Mevlana´yı anlamaya çok ihtiyacımız var

Mevlana´yı anlamaya çok ihtiyacımız var

ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EYÜP BAŞ, İNSANLIĞIN YAŞATILMAYA DEĞİL YOK EDİLMEYE ÇALIŞILDIĞI BİR DÖNEMDE OLDUĞUMUZU SÖYLEDİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EYÜP BAŞ, İNSANLIĞIN YAŞATILMAYA DEĞİL YOK EDİLMEYE ÇALIŞILDIĞI BİR DÖNEMDE OLDUĞUMUZU SÖYLEDİ

Mevlana´yı anlamaya çok ihtiyacımız var

Hz. Mevlana 743. Vuslat Yıldönümünde anıldı. KÜ Mavi salonda düzenlenen programda konuşan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Baş ?Geçirmiş olduğumuz olağanüstü şartlar içerisinde, insanlığın yaşatılmak değil yok edilmek istendiği bir dönemde Mevlana gibi bir değeri anlamaya ve anlatmaya çok ihtiyacımız var? dedi.

PROGRAMA KATILIM YÜKSEK OLDU

Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salon´da Hz. Mevlana´yı 743. Vuslat Yıldönümünde Anma Programı düzenlendi. Öğrenci Konseyi ve İlahiyat Topluluğunun katkılarıyla gerçekleşen anma programına Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Rektör Yardımcıları dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

DÜNYAYI TESİR ALTINA ALAN DEĞER

Şehitlerimiz için okunan Kuranı Kerim ve dua ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Baş, ?Peygamber Efendimizin (sav) vefatından sonra İslam dinini anlama ve anlatma çabası olmuştur. Bu çaba içerisinde olumlu temsiller olduğu gibi ne yazık ki olumsuz temsiller de söz konusudur. Ancak İslam dini çağlar ötesi bir din olarak insanlığa huzur vaat eden son ve mükemmel bir dindir ve dinimiz en olumlu ve en iyi temsilciler üzerinden takip edilmelidir. Bugün bu olumlu temsil noktasında sadece İslam dünyasını değil tüm dünyayı tesiri altına almış büyük bir değeri anmak için buradayız. Geçirmiş olduğumuz olağanüstü şartlar içerisinde, insanlığın yaşatılmak değil yok edilmek istendiği bir dönemde Mevlana gibi bir değeri anlamaya ve anlatmaya çok ihtiyacımız var? dedi.

ESERLERİNİN ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREK

Prof. Dr. Eyüp Baş´ın ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, ? Dinimizin Kuran ve sünnet kaynağına bağlı olduğunu belirterek , ?Dinimiz Asrı Saadet dediğimiz dönemde yaşayarak ortaya konulmuş, ondan sonrasında da âlimlerle, ariflerle hayat haline gelmiş kutsal bir dindir. Bugün bu büyük insanların kültürümüze, davranışımıza yansıyan çok büyük özellikleri olduğunu görüyoruz. Burada elbette Hz. Mevlana´nın çok büyük tesiri var. Hz. Mevlana´yı çok anmalıyız ve okumalıyız. Hz. Mevlana´nın eserlerinin çok okunmasına, üzerinde düşünülmesine ve anlaşılmasına ihtiyaç var. Programda emeği geçen herkese ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum? dedi.

İNANÇ VE GELECEĞİMİZİN ÖZÜYLE

Konuşmaların ardından programın konferans kısmına geçildi. Hz. Mevlana düşüncesinde gençlik ve hareketlilik konulu konuşmasını yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, ?Bugün burada Hz. Mevlana adı altında bir araya geliyoruz ama emin olunuz ki bütün varlığımızın, inancımızın ve geleneğimizin özüyle bir araya geliyoruz. Bugünü yaşayanlar mutlaka yeni değerler, yeni çabalar, yeni gayretler üretmek durumundadır. İnsanoğlunun varlığı canlılık ve diriliği temsil eder. Hz. Mevlana Mesnevi´sinde hitaba geçerken ?Ey oğul? diye başlıyor. Yeni nesillere ve çağlara hitap ediyor. Şarihler ve şairler Mesnevi´nin hayat yolunun yolcularına hayatın esaslarını, yöntemlerini öğrenmeleri için yazıldığını söylüyor? dedi.

MESNEVİ´NİN HİKÂYESİNDE OLDUĞU GİBİ

Mesnevi´den bir hikâyeyle gençlere seslenen Prof. Dr. Karaismailoğlu ?Bir vali bir adama ?Yol üzerine neden diken dikiyorsun? Bir an önce bunları buradan kaldır´ diyor. Adam ?Önümde günler var, kaldırırım´ diye cevap veriyor. Hâkim bir gün bu adama ?Ey vaadi, sözü eğri olan kişi, işinde adım at geri durma. Acele et, bizi oyalama. Yarın diyen sen bil ki; geçen her günde o kötü ağaç daha gençleşiyor. Dikeni sökecek kişi ise ihtiyarlıyor. Diken kökü her an ve her gün yeşil ve taze, diken koparan ise her gün daha da zayıflıyor. Çabuk ol ve zamanını yok etme´ diyor. Buradaki diken olumsuz huy dikenleridir. Olumsuz alışkanlıkların her an güçlenerek devam ediyor. Sen ise zaman ve güç kaybediyorsun. Al eline baltayı vur dikenine ercesine gücün varsa. Yoksa dikeni gül ile buluşturana kavuştur. Yani huylarını düzeltmek adına büyüklerle, yol göstericilerinle beraber ol. Kötü alışkanlıkların giderilmesi için çaba sarf et. Gençlik dönemi o nedenle büyük bir fırsattır. Aslında hayatın kendisi bir fırsat. Çünkü yeryüzünde kazanılanlar bize sonrası için kazanç getirecektir? şeklinde konuştu.

KARAİSMAİLOĞLU´NA PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Konuşmanın ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız tarafından Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu´na plaket takdim edildi. Konferanstan sonra İslami İlimler Fakültemiz Tasavvuf Musikisi Topluluğu tarafından konser verildi. Sema gösterisi eşliğinde tasavvuf musikisine ait birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği konser büyük ilgi gördü.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı