Körfez Ülkelerinde Kırıkkale Rüzgârı

Körfez Ülkelerinde Kırıkkale Rüzgârı

Suudi Arabistan-Cidde Basın Ataşesi hemşerimiz Bahattin Akyön´ün davetlisi olarak ilimizi ziyaret eden gazeteciler adeta Kırıkkale´nin Fahri Turizm elçisi oldular. Günlük milyonlarca tıklanma sayısına sahip internet sitelerinde günlerdir Kırıkkale´yi tanı

AKYÖN´ÜN KONUĞU OLARAK GELDİLER

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Malezya´dan da bir gazetecinin katıldığı Kırıkkale ziyaretleri sırasında Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz´ı da ziyaret eden konuklar, Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz ve Cidde Basın Ataşesi hemşerimiz Bahattin Akyön´den Kırıkkale hakkında bilgi aldılar. Daha sonra bir bölümüne Vali Haktankaçmaz´ın da katıldığı bir dizi gezi ve inceleme yapan gazeteciler ülkelerine döner dönmez çalıştıkları gazete ve internet sitelerinde Kırıkkale´yi tanıtmaya başladılar.

VALİ HAKTANKAÇMAZ´A BÜYÜK ÖVGÜ

Haberlerinde, ?Kırıkkale´nin genç ve çalışkan Valisi, Örnek Vali olarak tanınıyor. Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz Kırıkkale´yi anlattı? ifadelerine yer veren gazeteciler, Vali Haktankaçmaz´ın, ?Evimiz Evinizdir. Kırıkkale´de sizleri görmek bizleri mutlu edecektir? sözlerini de özellikle ön plana çıkardılar. ?Körfez ülke vatandaşlarının Kırıkkale´yi seveceğini? ifade eden Cidde Basın Ataşesi Hemşerimiz Bahattin Akyön de göreve geldiği günden beri gerek Suudi Arabistan´da gerekse Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde her fırsatı değerlendirerek Kırıkkale´nin tanıtımına katkı sağlamayla devam ediyor. Kırıkkale´nin hak ettiği yerlere gelebilmesi için elinden geleni yaptığını belirten Akyön, bu tür girişimlerle hem dostane hem de ticari ilişkilerin gelişeceğine ve tüm bunların da Kırıkkale´nin ve Türkiye´nin menfaatine olacağını kaydetti.

ORTADOĞU VE KÖRFEZ ÜLKELERİNİ EN BÜYÜK HABER SİTELERİ

http://rassd.com (Günlük 10 milyon tıklanma sayısı olan Ortadoğu ve Körfez Ülkelerinin en büyük haber sitesi), http://syyaha.com, http://www.makkah-now.com, http://a3lam-ksa.net.sa ve http://www.arjja.com gibi Ortadoğu´nun en ünlü haber sitelerinde de Kırıkkale´yi tanıtan gazeteciler, ziyaretten ve gerek Akyön´ün gerekse Vali Haktankaçmaz´ın misafirperverliklerinden duydukları memnuniyeti dile getirerek Kırıkkale´den övgüyle söz ediyorlar.

?KIRIKKALE: HAVASI, SUYU, DOĞASI VE İNSANLARI GÜZEL ÖRNEK ŞEHİR?

15 Temmuz´un yıldönümünde Ankara´daki programlara katıldıktan sonra, Cidde Basın Ataşesi hemşerimiz Bahattin Akyön´ün konukları olarak Kırıkkale´ye gelen ve birkaç gün Kırıkkale´yi tanıma fırsatı bulan gazeteciler, gördükleri misafirperverlikten oldukça memnun olduklarını dile getirerek yaptıkları haberde ?KIRIKKALE: HAVASI, SUYU, DOĞASI VE İNSANLARI GÜZEL ÖRNEK ŞEHİR? başlığını kullandılar. Kırıkkale´yi her yönüyle tanıtan gazeteciler, haber sitelerinde ve gazetelerinde Kırıkkale için şu ifadeleri kullandılar: ?Kültür, Turizm, Tarım ve Sanayi Şehri Kırıkkale´nin gelişmesi, büyümesi ve bugüne taşınması savunma sanayii ile olmuştur. Kırıkkale, genç ve eğitimli nüfusu, rekabetçi sanayisi, tarım ve hizmetler sektöründeki gelişimi, tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle birlikte Türkiye´nin önemli kentlerinden birisidir.?

?YAŞANABİLİR BİR KENT: KIRIKKALE?

?81 il arasında yaşam memnuniyeti açısından 4., sağlık hizmetleri açısından 7., sosyal yaşamda ise 9. il konumunda olan Kırıkkale, ulaşım imkânları, köklü üniversitesi, tam teşekküllü hastaneleri, modern konut projeleri, alışveriş merkezleri, park ve yeşil alanlarıyla büyük bir kent hüviyetine kavuşmuştur. Bugün 278 bin kişilik nüfusa sahip Kırıkkale´de eğitim veren Kırıkkale Üniversitesi 12 fakülte, 1 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 18 araştırma-uygulama merkezi ve gelişmiş laboratuvarlarıyla eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir. Kırıkkale Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve enstitülerde 33 bin 500´ün üzerinde öğrenci bulunmaktadır.?

SAĞLIK VE SOSYAL HAYAT

?Devlet Hastanesi, Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, özel hastaneler ve özel sağlık merkezleriyle geniş bir sağlık hizmeti sunma olanağına sahip Kırıkkale´de spor tesisleri, kültür merkezi, sinema salonları, rekreasyon alanları, yöresel lezzetlerin bulunabileceği nezih mekânları, bunların yanında olimpik yüzme havuzuyla herkese hitap edebilecek düzeyde çeşitli ve yeterli sosyal aktiviteler sunmaktadır. Tarihi ve turistik mekânları, kültür ve sanat aktiviteleri, çağdaş konut projeleri, birçok yerli ve yabancı markanın yer aldığı alışveriş merkezleri ve konaklama imkânlarıyla Kırıkkale, modern hayatın bütün taleplerini karşılayabilecek altyapıya sahiptir. Kızılırmak kıyısında inşası devam eden Yeşil Vadi projesi de tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu proje de sosyal hayata büyük katkı sağlayacaktır.?

ULAŞIM, ENERJİ, HAMMADDE, İŞGÜCÜ POTANSİYELİ

?Ankara´ya 75 km. mesafede olan Kırıkkale, Ankara bölünmüş karayolu ile Kırıkkale doğusundaki 43 ile açılmaktadır. TÜPRAŞ Rafinerisine ham petrol taşıyan BOTAŞ boru hattı, Kızılırmak nehri, güneş enerjisi ve diğer kaynaklarıyla birlikte değerlendirildiğinde Kırıkkale önemli bir enerji üretim potansiyeline sahiptir. Kırıkkale, başkente olan yakınlığı, karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımı imkânları sayesinde, özellikle imalat sanayi yatırımları için gerekli olabilecek tüm hammadde ve ara malının, istenilen zamanda ve miktarda temininde avantajlı konumdadır. Köklü üniversitesi, mesleki ve teknik okulları ve genç nüfusuyla Kırıkkale, yatırımcıların işgücü taleplerini karşılayacak potansiyele sahiptir.?

SAVUNMA SANAYİNİN BAŞKENTİ KIRIKKALE

Kırıkkale´nin sanayi potansiyeline ayrı bir açılan haberde bu alanla ilgili olarak da şu ifadeler yer alıyor: ?Kırıkkale il merkezi kamu ağırlıklı sanayi şehri olup, diğer ilçe merkezleri ve kırsal kesimin ekonomik yapısı tarıma dayalıdır. Kırıkkale´de imalat sanayi kamuya ait büyük işletmelerin yanında, özel sektöre ait küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. MKE Fabrikaları ve TÜPRAŞ Rafinerisi ilin ekonomik yapısında önemli yer tutmaktadır. NATO standartlarında hafif ve ağır silah, mühimmat, top, mayın, patlayıcı, roket gibi savunma ürünleri imal eden Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun(MKE) 5 fabrikasına ev sahipliği yapan Kırıkkale´de birçok girişimci bu fabrikalara çeşitli ara malı ve hammadde temin etmek için ilde yatırım yapmış ve böylece ilde savunma sanayine yönelik bir yoğunlaşma meydana gelmiştir. Yatırım teşvik belgesi sahibi girişimciler, yatırımın büyüklüğü, sektörü ve kapasitesine göre önemli miktarlarda Devlet desteği alabilmekte, sağlanan teşviklerle Kırıkkale´de çok daha hızlı büyüyebilmektedir.?

KIRIKKALE´NİN TARIMSAL POTANSİYELİ

Haberlerinde Kırıkkale´nin tarımsal yönden de önemli bir cevher olduğunun altını çizen gazeteciler, tarım konusunda da şu bilgileri veriyorlar: ?Yüzölçümü 463 bin hektar olan Kırıkkale´nin yaklaşık % 67´sini tarım alanları oluşturmaktadır. Bulunduğu coğrafi konum, iklimi ve toprak yapısı itibariyle çeşitli bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine uygun olan Kırıkkale´de buğday, arpa, ayçiçeği ve nohut en çok ekilen tarla bitkileridir. Ekili alanların % 97´sini buğday, arpa, ayçiçeği ve nohut kaplamaktadır. Meyvecilik, bağcılık ve sebzecilik yapılan alanlar ise tarım alanlarımızın yaklaşık % 3´ünü oluşturmaktadır. Kırıkkale´de tarım alanında yatırım yapmanın çok avantajlı olduğunun altını çizen Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen gazeteciler, Kırıkkale´nin stratejik konumu, kaliteli ve verimli tahıl üretim potansiyeli ve talebi, organik tarım potansiyeli, yemeklik tane baklagil üretimi potansiyeli, meyvecilik ve bağcılıkta kaliteli üretim potansiyeli, modern hayvancılık potansiyeli, yetişmiş teknik eleman potansiyeli, Üniversite-Üretici işbirliği, pazarlama avantajları ve tarımsal yatırımlara yönelik teşvik ve desteklerin bu yatırımları kolaylaştıran ayrıcalıklar olarak sıraladılar.

GELİNLİK VE MODA EVLERİ

Kırıkkale´nin sanayi ve tarım yanında Türkiye´nin gelinlikçilik ve moda sektöründe de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan gazeteciler, ?Türkiye, tekstil ve hazır giyim sektörü ihracat ve üretimi açısından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Sektörde en önemli alt kollardan birisi de gelinlik ve abiye imalatıdır. Türkiye´deki gelinlik sektörünün oluşturduğu ekonomik hacmin yaklaşık 600 Milyon Dolar olduğu tahmin edilmektedir. Toplam 80 bin kişinin istihdam edildiği sektörde başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Avrupa ve Rusya´ya da ihracat gerçekleştirilmektedir. Türkiye´de gelinlik imalatında İzmir´den sonra en önemli merkezlerden birisi olan Kırıkkale´de 20´nin üzerinde modaevinde başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu pazarına da yönelik olarak üretim yapılmaktadır. Kırıkkale kişiye özel tasarım gelinlik üretiminde sahip olduğu tecrübeyle tüm talepleri karşılayacak potansiyele sahiptir. Bunun yanında seri üretim için yapılacak yatırımlar için de önemli avantajlar sunmaktadır? ifadelerine yer verdiler.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

Kırıkkale Üniversitesine ayrı bir başlık açan gazeteciler, haberlerinde üniversitenin potansiyeli hakkında da şu bilgilere veriyorlar: ?1992 yılında kurulan Kırıkkale Üniversitesi, 12 Fakülte, 1 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü,  18 araştırma, inceleme ve uygulama merkezi ve 5 bölümle hizmet vermektedir. 23 bin dönüm Merkez Yerleşkesi, 300 dönüm Keskin Yerleşkesi ile yükseköğrenim hizmetinde bulunan Kırıkkale Üniversitesi bin 216 öğretim elemanı, 33 bin 583 öğrencisi, 879 idari personeliyle büyük üniversite olma yolunda her geçen gün hızlı adımlarla ilerlemektedir. Kırıkkale Üniversitesi sahip olduğu tüm teknik donanımıyla kendi bünyesindeki araştırmacıların yanı sıra Türkiye´nin çeşitli üniversiteleri ve araştırma merkezlerinden gelen araştırmacılara da hizmet vermektedir. 2011-2012 döneminden itibaren 5 yıllık sürede toplam 544 yabancı uyruklu öğrenci lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptırmıştır. 2017-2018 dönemi için ise 388 yabancı uyruklu öğrenci kabul edebilmektedir.

?KIRIKKALE´NİN POTANSİYELİ İYİ TANITILMALI?

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelecek olan yatırımlar açısından önemli bir katkı vesilesi olacak bu haberin Kırıkkale esnaf sanayicisi için de önemli bir fırsat olduğunu değerlendiren Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön, ?Mevzu Kırıkkale olunca akan sular durur. Kırıkkale´yi var eden MKE´nin eski gücünden ve potansiyelinden uzaklaşmasının yanı sıra rafinerinin de 30 yıldır beklenen katkıyı sağlayamaması Kırıkkale´yi her geçen küçültmüştür. Bu kadar geniş potansiyele sahip olan şehrimizin, bu tür tanıtımlar sayesinde yeni iş alanlarına yelken açması işten bile değildir. Ancak bu noktada şehrimizin bir bütün olarak bu konuya sahip çıkması büyük önem arz etmektedir? diye konuştu.

ÖZEL HABER: HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ