Müslüman kardeşlerimize hoşgörüyle yaklaşalım

Müslüman kardeşlerimize hoşgörüyle yaklaşalım

BERAT, CEZANIN AFFI ANLAMINA GELİR

Müslüman kardeşlerimize hoşgörüyle yaklaşalım

İl Müftüsü Şahin Yıldırım,  Berat Kandilinde dargınlıkların ve küskünlüklerin kaldırılması gerektiğini belirterek, ?Birbirimize sevgi, hoşgörü ve iyiliklerle yaklaşalım, kırılan gönülleri onarmaya gayret edelim? dedi.

CEZANIN AFFI ANLAMINA GELİR

İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Berat Kandili nedeniyle açıklama yaptı. İnsanların kandil günlerinde af ve mağfiret dilemesi gerektiğini belirten Yıldırım, dargınlıkların ve küskünlüklerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Berat Kandilinin sözlükte kurtuluş, suç ve cezanın affı anlamına geldiğini belirten Yıldırım, bugünlerde bol bol dua edilmesi gerektiğini hatırlatarak, vatandaşları ibadet yapmaya davet etti. Yıldırım açıklamasının devamında, ?Berat sözlükte kurtuluş, suç ve cezanın affı ve arınma anlamına gelir. Berat; dinimizde günahlardan arınma; Allah´ın rahmetine ve affına nail olma, Allah katında berat etme ve temize çıkma demektir. Bu itibarla Berat Gecesi, Mü´minlerin günahlardan kurtulma ve arınmasına vesile olan bir gecedir. Mü´minler için berat kandili günahlardan daha çok arınma ve kurtuluşa erme gecesidir.?

İBADETLE GEÇİRİLSİN

?Mü´minler bu gecede ibadet ve taatla meşgul olarak ve bir yıllık ömürlerinin muhasebesini yaparak mükemmel bir insan, olgun bir Müslüman olmak için gelecek günlerine ve hayat tarzlarına daha iyi bir düzen vermeye çalışırlar. İslam âleminde Berat gecesinin canlı tutulmasının sebebi; Hz. Peygamber´in bu gece birçok ashabın ve şühedanın metfun bulunduğu kabristana giderek müminlere ve şehitlere dua etmesinden ve bu gecede çokça ibadet etmesindendir. Hz. Aişe validemizin rivayetine göre; Peygamber Efendimiz, Berat gecesini ibadet ile geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir: ?Allah´ım, azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Ya Rabbi! Senden yine sana sığıyorum. Sen yücelerden yücesin, Seni layık olduğun şekilde medh-ü sena edemiyorum. Sana layık bir şekilde şükredemiyorum. Sen ancak kendini övdüğün gibisin.?

ORUÇ TUTUN

?Bu dua konusunda Hz. Aişe ile Resul-u Ekrem (S.A.V.) arasında şöyle bir konuşma geçti: Hz. Peygamber: ?Ya Aişe bunları öğrendin mi? Hz. Aişe: Evet, Ya Resulallah öğrendim? dedi. Hz. Peygamber: Bunları hem öğren hem de başkalarına öğret. Zira bunları bana Cebrail (A.S) öğretti dedi. Sevgili Peygamberimiz bu geceyi bizimde ibadet ile geçirmemizi tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuştur: ?Şaban ayının 15. gecesini ibadet ile geçirin, gündüzünde oruç tutun. Çünkü Yüce Allah; bu gece güneş doğuncaya kadar dünya semasına rahmeti ile tecelli eder ve şafak sökene kadar, tövbe eden yok mu? Affedeyim. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim. Hastalığına şifa isteyen yok mu? Şifa vereyim. Daha ne gibi istekleri varsa, istesinler vereyim? buyurur.?

ÖNEM VERİYORUZ

?Biz de bu Berat gecesine önem vererek, Peygamberimizden öğrendiğimiz dualar ile Allah´a yalvaralım. Bu gecenin önem ve faziletini çocuklarımıza, gençlerimize anlatalım. Akraba ve komşularımızdan fakir olanlara yardım edip, sıkıntılarını giderelim. Bol bol kaza ve nafile namazları kılarak, Kur´an okuyarak bu gecenin feyzinden nasip almaya çalışalım. Allah için aramızdaki dargınlıkları ve küskünleri kaldıralım. Birbirimize sevgi, hoşgörü ve iyiliklerle yaklaşalım, kırılan gönülleri onarmaya gayret edelim. Devletimizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği, vatanımızın her türlü tehlike ve afatlardan muhafazası için dua edelim. Kırıkkaleli kardeşlerimizin Berat kandilini gönülden tebrik eder, sıhhat ve afiyet içerisinde daha nice günlere erişmemizi, yaklaşmakta olan Ramazan ayına da huzur içinde kavuşmamızı Yüce Allah´tan niyaz ederim. Berat kandiliniz kutlu,  Allah´ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun? dedi.

Haber: Murat Karadağ



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı