Kültür-Sanata önem verilmeli

Kültür-Sanata önem verilmeli

HEMŞERİMİZ ÜNLÜ YAPIMCI-SİNEMA YÖNETMENİ MESUT UÇAKAN KÜLTÜR SANATIN SAHİPLENİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

HEMŞERİMİZ ÜNLÜ YAPIMCI-SİNEMA YÖNETMENİ MESUT UÇAKAN KÜLTÜR SANATIN SAHİPLENİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Kültür-Sanata önem verilmeli

Yapımcı, yönetmen ve senarist Mesut Uçakan, ?Kültür ve sanat himaye ister. Himayesiz bırakırsanız bu milletin sırtından geçinmek için ortaya Recep İvedik´ler çıkar, Düğün Dernek´ler çıkar? dedi.

DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ?Kültür Sanat Buluşmaları?nın haziran ayı etkinliği Mardin´de gerçekleştirildi. Türk sinemasının ünlü yapımcı ve yönetmeni Mesut Uçakan´ın konuşmacı olduğu etkinlikte Türk sinemasının geçmişi, bugünü ve geleceği değerlendirildi.

O ZAMAN ÖYLE DEĞİLDİ

İlk filmimi 24 yaşında üniversite öğrencisiyken çektiğini belirten Mesut Uçakan, ?Üstelik o dönemin ultra starı Müjde Ar ile beş param yokken çektim. Şimdi cep telefonu ile çekiyorlar. O zaman öyle değildi. Bir olayı resme dönüştürebilmemiz için. Negatif film almanız lazım. 4 buçuk dakikalık bir kutusu var, 300 dolar. Yetmez, çektiğinizi yıkatmanız lazım. 200-300 dolar da oradan. Bu da yetmez seyretmek için bastırmanız lazım. 300 dolar da oradan masraf. Yani en az 40 kutu ile çalışmanız lazım.?

HALLERİNİ ÇARPITMAYA ÇALIŞMADIK

?O da hiç tekrar etmemeniz kaydıyla. Yani hata yapmamanız lazım. Biz 40 kutu ile çekerken Avrupalı 4 bin kutu ile çekiyordu filmini. İkinci filmim de Cüneyt Arkın ile oldu. 40 küsur yıl oldu yönetmen olarak, senarist olarak, yapımcı olarak. Ama gönülden olanlar çok daha önemli benim için. Hiçbir zaman aman şu festivalden şu ödülü alalım diye kendi insanımızın hallerini çarpıtmaya çalışmadık.?

DEĞERLER SAVUNULMALI

Kültür ve sanat himaye ister. Himayesiz bırakırsanız bu milletin sırtından geçinmek için ortaya Recep İvedik´ler çıkar, Düğün Dernek´ler çıkar. Millet ona geliyor. Ama siz değerleri savunup yatırımlar yapmazsanız, yatırımlar sadece asfaltlar olursa, ruhlar boş kaldığı zaman fuhşun, esrarın ve cinayetler ile intiharların ne kadar arttığını görürsünüz.

KAMERAYLA DA ŞİİR YAZABİLİRİZ

Kalemle oluyor da kamera ile de şiir yazabiliriz. Bu nedenle filmlerimizde çoğu kez o şiirsel anlatımı kimi zaman bütün olarak kimi zaman sahnelerimizde yakalamaya çalıştık. Film ayrı bir format ancak şiirin ritmi bütün sanatlarda kendini gösterir.

GEREKEN KİŞİ VE KURUMLAR

 ?Tarihimizi doğru anlatacak filmler yapmak istiyorsak bunun için sermaye sahipleri ve kurumlar oluşması lazım? diyen Uçakan, bu kişi ve kurumların yokluğuna rağmen bir bir ideallerini gerçekleştirdiğini ifade etti.  Filmleriyle, imgeler ve sembolleriyle dini bakımdan olumsuz bir ortam oluşturan Türk sinemasının bu yanını törpüleyen Mesut Uçakan, ?Öç´ filmiyle, hem de 12 Eylül 1980 darbesinin oluşturduğu baskı ortamında bir ?siyasi hesaplaşma´ filmini vizyona sokabilmiştir? Dönem filmleri ve dizileriyle kalıcı eserlere imza atan ünlü yönetmen, dünya görüşüne, toplumsal değerlere dönük ve kimi yanlışları sorgulayıcı olmuştur.

PLAKET TAKDİM ETTİ

Mardin´de düzenlenen etkinliğe AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif hakları Genel Müdürlüğü koordinatör daire başkanı Sanem Arıkan, Yaygın ve yerel medyanın Kültür Sanat Muhabirleri, Mardinli sanatçılar ve il yöneticileri katıldı. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir tarafından Yapımcı ve yönetmen Mesut Uçakan´a Kültür ve sanata katkılarından dolayı plaket takdim etti.  Ankara´dan Mardin´e giden Kültür Sanat muhabirleri Mardin´de kültür gezisine de katıldı. Yakın zaman içerisinde sular altında kalacak Hasankeyf ve Midyat´ta tarihi alanları görmenin mutluluğunu yaşayan Kültür Sanat Muhabirleri ?Mardin mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken medeniyetler şehirlerimizden bir tanesi. Aslında Süryani, Kürt, Türk ve Arap´ın bir arada kardeşçe yaşadığı Mardin bize çok şey anlatıyor? dediler.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı