Kırımlılar Tepreç Şenliğinde buluştu

Kırımlılar Tepreç Şenliğinde buluştu

KIRIM TÜRKLERİNİN BİR GELENEĞİ

Kırımlılar Tepreç Şenliğinde buluştu

Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Kırıkkale Şubesi tarafından "Tepreç Şenliği" düzenlendi.
Şenliğe, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, çevre illerden Kırım Türkleri ve davetliler katıldı.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Celal Bayar Parkı´nda düzenlenen Tepreç, renkli görüntülere sahne oldu. Tepreç ilk olarak Kur´an-ı Kerim ve duasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ve Kırım Marşıyla devam etti. Kırıkkale Belediyesi Mehmet Takımının marşlarıyla şenlik, ayrı havaya büründü. Daha sonra konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Bu arada gelen misafirlere Kırım yöresine ait yemekler ve börekler ikram edildi.  Kırım Türklerinin geleneklerinde yer alan ?Kalakay Tıgırtması?yla (ekmek yuvarlama) senenin bereketli geçmesi temennilerinde bulundular.

HALK DANSLARI TOPLULULĞU GÖSTERİSİ  

Program, Kırım Halk Dansları gösterisi, Tatarca şiirler şarkılar ve atasözleriyle ayrı bir anlam kazandı. Daha sonra İl Kültür Müdürlüğü Ustalar Topluluğunun gösterileriyle birlikte gençler sahneye çıkarak gönüllerince eğlendiler. Programın sonlarına doğru Tepreç´in gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket verildi.  Çuval, ip çekme ile yumurta taşıma yarışmasının yanında, sürpriz hediye çekilişleriyle şenlik zirveye ulaştı. Bu arda Kırımın olmazsa olmazlarından çiğ börek, göbete ve sarı burma tanıtımı gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren Tepreç´te Kırıkkaleliler ve Kırım halkı kaynaşma imkânı buldu.

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU  

Kırım ve Türk halkının hiçbir zaman bağlarının kopmayacağı vurgusu yapan Kırıkkale Başkan Yardımcısı Vedat Genç, "İçimize ferahlık veren, bin yıllık bir gelenek olan bu Tepreç gününde, bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Seyrine doyum olmayan bu güzel doğanın içinde, birlikteliğin, canlanmanın ve umudun hazzını yaşıyoruz. Büyük bir medeniyet havzasında yer alan aziz milletimiz, Dünyanın sayılı ve köklü medeniyetlerinden birisini kurmuştur. Hepimiz köklü bir medeniyetin üyesiyiz" dedi.

ŞENLİKLER BİRLİK VE BERABERLİK İÇİN  

Genç, "Şenliklerimiz bayramlarımız birlik ve beraberliğimizin çimentosudur. Ülke içinde birliğin, beraberliğin önemini vurgulayan ve toplumsal işlev açısından çok önemli yere sahip olan bayramlarımız, şenliklerimiz, kültürümüzün taze tutulması için de çok önemlidir. Kültürel önemi haiz olan bu geleneksel Tepreç gününde, hem doğanın yüreğimize ilham ettiği güzel duyguları hem de derdi mutluluğu aynı olan bir toplum olmanın, anlamını yaşamakta ve idrak etmekteyiz. Bildiğiniz gibi milli günler; toplum fertlerinin birbirlerine sevgi ve saygı ile yaklaşması, birbirleriyle yardımlaşması, birbirlerinin gönlünü alması ve mutluluğu, huzuru dolu dolu yaşaması için fırsat günleridir. Doğaya hep beraber temas etmenin mutluluğuyla, bu güzel Tepreç gününde çocuklarımızla, gençlerimizle ve yetişkinlerimizle bir arada olmanın güzelliğini yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

TARİHİ YENİDEN CANLANDIRMAK İÇİN

Tepreç´in yeniden canlanmak ve hareketlenmek manasına geldiğini açıklayan Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz İdik ise ?Depreşmek kelimesinden türemiş kelimedir. Kırım Tatarları bu ismi verdikleri şenliklerinde baharın gelişini, doğanın yeniden hareketlenmesini ve canlanmasını kutlamaktadırlar? diye konuştu.

KIRIM TÜRKLERİNİN BİR GELENEĞİ  

Tepreç´in Kırım Türklerinin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını açıklayan İdik, "Atalarımız Türk yurdu Kırım´da yaşarken Hıdrellezi takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada dualarımızı yaptık ve eğleneceğiz. Kırım, Türk yurdu iken, şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya´nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tepreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz." şeklinde konuştu.

ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Programa, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Vurgun, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, CHP İl Başkanı Ahmet Önal, MHP eski Milletvekili Seyit Ahmet Göçer, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, çevre illerden Kırım Türkleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı