Mısır şurubu tehlike saçıyor

Mısır şurubu tehlike saçıyor

HAZIR GIDALARDA KULLANILIYOR

Mısır şurubu tehlike saçıyor

Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Başkanlığı´nda görevli Diyetisyen Fatma Üneşi Öztürk, hazır gıdalarda kullanılan mısır şurubunun insanlar için tehlike saçtığını belirtti.

HAZIR GIDALARDA

Market ve pastane reyonlarının "yüksek fruktozlu mısır şurubu" içeren hazır gıdalarla süslendiğini belirten Dyt. Üneşi Öztürk, "Tatlılardan, gazlı içeceklere, soslara, reçellere, şekerlemelere hatta ekmeğe kadar pek çok üründe bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ), mısır nişastasından enzimatik hidroliz ile üretilen, sakkaroza (çayşekeri) alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır. Bu kimyasal işlem sonucu elde edilen YFMŞ isimli bileşik bir fruktoz türevi olmakla birlikte tabiatta doğal olarak bulunmamaktadır." dedi.

KİMYASAL YOLLARLA

Fruktozu doğal yollardan, genelde yediğimiz meyve ve sebzelerden alabildiğimizi ve bunun vücuda bir zararı olmadığını söyleyen Diyetisyen Fatma Üneşi Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti: "Meyve ve sebzelerden aldığımız fruktoz, vücudumuzun glikozu işlemesine yardımcı olması açısından faydalıdır da diyebiliriz. Fakat mısır nişastasından kimyasal yollarla elde edilen ve doğal olmayan yüksek früktoz şurubu vücudumuz tarafından tanınmamaktadır. Çay şekerinden daha ucuz olması,  raf ömrünün uzun olması gibi bazı avantajları nedeniyle üreticiler mısır şurubunu tercih ediyor fakat insan sağlığıyla ciddi şekilde oynuyorlar? diye konuştu.

KALP HASTALIKLARI

YFMŞ ile üretilen  hazır gıdalardan zengin beslenmenin başta obezite olmak üzere şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve metabolik sendrom riskini artırdığını ifade eden Diyetisyen Fatma Üneşi Öztürk: ?Yemek yedikten sonra kanda yükselen şeker, kan insülin düzeylerinin yükselmesine sebep olur ve böylece kan şekeri hücrelerin içine girer. Bu durum tokluk hormonunu yükseltir ve tokluk hissi oluşur. Fakat fruktoz, insülin salınımını etkilemiyor.  Böylece, aşırı fruktoz alımı düşük bir insülin konsantrasyonuna sebep olmakta bu da leptin yani tokluk hormonu seviyesinin düşük olmasına ve doygunluk hissinin oluşmamasından kaynaklı obeziteye neden olmaktadır. İnsülin üretilmesinde yaşanan bu tür aksamalar şeker hastalığına sebep olmaktadır. Bazı araştırmalar ise, yüksek fruktozlu mısır şurubunun pankreas kanseri riskini de artırdığını gösteriyor. Ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu kanda yüksek trigliserite neden olur ve damar tıkanıklıklarına dolayısı ile kalp hastalıklarına yol açar? şeklinde konuştu.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!