MKE yeniden canlanacak

MKE yeniden canlanacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, savunma sanayi alanında farklı illerde faaliyet gösteren yan ürün fabrikalarının bir kısmının, Kırıkkale`ye gelmesini istediklerini söyledi.

KIRIKKALE?DE ÜRETİLEBİLİR
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, savunma sanayi alanında farklı illerde faaliyet gösteren yan ürün fabrikalarının bir kısmının, Kırıkkale`ye gelmesini istediklerini belirterek, "Biz onlara kolaylık sağlayalım ve özellikle MKEK`ya yan ürün verenler üretimlerinin bir kısımını Kırıkkale`ye aktarabilirlerse biz bundan çok memnun olacağız, kendileri de sonunda bundan çok memnun olacaklar" dedi. Atalay, Savunma Sanayii Müşteşarlığı`nda, "Kırıkkale Yatırım Avantajları" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, doçentlik tezinde Türkiye`nin sanayileşme ve sosyal değişmesi başlığı altında Kırıkkale`yi incelediğini anımsatarak, işçi ve sanayi şehri olan kentin tarihiyle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu`nun (MKEK) tarihinin iç içe olduğunu belirtti.

SANAYİ ŞEHRİ KIRIKKALE
Kırıkkale`de yaşayanların büyük kısmının yolunun bir şekilde sanayi ile kesiştiğine, bunun da insan kaynağı açısından önemli bir avantaj yarattığına işaret eden Atalay, kentte yatırımı ucuzlatan her türlü imkanın bulunduğunu söyledi. Bugün yapılan toplantıyla savunma sanayindeki atılıma dikkati çekerek, olanakları sanayiciyle paylaşmayı amaçladıklarını kaydeden Atalay, bu alanda özel sektörün payının arttığını vurguladı. Savunma sanayindeki ana yüklenici kurumların, yan sanayi firmalarının sayısını artırmak için uğraştığını gördüğünü, bundan da memnuniyet duyduğunu dile getiren Atalay, hem Kırıkkalelileri bu alana yatırım yapmaya teşvik ettiklerini hem de Türkiye`nin değişik yerlerinden silah ve savunma sanayiyle ilgili yatırımcıları Kırıkkale`ye çağırdıklarını söyledi.

YAN ÜRÜNLERİ ÜRETEBİLİRİZ
Atalay, "Uzak illerde yan ürün fabrikaları var ama bunların bir kısmını Kırıkkale`ye getirsinler istiyoruz. Biz onlara kolaylık sağlayalım ve özellikle MKEK`ya yan ürün verenler üretimlerinin bir kısımını Kırıkkale`ye aktarabilirlerse biz bundan çok memnun olacağız, kendileri de sonunda bundan çok memnun olacaklar" diye konuştu.Kırıkkale`nin kamu ve özel bütün taraflarının sorunların çözümü için birlik içinde hareket ettiğine vurgu yapan Atalay, yeni teşvik programının ardından yatırım olanaklarını da tanıtmak istediklerini, en önemli alanlarının da savunma sanayi olduğunu kaydetti. Atalay, kentin savunma sanayiyle markalaştığına işaret ederek, "Yan ürün üreten özel sektörün Kırıkkale`ye yönlendirilmesini arzu ediyoruz. Kırıkkale savunma sanayindeki kimliğini korusun" dedi.

ÜNİVERSİTE DE GELİŞECEK
Kırıkkale Üniversitesi`nin de savunma sanayi alanında uzman bir üniversite konumuna gelebileceğini, bu alanda lisans bölümü açılabileceğini ifade eden Atalay, kurulabilecek bir teknoparkın da yatırımların gelmesi açısından önemli olduğunu söyledi. MKEK`nin geçirdiği teknolojik değişim çerçevesinde arazisinin bir bölümünün boş kaldığını anımsatan Atalay, bu alanların yan üretim yapan özel sektör firmalarına tahsisinin düşünülmesini istedi.

YATIRIMCILAR KIRIKKALE?YE GELSİN
Ak Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal da Kırıkkale`de müteşebbisliğin eksik olduğunu belirterek, yatırımcıların deneyimlerini orada paylaşmalarını istedi. Köksal, "Biz Kırıkkaleliler olarak diyoruz ki gelin yatırımlarınızı bize yapın. Kırıkkale`deki her yatırım ülke gelişmesine de katkıdır" diye konuştu.

-"SAVUNMA SANAYİ KENTİ KIRIKKALE"-
Toplantıya ev sahipliği yapan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da bugün itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri`nin kara ve zırhlı araçlar, su üstü savaş gemileri alanlarındaki tüm ihtiyacının Türk sanayisi tarafından karşılandığını ifade ederek, zor bir alan olan havacılıkta da yoğun yatırımların sürdüğünü ve bunların sonuçlarının alınmaya başlandığını kaydetti.

SAVUNMA SANAYİ MERKEZİ
Kırıkkale`nin bir savunma sanayi kenti olarak doğduğunu, MKEK`nin Türkiye`de sanayinin okulu görevini icra ettiğini, tecrübeli teknik insanların oradan yetiştiğini anlatan Bayar, "Bugün savunma sanayi, yavaş yavaş daha özel sektör ağırlıklı olmaya başladı. Bunu MKEK da bu şekilde yönetiyor. MKEK kendisi büyümek yerine yan sanayiyle büyüyor. Bizim de bugün hedefimiz özel sektörü daha güçlü bir şekilde savunma sanayine çekmek, bütün gayretimiz bu yönde. Kırıkkale`de de hedefimiz bu olacak. Bu bize ne sağlıyor- Ülke sanayisinin gücünden faydalanıyoruz" diye konuştu.

KISITLAMAMAK GEREKİYOR
Savunma sanayini askeri üretim olarak kısıtlamamak gerektiğini, savunma, havacılık ve uzay olarak alanın genişletilebileceğini dile getiren Bayar, özellikle ticari uçaklara imalat konusunda TAİ`nin önemli bir yere sahip olduğunu, yan üreticilerle çalışıldığını söyledi. Sanayi Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan da, Türkiye`de savunma sanayi alanındaki çalışmaların 90`larda hazır alım, 1990-2000 yılları arasında ortak üretim ve 2000 yılından bu yana tasarım ve ihracat noktasında sürdüğüne dikkati çekerek, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

ZOR VE SABIR İSTEYEN SEKTÖR
Savunma sanayinin zor ve sabır isteyen bir sektör olduğunu vurgulayan Güldoğan, "Türkiye`de olsun da kalitesiz olsun" demediklerini, her şeyin uluslararası standartlara göre üretildiğini belirtti.Firmaların belirli konularda uzmanlaşmasının önemine vurgu yapan Güldoğan, savunma sanayi alanında çalışan firmaların uzun vadede sadece ticari olarak değil yönetim olarak da güçleneceğini ifade etti.

ÜNİVERSİTE SAVUNMA SANAYİNİN MUTFAĞIDIR
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vural Örsdemir de, yeni teşvik programına göre 4. bölgede yer alan kentteki yatırım avantajlarını anlattı. Kırıkkale`de, yatırım yeri açısından büyük kolaylıklar sağlanabileceğini kaydeden Örsdemir, tedarik ve pazarlama açısından kentin coğrafi konumunun önemini vurguladı. Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik de savunma sanayi açısından üniversitenin ve Ar-Ge çalışmalarının önemine işaret ederek, üniversitede savunma teknolojisi yüksek lisans programının hayata geçirildiğini, bu alanda doktora programının açılmasının hedeflendiğini belirtti.

TEKNOLOJİSİ ENSTİTÜSÜ KURACAĞIZ
"Kırıkkale Üniversitesi savunma sanayinin mutfağıdır" diyen Çelik, savunma teknolojisi enstitüsü kurmayı hedeflediklerini dile getirdi. Toplantıda, MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, TAİ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve FNSS İş Geliştirme Direktörü Haluk Bulucu tarafından yan sanayi alanında aranan niteliklere ve iş olanaklarına ilişkin bilgi verildi. Toplantıya, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı da katıldı.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ