Kurallara uymayan yandı

Kurallara uymayan yandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2014 yılı hasat sezonunda biçerdöverle hububat esnasında uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler hakkında açıklama yayımladı.

YASAL İŞLEM YAPILACAK
Müdürlükten yapılan açıklamada şu bilgilere ve uyarılara yer verildi; “Kırıkkale İl sınırları içerisinde 2014 yılı hasat sezonunda Biçerdöverle hububat hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler aşağıya çıkarılmıştır. Biçerdöver sahipleri “Biçerdöver Operatör Belgesi” veya “G (Biçerdöver)” sınıfı sürücü belgesi olmayan sürücülere biçerdöverlerini kullandırmayacaklardır. Kontrollerde belgesiz olduğu tespit edilen veya daha önce herhangi bir nedenle ikaz edilenlerden ise gerek kullanıcı gerekse biçerdöver sahibi hakkında yasal işlem yapılacaktır. Hububat hasat olgunluk devresinden önce hasada girilmeyecektir.

SÜREKLİ KONTROL EDİLECEK
Kırıkkale İlinde bu yıl biçerdöverle hububat hasadında kabul edilebilir dane kayıp oranı %3.0 olarak belirlenmiştir. Bu oranın üstünde dane kaybına neden olanlar hakkında “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Organizasyonu ile Kontrollerde Takip Edilecek Esas Ve Usullere Ait Uygulama Talimatı” çerçevesinde işlem yapılacaktır. Hububat hasadına giren biçerdöverler hasat sezonu boyunca Kırıkkale Valiliği tarafından yetki belgesi verilmiş görevlilerce sürekli kontrol edilecektir.

3 Gün Hasattan Men Edilecek
Belgeli operatörlerin belirtilen hedefin üzerinde dane kaybına neden olmamaları için; Biçerdöverlerini, hasat edecekleri her tarla için ekinin durumuna göre yeniden ayarlayacaklardır. Kâr amacı ile biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızını arttırmayacaklar. Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinleri hasat etmeyeceklerdir. Sabah çiğ kalkmadan ve yağmurdan sonra ürün nemini kaybetmeden hasat yapılmayacaktır. Yatık ürünlerde sap kaldırıcı kullanılacaktır. Operatörler hasat sonrası anız yakılmasına neden olmamak için mümkün olduğunca alttan biçim yapacaklardır. Dane kayıp oranı kontrollerde % 1 ve altında bulunan biçerdöver sahiplerine veya sürücülerine “Valilik Teşekkür Belgesi” verilecektir. Dane kayıp oranı % 3’ün üstünde bulunan biçerdöverler 4 mesai saati, % 4 ve üstünde bulunanlar 6 mesai saati, % 5’ den fazla bulunanlar 3 gün hasattan men edileceklerdir.


BİÇERDÖVERİ BAĞLAMA YETKİSİ VAR
Biçerdöverlerde ilkyardım çantası, iki adet 6 kg.lık yangın söndürme cihazı ve ziraat odası plakasının bulundurulması ve kazaya karşı gerekli emniyet tedbirlerinin alınması zorunludur. Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ekin sahipleri, dane kayıplarını en aza indirmek için hasat esnasında tarlada ürünün başında bulunacak, fazla dane kaybına neden olan operatörleri uyaracak, devamı halinde Belediye Başkanlığı veya Muhtarlık kanalı ile en yakın tarım teşkilatına bildireceklerdir. Yetkili kontrolörler bu tebliğe uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerini hasattan men etmeye, biçerdöverleri bağlamaya yetkili olup, gerektiğinde yasal işlem yapılmak üzere tutanak hazırlayıp Mülki Amirliklere göndereceklerdir.

CEZAİ İŞLEM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının biçerdöver kontrol talimatı gereğince, bu Tebliğe uymayanlar, engel olanlar ya da zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak ve davranışları başka bir suç oluşturmuyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 inci maddesi gereği cezai işlem yapılacaktır”

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ