edilen toxoplasmosis hakkında bilgi vererek bu hastalıktan korunmak için mutfakta ve gıda tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

?HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEBİLMEKTEDİR?

Toxoplasma gondii adlı tek hücreli parazitin insan, kedi, koyun, keçi, sığır gibi pek çok canlıya yerleşebildiğini belirten Prof. Dr. Kader Yıldız ?İçine yerleştiği canlıda doku kistleri oluşturan bu parazitin neden olduğu hastalığa toxoplasmosis adı verilmektedir. Hayvanlarda genelde herhangi bir belirti göstermeden devam eden bu hastalık hayvanlardan insanlara geçebilmektedir? dedi.

PARAZİT, ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR

Toxoplasma gondii adlı parazitin insanda gözün arka kısmı olan retinaya zarar verdiğini, bağışıklık sistemi zayıf insanlarda toxoplasmosis hastalığının ölüme sebep olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız, ?Parazit, hamilelik esnasında anne karnındaki bebeğe geçerek, bebeğin gelişimini de etkilemekte ve bazen düşüklere sebep olmaktadır. Son 20 yılda insanlardaki ciddi psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar ile toxoplasmosis arasında ilişki olduğu belirlendi.? şeklinde konuştu.

SAĞLIĞINIZ İÇİN DETAYLARA DİKKAT

Türkiye´de gerek çiftlik hayvanlarında gerekse insanlarda mevcut olan, gıda kaynaklı bir enfeksiyon olarak da kabul edilen toxoplasmosisin birçok yolla insanlara bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Kader Yıldız  ?Bu yollardan birisi koyun, keçi ya da sığır etinin çiğ ya da az pişmiş şekilde yenilmesidir, bu yol hastalığın insanlara bulaşmasında önemli rol oynamaktadır. Çiğ ya da az pişmiş etle birlikte insan vücuduna bu parazitin kistleri girmektedir. Bu yolla bulaşmanın önüne geçebilmek için alınması gereken önlemlerden birisi etlerin çiğ tüketilmemesi ve içi pembe kalmayacak şekilde pişirilerek yenilmesidir. Bununla birlikte etin parçalanmasında kullanılan mutfak malzemelerini tekrar kullanmadan önce iyice yıkamamız gerekir. Bahçede çalıştıktan ya da toprakla uğraştıktan sonra ellerimizi yıkamalı, çocuklarımızın dışarda oyun oynamalarını takiben ellerini yıkamalarına özen göstermeliyiz.? uyarısında bulundu

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ´NİN TÜBİTAK DESTEKLİ YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMA HASTALIKLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLAYACAK

Koyun etlerinin sığır etlerine göre toxoplasmosis hastalığı yönünden daha çok risk taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız  ?Bu durumun sebeplerinin arasında koyun ve sığırdaki bağışıklık sistemindeki farklılıklar olabileceği düşünülmektedir. Toxoplasma gondii ile hastalanan koyun ve sığırda bu parazite karşı şekillenen bağışıklık reaksiyonunun araştırılması amacıyla Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı bünyesinde yürütülen, alanında önemli bilim adamlarının yer aldığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen ´Koyun ve Sığır Orijinli Polimorf Nükleer Lökositlerde Toxoplasma gondii´ye Karşı Hücre Dışı Tuzak Oluşumunun Araştırılması´ isimli proje kapsamında bazı önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Uluslararası nitelikteki bilimsel toplantılarda sunulan bu sonuçlara göre koyun ve sığır bağışıklığında bazı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bu farklılıkların parazitin konak içine yerleşmesine ve kistlenmesine etki gösterdiği düşünülmüştür. Elde edilen sonuçlar daha ileriki çalışmalara ışık tutacak nitelikte olup parazitin yerleştiği canlıya etkisinin anlaşılmasında ve onunla mücadele edilmesinde katkı sağlayacaktır.? diye ifade etti.

İZ TV, VETERİNER FAKÜLTEMİZİ ZİYARET ETTİ

İz TV ekibi Toxoplasma gondii hakkında Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kader Yıldız´dan bilgi almak için Veteriner Fakültemizi ziyaret etti. İz TV ekibi, Kedi hastanesi adlı programda yayınlanmak üzere toxoplasmosis hastalığıyla ilgili olarak Prof. Dr. Kader Yıldız´la röportaj yaptı.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!