Makarios´u Aforoz Eden ?Türk Papa?

Makarios´u Aforoz Eden ?Türk Papa?

EMPERYALİSTLERE KARŞI İSYAN ATEŞİNİN YAKILDIĞI MEMLEKET: KIRIKKALE?

Makarios´u Aforoz Eden ?Türk Papa?

Yüzyıllardan beri varlıklarını sürdüren Türk (Hıristiyan) Ortodoksların, Kurtuluş Savaşı yıllarına gelindiğinde, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından Rumlaştırılma politikasına karşı çıkan ve Yunanlılara karşı Milli Mücadelede Atatürk´ün yanında yer alan Keskin Metropolit Vekili Papa Eftim, Kırıkkaleli yazar Ümit Doğan´ın kaleminde yeniden gündeme oturdu.

TÜRK PAPA

Doğan, ?Türk Papa? adını verdiği kitabında, bir yandan Kurtuluş Savaşı yıllarında meydana gelen birçok olaya değinirken, diğer yandan da yıllardır hakkında farklı söylentiler dolaşan Papa Eftim´in gerçekte kim olduğunu anlatıyor. Fener Rum Patrikhanesinden ayrılarak, kurduğu Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesiyle, ?Ortodoks Hristiyan´ız ama Rum değiliz!? çıkışını yapan dönemin genç Keskin Metropolit Vekili Eftim´in gerek Milli Mücadele sırasında gerekse Cumhuriyetin kurulma aşamalarında verdiği mücadelenin temel olarak ele alındığı kitapta bir diğer ilgi çeken konu da ?Ergenekon Süreci??

ERGENEKON SÜRECİ

Kitabı hazırlarken çok farklı kaynak ve belgelerden yararlanan Doğan, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü ve Papa Eftim´in torunu olan Sevgi Erenerol ile görüşmesi sırasında Ergenekon Süreci de konu olunca, hem sohbet hem de kitabın içeriği daha ilginç bir hal almış. Neden Atatürk, ?Papa Eftim, bu memlekete bir ordu kadar hizmet etmiştir? sözünü söylemiştir? Papa Eftim, meşhur ?Keskin Beyannamesi? ile dünya kamuoyuna hangi mesajı vermiştir? Ekümeniklik meselesi nedir? Turgut Özal Döneminde Fener Rum Patrikhanesine ne gibi tavizler verilmiştir? Gibi sorulara cevap bulabileceğiniz kitap şimdiden kitabevlerinin ?Çok Satılanlar? bölümünde yer almaya başladı.

EMPERYALİSTLERE KARŞI İSYAN ATEŞİNİN YAKILDIĞI MEMLEKET: KIRIKKALE?

Daha önce de ?Atatürk´ün Fedaisi Topal Osman? kitabıyla dikkat çeken yazarımız, raflarda henüz yer bulan ?Türk Papa? kitabıyla ilgili olarak gazetemize şu açıklamaları yaptı: ?Öncelikle, Fener Rum Patrikhanesi ve arkasındaki Yunanistan´a ve diğer emperyalistlere karşı isyan ateşinin yakıldığı bu güzel memlekette, Kırıkkale´mizde doğduğumuz için kendimizle ne kadar övünsek azdır. Bir Papaz düşünün? Genç bir papaz? Keskin´den bütün emperyalist dünyaya meydan okuyor. Bu insan içimizden birisi? ?Anadolu Hristiyanları Türk´tür ve onları Rum yapmayacaksınız´ diyor, Eftim.?

KIBRIS DAVASINDA MAKARIOS´U AFOROZ ETTİ

?İhanetin din, dil, ırk gözetmediği o hassas günlerde yaptığı bu çıkışlar, Onu Keskin´in Müslüman ahalisi içerisinde de sevilen bir şahsiyet yapıyor. O Papa Eftim ki, önce Milli Mücadelede yardım ediyor Atatürk´e, sonra Kıbrıs davasında Makarios´u aforoz ediyor. Okudukça sizler de göreceksiniz ki, böyle bir şahsiyetin Kırıkkale´mizde yetişmiş olması büyük bir gurur kaynağıdır. Ben de memleketini seven her Kırıkkaleli gibi üzerime düşen görevi yaptım aslında. Bütün Türkiye artık Keskinli Baba Eftim´i daha yakından tanıyor ve ben bunun gururunu yaşıyorum? dedi. 

ÖZEL HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı