Kurbanlık uyarısı

Kurbanlık uyarısı

Kırıkkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kurban bayramına az bir süre kala vatandaşların huzurlu ve rahat olmaları için dikkat etmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

PARLAK VE DÜZGÜN OLMASI

Kırıkkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy şöyle konuştu: ?Her hayvan kurban değildir. Hayvanın kurban olabilmesi için gerekli dini şartlar vardır.  TR ile başlayan kulak küplerinin mutlaka takılı olmasına, kulak küpeleri hayvanların kayıt altında olduğunu k, kimin işletmesinde kaç aylık, hangi aşılamaları yapılmış v.b Kayıları tutulan anlamındadır. Mutlaka hayvanların sağlıklı olduğunu gösterir sağlık raporlarının olmasına; alınacak kurbanlıkların yaş kontrolünün mutlaka veteriner yada bilen biri ile yapılması; Yapağılarının parlak ve düzgün olmasına;  Erkek hayvanların tercih edilmesine diş kesilecek ise de gebelik kontrolünün mutlaka yapılmasına, Koyun ile keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yedi sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli bulunmalıdır. Deve, en az beş yaşını, sığır da en az iki yaşını bitirmiş bulunmalıdır?
 

BOYNUZSUZ

 ?İki gözü veya bir gözü kör, dişlerinin çoğu düşmüş veya kulakları kesilmiş, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırılmış, kulağının veya kuyruğunun yarıdan fazlası veya memelerinin başları kopmuş, kulakları veya kuyruğu yaratılışında bulunmayan bir hayvan kurban, olamaz. Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, uyuz ve deli olmasında, doğuştan boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun azı kırık bulunmasında, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında, kulaklarının uçlarından kesilip sarkık bir halde bulunmasında, dişlerinin azı düşmüş olmasında, cinsel organı bulunmamasında, burulmuş olarak bulunmasında bir sakınca yoktur; bu hayvanlar kurban edilebilirler?
 

SEMİZ OLMASI DAHA FAZİLETLİDİR

?Kurbanın semiz olması daha faziletlidir. Kemikleri içinde iliği kalmamış derecede zayıf veya aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar topal veya aşikâr bir halde hasta bulunan bir hayvan da kurban olamaz. Ayrıca hayvandan insana gecen özelliklede ithal hayvanlarla da hat safhaya ulaşan hastalıklar vardır. Öyle ki daha şimdiye kadar görülmedik hastalıklar görülmektedir. Nereden geldiğini, hangi hastalıkların olduğunu bilmediğimiz, ne ile hangi şartlarda beslenip bakıldığını bilmediğimiz hayvanları almak ve onları kesip etini kendimiz ve çocuklarımıza yedirmek her zaman risktir. Biz bu kurban etlerini satmayacağız ailemiz ve dostlarımızla beraber tüketeceğimiz için dehada dikkatli olmamız gerekmektedir. Kendiniz ve dostlarınızın gönül rahatlığı içinde ibadet ve kurban kesmeniz için Kırıkkale?de yetiştirilen küçük baş hayvanları öneriyoruz?



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü