KOAH hastalığına karşı toplum bilinçlendiriliyor

KOAH hastalığına karşı toplum bilinçlendiriliyor

Dünyada KOAH bilincinin oluşturulması adına çalışan Türkiye'nin de üyesi bulunduğu uluslararası bir organizasyon olan Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına Karşı Küresel Girişim (GOLD) grubu Global InitiativeForObstructiveLungDisease”, her yıl yapılmakta ola

ULUSLARASI DÜZEYDE ETKİLİ

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Yüksek İhtisas Hastanesi doktorları, İl Halk Sağlığı yetkilileri,  KOAH hastaları ve hasta yakınlarının katıldığı programda Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Immünoloji ve Allerji Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoglu KOAH bilincini oluşturmaya yönelik bir konuşma yaptı.KOAH hakkında kısa bir bilgi veren Prof. Dr. Kalpaklıoglu  “Dünya sağlık örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine dünya sağlık örgütü 2030’ da KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir” 

 

ÖLÜM NEDENLERİ ÇOK YÜKSEK

“Son çalışmalar dünyada KOAH’lı hastaların ancak %25-50’sinin tanı aldığını göstermiştir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20’ dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH`lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir”



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ