Liseliler okullarına uyum sağlayarak başlayacak

Liseliler okullarına uyum sağlayarak başlayacak

Kırıkkale Anadolu Meslek Lisesinde düzenlenen faaliyetlerle uygulamaya konulan Uyum Programında hoş vakit geçiren öğrenciler ve bilgilendirme yapılan veliler, programdan oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Bu program sayesinde okula, arkadaş çevresi

OKUL TERKLERİNİ AZALTMAK VE OKULA UYUMU SAĞLAMAK AMACIYLA LİSE 9. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN DÜZENLENEN UYUM EĞİTİMİ GEÇEN SENE BAŞARILI OLUNCA TÜM İLLERE YAYILDI.

Liseliler okullarına uyum sağlayarak başlayacak

Kırıkkale Anadolu Meslek Lisesinde düzenlenen faaliyetlerle uygulamaya konulan Uyum Programında hoş vakit geçiren öğrenciler ve bilgilendirme yapılan veliler, programdan oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Bu program sayesinde okula, arkadaş çevresine ve öğretmenlerine alışma sorunu yaşamayacaklarına inandıklarını ifade ederek bu faaliyetten çok memnun olduklarını belirttiler.

ÖĞRENCİLER ÖZGÜVEN KAZANACAK

Kırıkkale Anadolu Meslek Lisesinde düzenlenen programla, “Bu okulu kazanarak ilk defa 2014-2015 Eğitim Öğretim döneminde lise hayatına başlayacak olan 9. Sınıf öğrencilerinin okula uyum sürecini hızlandırılmaya çalışıyoruz” diyen 9. Sınıflardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Servet Şengül, “Bakanlığımız ve UNICEF tarafından ortak hazırlanan program çerçevesinde öğrencilerimizi çeşitli faaliyetlerle uyum programı içerisine aldık. Amacımız okul terklerini ve devamsızlıkları ortadan kaldırmak. Bu program çerçevesinde okul ve çevresinin tanıtımı, okul personeli ve öğretmenlerle tanışma, birbirleriyle tanışma uygulamaları yaptığımız öğrencilerimiz, 15 Eylül Pazartesi günü okula geldiklerinde daha bir rahat ve huzurlu olacaklardır” dedi. Kırıkkale Teknik ve Anadolu Meslek Lisesinin derslik ve atölye bakımından oldukça zengin imkânlara sahip olduğunu da vurgulayan Şengül, “geniş bir arazi üzerine kurulu olan okulumuza ilk defa gelen öğrencilerimiz Pazartesi günü okula başladıklarında hangi dersliğin hangi binada, hangi atölyenin nerede olduğunu bilecek ve sorun yaşamayacak” dedi.

ÖNYARGI YIKILACAK

Toplumda özellikle Meslek Liselerine ön yargılı bir bakış açısı olduğunu ifade eden Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Mustafa Tüfekçioğlu da veli ve öğretmenlere yönelik uygulanan bilgilendirme semineriyle de yalnızca öğrencilerin değil velilerin de okul hakkında gerçekçi bilgilere sahip olmasının sağlandığını belirtti. Programın, ergenlik çağındaki öğrencilerin “arkadaş edinme” kaygısını da büyük oranda ortadan kaldıracağını beyan eden Tüfekçioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Önceki yıllarda okulun ilk günü okula gelen öğrencilerimiz uzunca bir süre arkadaş edinme kaygısı ve sorunu yaşıyordu. Nitekim her insanın psikolojik gelişimi aynı değildir ve içine kapanık öğrencilerimiz bu süreci zor atlatıyor, işte bu dönemde de devamsızlıklar ve okul terkleri baş gösteriyordu. Bu program sayesinde, yalnızca kendileriyle ilgilenme şansı bulduğumuz bu öğrencilerimiz, öncelikle birlikte okula başladıkları arkadaşlarıyla tanışma imkânı bulurken, özgüven seviyelerinde de belirgin bir artış görüldü.”

VELİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Bu süreçte velilere de büyük görev düştüğünü ifade eden Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Mustafa Tüfekçioğlu, üçlü sacayağının en önemli ayağı olan velilerin bu ve sonraki aşamalarda önemli görevler üstlenmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Bugünden itibaren velilerimizle birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar sayesinde okul terkleri, devamsızlıklar, uyum sorunları ve başarısızlıkları en alt seviyeye indireceğiz. Öte yandan, mezunlarımızın özellikle Kırıkkale’de en önemli avantajı istihdam sorunu yaşamayacak olmalarıdır. Bu avantajdan tüm gençlerimiz faydalanmalı. Hepimizin geleceği olan gençlerimizi el birliğiyle geleceğe hazırlamak en kutsal vazifemiz olacaktır” dedi. Daha sonra Makine Bölümü Öğretmenlerinden Yaşar Demir, İngilizce Öğretmenleri Betül Dobur ve Habilhan Pehlivanlı rehberliğinde bölümleri, atölyeleri ve derslikleri gezen öğrencilere bölüm şefleri tarafından bilgi verildi. Okulun büyüklüğü ve atölyelerin içerikleri karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen öğrenciler Meslek Lisesi öğrencisi oldukları için çok mutlu olduklarını belirttiler.

MEB-UNICEF ORTAK ÇALIŞMASI

Milli Eğitim Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından ilk defa 2013-2014 Eğitim-Öğretim dönemi için Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 9. sınıf öğrencilerine yönelik 10 ilden seçilen 12 pilot okulda uygulanan ”Ortaöğretime Uyum Programı” 2014-2015 eğitimi öğretim yılında tüm yurtta uygulamaya konuldu. Özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9. sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin geçen sene başarılı olduğu sonucuna varılınca bu yıl Ortaöğretime Uyum Programı (Lise1 Uyum Programı) genişletilerek tüm illere uygulanmaya konuldu.

ORTAÖĞRETİME UYUM PROGRAMI İÇERİĞİ NEDİR?

9. sınıflara 2013-2014’te uygulanmaya başlanan programa göre; Okulun yöneticileri ve öğretmenleriyle tanışma, Okulun personeli ile tanışma, Okulu ve bölümlerini tanıma, Okulda verilen hizmetlere ilişkin bilgilenme, Yönetmelikler ve kurallara ilişkin bilgilendirme, Okulun çevresini tanıma faaliyetlerinin yanı sıra, Tanışma, Arkadaş edinme, Etkili iletişim becerileri,  Akran baskısı ve zorbalık ile baş etme Stres ve kaygıyla baş etme, Verimli ders çalışma, Etkin dinleme ve not tutma, Mesleklere ya da bölümlere ilişkin bilgilendirme ve meslek seçimi eğitimleri verildi.



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti