Meyve ağaçlarının bakımı önemli

Meyve ağaçlarının bakımı önemli

Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü meyve yetiştiricilerini uyararak meyve ağaçlarının kış bakımı konusunda bilgilendirdi. Ağaçların verimden düşmemesi için gerekli bakımlarının yapılması istendi.

AĞAÇLAR VERİMDEN DÜŞMEMELİ

Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada ilimizde yetiştiriciliği yapılan Sert çekirdekli ve Yumuşak çekirdekli Meyvelerde görülen hastalık ve zararlılara karşı Sonbahar ve İlkbahar aylarında koruyucu olarak mücadele yapılması gerektiği vurgulandı.

SONBAHAR BAKIMI ÖNEMLİ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi “Bu kapsamda ağaçlarının Sonbaharda havaların soğuması ile birlikte yapraklarını dökerler, vejetatif gelişmesini tamamlayarak kış dinlenmesine geçerler. Bu durum ilkbaharda havaların ısınıp gözlerin patlama devresine kadar devam eder. Bu dönemde ağaçlar dinlenmeye çekildiği gibi bahçelerimize musallat olan hastalık ve zararlı etmenleri de toprağın 15 cm altında, ağacın gövde , çatlak ve kabukları altlarında yere dökülen yaprak ve meyve üzerinde kuruyan dal ve sürgünler üzerinde geçirirler. Yumuşak çekirdeklerin en önemli hastalıklarından olan karaleke hastalığının etmeni kışı yere dökülen yapraklarda ve ağaç üzerlerindeki sırçalı dallar üzerinde geçirirler. Yine yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en önemli zararlılarından olan elma iç kurdu kışı dalların çatlakları arasında, kuru dallar üzerinde, gövdedeki yarıklar arasında larva halinde geçirirler. Sert çekirdekli meyve ağaçlarının önemli hastalıklarından Bakteriyel ve dal kanseri etmeni, kışı hasta ağaçların kanser yaralarında, gözlerde, çatlaklarda, yapraklarda, kurumuş dallarda ve bazı yabancı otlar üzerinde geçirirler.”

 

İLKBAHARDA YAPILACAK İŞLEMLER

“Sonbaharda veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılarak, toprakta kışı geçiren bazı canlıların yuvası bozulmalı, yabancı otlar yok edilmelidir. Yabancı otlar üzerinde bazı canlılar kışı geçirebilmekte, yabancı otların çok olduğu bahçelerde fareler fidan köklerine da çok zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde yabancı otlar yok edilmelidir. Budama yapılarak budama artıkları, yere dökülen yaprak ve meyveler, kuruyan dallar toplanıp imha edilmelidir. Bu şekilde bahçedeki etmenlerin popülasyonu azaltılmış, baharın daha az ilaçlama yapmış oluruz.

BORDO BULAMACI

Sert çekirdeklilerde bakteriyel kanser veya yumuşak çekirdeklilerde Ateş Yanıklığı gibi hastalıklar o yıl görülmüş ise Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra iklim şartlarına göre %3’lik bordo bulamacı yapılmalıdır. Ayrıca İlkbahar ayında ise Mart ayı başı gibi gözler patlamadan önce bordo bulamacı tekrarlanmalıdır. İlkbaharda uygulanacak olan bordo bulamacı ise  %2’lik oranda bütün meyve ağaçlarına yapılmalıdır.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü