Köy Enstitüleri 76 yaşında

Köy Enstitüleri 76 yaşında

TOPLUMSAL İŞLEV GÖRMÜŞTÜR

Köy Enstitüleri 76 yaşında

Eğitim-Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 76´ncı yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Şahin, ?Eğitim biliminin temel ilkesi olan karma eğitim sistemine dayanan Köy Enstitüleri´nde okutulan derslerin %50´si kültür, %25´i tarım, %25´i de teknik derslerden oluşmuş ve öğretim süresi beş yıl olarak belirlenmiştir? dedi.

OLUMLU ETKİ BIRAKMIŞTIR

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 76´ncı yıldönümü nedeniyle Eğitim-Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin açıklamalarda bulundu. Şahin, ?17 Nisan 1940 yılında 3083 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel´in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç´un önderliğinde kurulan ve toplumsal yaşamda yarattığı olumlu etkiler nedeniyle kısa süre içinde hedef haline getirilerek kapatılan Köy Enstitüleri´nin kuruluşunun üzerinden 76 yıl geçti? şeklinde konuştu.

ÖRNEK OLABİLECEK ÇALIŞMALAR

Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ?Köy Enstitüleri, 1930´lu yıllarda Türkiye nüfusunun yüzde 80´inin köyde yaşadığı, ülke nüfusunun yüzde 85´inin okuma yazma bilmediği bir ortamda, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime yönelik öğrenimi temel alan, ?Eğitim üretim içindedir? şiarını ilke edinmiş eğitim kurumları olarak tanınmakta ve bilinmektedir.?

TOPLUMSAL İŞLEV GÖRMÜŞTÜR

?Eğitim biliminin temel ilkesi olan karma eğitim sistemine dayanan Köy Enstitüleri´nde okutulan derslerin %50´si kültür, %25´i tarım, %25´i de teknik derslerden oluşmuş ve öğretim süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin ilk üç yıllık başarı düzeylerine bakılarak en başarılılar öğretmenlik mesleğine, diğerleri ise köy hizmetlerine yönlendirilmiştir. Okullar aynı zamanda tarım işlikleri ve sağlık ocakları olarak toplumsal işlevler görmüş, çeşitli tohum ve tarım araçlarının ilk denemeleri Köy Enstitüleri gibi eğitim kurumlarında yapılmıştır.?

İŞLEVİN ÖNEMİ TARTIŞILAMAZDIR

?Köy Enstitüleri sadece öğretmen yetiştiren kurumlar olmakla sınırlı kalmamış, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve çevrenin kalkınmasını da ilke edinmiş kurumlar olarak işlev görmüştür. Bu anlamda Köy Enstitülerin eğitim sistemi ve toplumsal kalkınma açısından yerine getirdiği tarihsel işlevin önemi tartışılamazdır? dedi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ