?Mobbing?ciler ayaklarını denk alsınlar

?Mobbing?ciler ayaklarını denk alsınlar

MOBBING, HUKUKİ OLARAK SUÇ

?Mobbing?ciler ayaklarını denk alsınlar

?Mobbing ile Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilciliği? görevine başlayan Doç Dr. Serkal Gazyağcı, ?Mobbing uygulayan işverenin hem iş yönünden kaybı hem de uygulanan psikolojik baskı neticesi oluşan maddi manevi tazminat kayıpları söz konusudur. Bu alanda örnek vermek gerekirse Almanya´nın Mobbing´den kaynaklanan yıllık işgücü ve tazminat kaybı 12 buçuk Milyon Euro´yu bulmaktadır? dedi.

MOBBİNG´SİZ BİR YAŞAM

Mobbing´in (psikolojik taciz) özel ya da kamu işyerinde bir işçiye (çalışanına) karşı İşveren/Yönetici tarafından yöneltilen veya diğer işçiler (çalışan) tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi düşmanca davranışlarla ortaya çıkan psikolojik bir terör biçimi olduğunu belirten Gazyağcı, ?Mobbing terimi ilk defa Konrad Lorenz tarafından ?zayıf hayvanlardan oluşan bir gruba güçlü olan hayvanın saldırısı? olarak tanımlanmıştır. Mobbing´i iş yaşamında ilk defa Dr. Heinz Leymann, ?İş hayatındaki baskı, şiddet ve yıldırma hareketlerini´ tanımlamak için kullanmıştır? diye konuştu.

HUKUKİ OLARAK DA SUÇ

Türkiye´de Mobbing uygulamalarının genel anlamda işveren/yöneticinin işyerlerinde çalışan işçi/memur´a baskı, işine son verme korkutması ve disiplin soruşturması açmak tehdidi ve işyeri arkadaşları arasında küçük düşürme şeklinde uygulanmakta olduğunu ifade eden Mobbing ile Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilcisi Doç Dr. Serkal Gazyağcı, İş Kanunun 5. Maddesinde ?İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyaset, düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep benzeri sebeplere dayalı bir ayırım yapılamaz? şeklinde bir maddeyle Mobbing´in Hukuki olarak da suç olduğunu vurguladı.

ÇALIŞANA SAYGI

?6098 sayılı Borçlar Kanununun 417. Maddesinde yapılan değişiklikle çalışanın hem kişiliğinin hem de yaşam ve vücut bütünlüğünün korunmasına yönelik düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeler çalışanın kişiliğinin korunması, kişilik haklarına saygı gösterilmesi, işyerlerinde dürüstlük ilkelerine uygun adaletli davranmak ve çalışanın psikolojik ve cinsel tacize uğramalarını önlemek şeklinde ifade edilebilir? diyen Gazyağcı, Mobbbing´den bahsedilmesi için davranışların sistematik olması, bu davranışların birbiriyle bağlantılı olması, bu davranışların mağdurun genel kişilik hakkını, onurunu veya sağlığını ihlal eden bir boyuta ulaşmış olması, bu davranışların yıldırma, güçlük çıkarma ve ayırımcılığa hizmet etmesi gerekir? diye konuştu.

MOBBING, MADDİ VE MANEVİ KAYBA YOL AÇIYOR

Mobbing uygulayan işverenin hem iş yönünden kaybı hem de uygulanan psikolojik baskı neticesi oluşan maddi manevi tazminat kayıpları söz konusu olduğunu kaydeden Gazyağcı, ?Bu alanda örnek vermek gerekirse Almanya´nın Mobbing´ten kaynaklanan yıllık işgücü ve tazminat kaybı 12.5 Milyon Euro´yu bulmaktadır? şeklinde konuştu. Gazyağcı sözlerini şöyle tamamladı: ?Bu vesileyle Mobbingle karşı karşıya kalan çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olabilmemiz amacıyla Facebook (Mobbing ile Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilciliği) ve kirikkalemobbingder@gmail.com adreslerimizin yayında olduğunu duyururuz.?



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü