Kuduz vakası yargıya taşındı

Kuduz vakası yargıya taşındı

KÜ Veteriner Fakültesindeki kuduz vakasına duyarsız kalan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Olaya tepki gösteren Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak İnsanların hayatının hiçe sayılmasına sesiz kalmayacağız” dedi.

KÜ’DE ÇALIŞANLARIN VE ÖĞRENCİLERİN HAYATININ HİÇE SAYILMASINA TÜRK EĞİTİM SEN SESSİZ KALMADI.

Kuduz vakası yargıya taşındı

KÜ Veteriner Fakültesindeki kuduz vakasına duyarsız kalan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Olaya tepki gösteren Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak “İnsanların hayatının hiçe sayılmasına sesiz kalmayacağız” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Kırıkkale Üniversitesinde duyulduktan sonra panik yaşanmasına neden olan Kuduz Vakası ile ilgili harekete geçen Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi yöneticileri olayı kamuoyundan gizleyerek insanların hayatını tehlikeye düşüren yöneticiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kırıkkale Adliyesine gelen sendika başkan ve yöneticileri suç duyurusu dilekçesini ilgili savcılığa teslim etti.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

Sendika Şube Başkanı Yücel Karabacak adliye önünde yaptığı açıklamada Veteriner Fakültesi Hastanesinde yaşanan kuduz vakası ve ilgilerin sorumsuz davranışlarını ibretle öğrendiklerini belirterek “27 Mayıs 2014 tarihinde Kırıkkale Belediyesi tarafından kuduz şüphesiyle sokaktan toplanarak tedavi amaçlı olarak Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi Evcil Hayvan Kliniğine bir adet köpek getirilmiş ve hayvanın muayenesi klinik sorumlusu olan öğretim üyesi tarafından yapılmış, hastalığın hikâyesinin net olmaması, hayvan klinik durumu ve hekimin tecrübesiyle hastalığın kuduz olabileceği şüphesiyle ilgili prosedürleri başlatmıştır” dedi.  

HAYVANIN KAFASI KESTİRİLMİŞ

Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren Karabacak “İl Tarım Müdürlüğü görevli elemanlarını marazi maddeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarına götürmek için geldiklerinde hayvanın kesik kafasını (yönetmelik gereği) istemişlerdir. Bunun üzerine Dekan Yardımcısı Patoloji Anabilim Dalında görevli Araştırma Görevlisini zorlayarak klinikte teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan odada hayvanın kafasını kestirmiştir” diye konuştu.

YERLEŞKEDE BAŞIBOŞ HAYVANLAR VAR

Karabacak konuşmasını şöyle sürdürdü “Kuduz teşhisi konulan hayvanın kanı daha sonra görevlilerce temizlenmiş ancak gövdenin hangi şartlarda yok edildiği bilinmemektedir. Üniversite yerleşkesinde onlarca başıboş köpek olduğu bilinmekte iken kuduz köpek gövdesi ile başıboş gezen köpeklerin temasının sağlanıp sağlanmadığı meçhuldür. Bu işlemin esasen patoloji kliniğinde yapılması gerekmekteyken, Araştırma ve Uygulama Hastanesine gelen hayvanların öğretim elemanlarınca tedavisinin yapıldığı, öğrencilerin uygulamalı dersleri nedeniyle bu tedavilerde hazır bulundukları ve hayvanların tedavi edildiği, teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan klinik odasında yapılması İş Sağlığı ve Güvenliği açısından da oldukça risk arz etmektedir. Burada bir gerçeği de hatırlatmakta yarar olacağı kanaatindeyiz; Kırıkkale Üniversitesi kendisinin uymadığı ancak ücret karşılığı açtığı İş Sağlığı ve Güvenliği kursları bulunmaktadır. Konuyla ilgili üniversitemizin bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda uzman çalıştırmadığı, söz konusu iş yerlerinde risk analizi dahi yapılmadığı bilinmektedir.”

VETERİNERLİK HİÇ BİR ÖNLEM ALMADI

“Veteriner Fakültesi Dekanlığı konu ile ilgili hiçbir önlem almadığı gibi gerekli bölümlere ve o gün eğitim gören kuduz vakasıyla temas eden öğrencilere, yardımcı personele güvenliğe ve diğer personele bu vaka ile ilgili zorunlu olduğu halde herhangi bir bildirim yapmamış;  hastanenin karantinaya alınacağı endişesiyle sessiz kalmayı tercih etmiş ve konu unutulmaya bırakılmıştır.”  

ÇALIŞANLAR VE ÖĞRENCİLERE HABER VERİLMEDİ

“Veteriner Fakültesinde görev yapmakta olan çalışanlar ve öğrenciler bu olaydan habersiz olduklarından kuduz aşısı dahi olamamışlardır. Görevlerinden imtina eden yöneticiler konunun öğretim elemanlarınca öğrenilmesinden sonra da kuduzdan korunmak için herhangi bir tedavi işlemi tesis etmemişlerdir. Yönetmelik gereğince klinik kapatılmamış, usule uygun önlemler ve korunma tedbirleri yerine getirilmemiş ve kuduzlu  hayvanın temas ettiği yerde hasta bakılmaları için isteksiz olan öğretim üyeleri hakkında anlamsız nedenlerle soruşturmalar açılarak cezalar verilmiştir. Güvenlik kameraları ile Fakülteyi BBG evi gibi sürekli kontrol edip akademisyenlere güvenlik kamera kayıtları ile ceza veren yönetim acaba bu olayın vukuu bulduğu bu tarihlere ait kamera kayıtlarını istenilmesi halinde kamuoyu ile paylaşabilecek midir? Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü konu ile ilgili Sendikamızca yazılan yazıya cevap vermekten imtina ederek, onlar da olayı uyutma ve kapatma yoluna gitmiştir. Üniversite yönetimince Veteriner Fakültesinin karantinaya alınması konusunda herhangi bir işlem tesis edilmemiş olması nedeniyle çalışanların, kuruma emanet öğrencilerin, Kırıkkale ve civarında bulunan ve Üniversiteye hayvanlarını muayeneye getiren insanların hayatları hiçe sayılmıştır.”

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Bu ihmalden dolayı herhangi bir personelimize veya öğrencimize hastalık bulaşmış ise bu vebalin bu sorumsuzluğun altından nasıl kalkacaklardır? Bunun bedelini nasıl ödeyeceklerdir? İnsan hayatını böylesine riske atan tehlikeye atan bir yönetici o makamda oturmamalıdır. Üniversite yerleşkesinde başıboş dolaşmakta olan onlarca köpek bulunmaktadır. Kuduz köpeğin gövdesi prosedürlere uygun imha edilmediyse bu gövde ile temas eden köpeklerin çalışanlarla veya öğrenciler ile temasında sorumlular nasıl hesap verecektir? Söz konusu, kendi çocukları olsaydı yine aynı sorumsuzluğu gösterirler miydi? Yetki alanımız içinde bulunan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesinde cereyan eden bu vaka ile ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığına Kırıkkale Üniversitesi Rektörü, Veteriner Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcıları hakkında suç duyurusunda bulunmakla birlikte; Daha dün (10 Aralık 2014)  İnsan hakları gününün kutlandığı bir atmosferde İlimizin “Bilim Yuvası” olan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yaşanan kuduz vakıasında ilgililerin sorumluluğunu yerine getirmeyerek insan hayatını tehlikeye atmasını üzülerek ifade ediyoruz.”



adı verirsem okul bitmez
14.12.2014 01:02:39
kü veteriner fakültesinde öğrenciyim. bundan çok daha vahim olaylara tanık oldum.hepimizin sağlığı risk altında fakülteyi seçmeyi düşünen arkadaşlara dikkatli olmalarını öneririm on defa düşünsünler seçmeden önce

1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ