Mantarlar toplanmaya başlandı

Mantarlar toplanmaya başlandı

Kırıkkale`nin ormanlık bölgelerinde yetişen doğal mantarlar, mevsimin gelmesiyle birlikte köylüler tarafından toplanarak pazarlara getirildi.

İLAÇ OLARAK KULLANILIYOR

Birçok hastalığa karşı ilaç olarak kullanıldığı söylenen mantar türleri, pazar tezgâhlarındaki yerini aldı. Pazarda 5 liradan satılan mantara vatandaşlar ilgi gösterdi ancak uzmanlar, mantar tüketiminin riskine dikkat çekerek, vatandaşları dikkatli olmaya davet ediyor.  Hasan Zenler adlı vatandaş şehre 10 kilometre uzaklıktaki Ahılı Mahallesi`nden topladığı mantarları satarak kendine ek gelir sağlıyor. Karaedek mantarını Ahlılı Yaylasında topladığını belirten Zenler, "Ahılı Yaylasına aracımla gidip mantar peşine düşüyorum. Bu benim için bir hobi. Boş zamanlarımda doğa ile iç içe olmayı seviyorum. Topladığım mantarları satarak haçlık çıkartıyorum." dedi.

MANTARLAR RİSKLİ

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, meralarda, yaylalarda kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin çok riskli olduğunu, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kışa aylarına yakın aylarda mantar zehirlenme vakalarına çok sık rastlandığını belirten Güngüneş , "İlimizin meralarında, yaylalarında, dağlarında kendiliğinden yetişen çok lezzetli mantarlar var. Güngüneş, bu mantarların hangilerinin yenilebileceğinin ayırımı yapmanın mümkün olmadığını ifade ederek, "Vatandaşlarımız daha önceki tecrübelerine dayanarak mantar topluyorlar ama yine de çok dikkatli olmak gerekiyor." diye konuştu.

ZEHİRLENMELERDE TEDAVİ ZOR

Mantar zehirlenmesinin tedavilerinin çok zor, hatta imkansız olduğunu, bazı vakaların ölümle sonuçlanabildiğini vurgulayan Güngüneş, "Mantardan zehirlenen kişi vakit geçirmeden acil servise başvurmalı. Böyle bir durumla karşılaşmamak için en iyisi kültür mantarı dediğimiz, tamamıyla bildiğimiz mantarı tüketmeliyiz." uyarılarında bulundu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü