Metodolojik incelenmeyen veri, ilmî bilgi değildir

Metodolojik incelenmeyen veri, ilmî bilgi değildir

Rastgele derlenen, toplanan, kaynağı belli olmayan, kulaktan dolma verilerin bilgi olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik, “Metodolojik olarak inc

TARİH, SİSTEMATİK BİR BİLİMDİR

Son günlerde ardı ardına yayımlanan kitaplarıyla akademi dünyasına damga vuran Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik, yayımlanan en son kitabı “Tarih ve Metodolojisi” hakkında gazetemiz köşe yazarı Habilhan Pehlivanlı’ya bilgi verdi. Tarih’in, masallardan ve kulaktan dolma efsanevi bilgilerden çok daha sistematik bir bilim dalı olduğunun altını çizen Özçelik, “Rastgele toplanan ve bilgi olduğu zannedilen, aslında işlenmemiş veridir. Bu verilerin bilgiye dönüşebilmesi için doğru metodolojiyle işlenmesi gerekir” dedi.

TARİH METODOLOJİSİNE IŞIK TUTACAK

2011’de yayımlanan “Tarih Araştırmalarında Yöntem ve Teknikler” adlı kitabını daha da geliştirmeyi hedefleyerek bu çalışmaya başladığını ve ortaya çıkan eserin Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih Coğrafya Fakülteleri Tarih Bölümü öğrencilerinin Tarih ile ilgili araştırmaları yanında özellikle Tarih Metodolojisi veya Tarih Araştırma Teknikleri gibi adlarla anılan derslerde kendilerine yol göstermek ve yardımcı olmak amacıyla hazırlandığını belirten Özçelik, Bu kitaptan Tarih Lisans öğrencileri gibi, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin de hazırlayacakları bilimsel araştırmalarda ve derslerde büyük ölçüde yararlanabileceklerini ifade etti.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı