Lazerle, istenmeyen dövmelere son

Lazerle, istenmeyen dövmelere son

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mukadder Koçak, hastane bünyesine kazandırılan 5 adet yeni lazer ünitesinin, istenilmeyen dövmelerin silinmesinin yanı sıra yüzde ve vücutta oluşan lekelerden yara izlerine, varislerde

TECRÜBELERİN ARTMASI

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mukadder Koçak, lazer ve lazer tedavileri konularında bilgiler verdi. Lazer tedavisinin önem arz eden bir tedavi şekli olduğunu hatırlatan Koçak, bu nedenle lazerin tedavisinin işin ehli doktorlar tarafından yapılması gerektiğini kaydetti. Koçak, ?Lazerimiz kamu kuruluşları içinde bu kadar lazeri içeren ilk merkez olmanın heyecanını gururunu ayrıca yaşıyorum. Lazer nedir öncelikle ondan bahsedelim. Lazer güçlendirilmiş ışık demetleriyle birçok medikal cerrahi tedavilerin yapıldığı bir fototerapidir ya da bir ışık tedavisi diyebiliriz. Bugün geliştirilmiş teknolojiler ve kullanım alanında tecrübelerin artması nedeniyle özellikle dermatolojide ve plastik cerrahide çok fazla kullanım alanı bulmuştur?

DAMARSAL GELİŞME

?Lazer güçlü odaklı enerji kaynağı olduğu için aslında dokuda hasara neden olabilen bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle lazerin çok ehli ellerde doktorlar tarafından ve bilimsel akademik ortamlarda yapılması gereklidir. Özellikle lazer öncesi ve sonrası öneriler de mutlaka hastaya açık olmalı tüm komplikasyonlar ve yan etkiler hastaya anlatılmalıdır. Bugün dermatolojide hangi hastalıklarda biz lazeri kullanabiliyoruz, tabi ki öncelikle kılların uzaklaştırılmasında kullanıyoruz aslında çok basit bir işlem görünmekle beraber bunun da yan etkilerinin olması nedeniyle bu işlemin bile ehli ellerde iyi cihazlarda yapılmasının gerektiğini düşünüyorum bunun dışında özellikle gebelik maskesi dediğimiz yüzde kahverengi lekelerle seyreden hastalıklarda kullanım alanı bulmuştur. Bunların yanında özellikle yaz aylarında orta yaşlı kadınlarda bizim çok sık gördüğümüz yüzde kızarıklık ve damarsal gelişmeler ile seyreden hastalıklarda gene kullanım alanı bulmuştur. Bunun dışında cerrahi birçok işlemlerde de kullanılmaktadır? şeklinde konuştu.

BİLİMSEL ORTAM

Lazer yağ aldırma ile bitkisel yağların giderilmesinden koltuk altı terlemesinin tedavisine kadar birçok hastalığa çare bulunduğunu kaydeden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu ise özellikle gençlerin sıkça yaptırdığı ve daha sonra pişman olduğu Tatuaj yani dövme uygulamalarının da silinmesinin mümkün olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ?Lazer ve estetik merkezi Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde Dermatoloji ve Plastik Cerrahi Anabilim Dallarının ortak çalışmasıyla kurulmuş bir ünite. Bu ünitede beş öğretim üyesi hizmet vereceğiz. Amacımız hastalarımıza bu lazer uygulamalarının ve estetik uygulamaların bilimsel bir ortamda ehil eller tarafından uygulanması.?

ARAŞTIRMA ÜNİTESİ

?Malumunuz günümüzde lazer uygulamaları birçok merkezde hatta merdiven altı ile tabir ettiğimiz kuaför arkalarında ufak odalarda yapılabilmekte ancak uygunsuz koşullarda yapılan yanlış uygulamaların komplikasyonları bizlere yıllarca gelmekteydi. Çıkış noktamız da bu oldu. Bu işi ehil eller tarafından yapılması için önce eğitimin gerekli olduğunu düşündük. Yani biz burada sadece bu hizmeti vermekte değil Türkiye için Türkiye plastik cerrahisi için bir eğitim ve araştırma ünitesi yapmak istiyoruz ve geleceğin lazer uygulayıcılarını bu akademik ortamda eğitip bunların dışarıda daha bilimsel bir şekilde yürütmesini amaçlıyoruz? dedi.

MAKUL BİR FİYAT

Çok çeşitli lazerlerin olduğunu kaydeden Tarık Çavuşoğlu, "Öncelikle bir lazer her derde derman olamaz. Buradaki lazer cihazlarımızda yüzde ve vücutta lekelerden tutun da yara izlerine kadar varislerden damarsal yapılara ya da doğum lekelerine kadar her türlü cilt lezyonunu tedavi etme şansımız var. Bunun yanında gençlerimizin sıkça yaptırdığı ve daha sonra pişman olduğu Tatuaj yani dövme uygulamalarının da silinmesi bu uygulamayla mümkün. Tabi bunun yanı sıra estetik uygulamalarda çok güncel ve bunlar için de çok güzel aletlerimiz var. Özellikle lazer liposakşın günümüzde çok tercih edilen bir yöntem. Lazer liposakşın bitkisel yağların giderilmesi hem de koltuk altı terlemesinin tedavisine kadar bir çok hastalığa çare bulmak mümkün bunun dışında yüz gençleştirme için yöntemlerimiz var, lazerlerimiz var. Sarkmalar ciltteki lekeler ve pürüzlü ciltler bu aletlerle çok başarılı bir şekilde tedavi edilebilmekte ve hastalarımız için en önemlisi bunu dışarıya göre çok makul bir fiyatlarla bilimsel bir ortamda alma ayrıcalığına kavuşacaklarını düşünüyorum? şeklinde konuştu.

EPİLASYON İŞLEMİ

Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu, ?Her cerrahi uygulama gibi bunların da riski mevcuttur ancak uygun aletle ve doğru uygulamayla bu riskler minimum hale gelmektedir. Lazer cihazı bir enerji üretiyor ve bu ışık enerjisini bir noktaya aktarıyor dolayısıyla uygun olmayan dozlarda, enerjilerde yapılan tedavilerde yanıklar olabiliyor. Bunları halkımızın görmemesi ve daha uygun sağlıklı bir ortamda bunları almasına çalışacağız. Mesela bir epilasyon çok basit bir lazer uygulaması gibi ele alınabilir ama merkezimize epilasyon için gelen hasta öncelikle endokrinolojik ve kadın doğumla ilgili bir sıkıntısı var mı bunları ele alıp hormonal bir bozukluğu yoksa biz burada epilasyon işlemini de yapacağız? ifadelerini kullandı.

İŞLEMİN BİTMESİ

Dermatoloji ve plastik cerrahi cilde çok hâkim branşlar yıllarca cilt uygulamalarının cerrahisini plastik cerrahi yaptı diğer medikal uygulamalarını da dermatolojiyle beraber yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu, "Dolayısıyla biz Kırıkkale Üniversitesi`nin başlangıcından beri dermatoloji ve plastik cerrahi çok büyük bir ahenk içinde çalışmıştır. Nitekim bu merkezde de beraber çalışmak hem hastalar için hem de bizler için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Lazer yüz gençleştirme tedavilerinde son gelişmeyle beraber büyük bir çığır açmıştır özellikle bazen invaziv dediğimiz ameliyat gerektiren yüz uygulamalarını lazer ışınıyla uygun şekilde yaptığımız zaman ameliyata gerek kalmaksızın yüz gençleştirme, boyun altındaki birikintilerin alınması daha gergin bir cilde sahip olması mümkün. Cerrahi alternatif değildir ancak cerrahi tamamlayıcı bir uygulamadır. Lazer yağ aldırma uygulaması yapacağınız bölgeye göre değişmekle birlikte bir bölge için yaklaşık olarak 20-25 dakikalık bir süre içerisinde işlemin bitmesi mümkün? diye konuştu.



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!