Kurban kesmek vaciptir

Kurban kesmek vaciptir

KURBAN BİR İBADETTİR

Kurban kesmek vaciptir

Kurban kesmenin her şeyden önce bir ibadet olduğunu söyleyen Gerek, ?Maddi durumu iyi olan her Müslüman´ın kurban kesmesi dinen vaciptir? dedi.

KURBAN OLAMAYACAK HAYVANLARA DİKKAT EDİN

Bütün ibadetlerde olduğu gibi kurbanda da belirli şartlar olduğunu belirten Gerek, "Kurban kesme ibadetini yerine getiren kişilerin, bu şartlara uyması gerekir. Kurbanı maddi durumu iyi olan her vatandaşın kesmesi vaciptir. Kurbanlık hayvanın dişi ve erkek olarak kesiminde sevap bakımından herhangi bir fark yoktur. Ancak kurbanlık hayvanlarda da aranan şartlar vardır. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hamile, yavrulu hayvanın kesilmemesi gerekir. Hayvan kesilmeden bedelini, kurban niyetine hayır kurumuna vermek kurban sayılmaz. Ancak vekâlet yoluyla kurban kestirilebilir. Sözlü olarak ve gelişen teknolojik iletişim araçlarını kullanarak vekâlet verilebilir? dedi.

KURBANI EHİL KİŞLER KESSİN

Kurbanda esas olan bir diğer faktörünse hayvana acı ve eziyet çektirmeden kesiminin ehil kişiler tarafından yapılması olduğunu belirten Gerek, ?Kurbanın Eti, derisi, sakatatı ve kanı muhterem. Özellikle sakatatının ve diğer organlarının insanların faydalandıkları yol kenarlarına ve ortak arazi yerlere atılmaması gerekir. Kurbanın istifade edilen yerlerinin iyi değerlendirilmesi gerekir. İşe yaramayan kısmının ise ortalığı kirletmeden uygun bir yer kazılarak toprağa gömmek eftaldir. Hz. Peygamber´in tavsiyesi kurban etinin üçe Taksim edilip, bir bölümünü akraba ve komşusuyla paylaşması, bir bölümünü eve bırakması diğer bölümünün de ihtiyaç sahipleri ve fakirlere verilmesini tavsiye etmiştir. Kurbanın derisi sahibi tarafından satılamaz. Deri ihtiyaç sahiplerine veya hayır kurumlarına verilir. Kurbanın ehil kişi tarafından, kesilmesi gerekir. Bir hayvan kesilirken diğer hayvanın onu görmemesi noktasında dikkat edilmesi gereklidir? diye konuştu.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü