KIRIKKALE PAZARCIK’A AKTI

KIRIKKALE PAZARCIK’A AKTI

TRT Radyonun Canlı Yayınına katılan Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı çalışmaları anlattığı programda, deprem bölgesine gelen ilk ekip olduklarını dile getirdi.

CANLI YAYINA KONUK OLDU

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, "asrın felaketi" olarak nitelenen, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ardından, yürütülen çalışmaların koordinesine katılmak için geldiği Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde TRT Radyo Haber’in canlı yayına konuk oldu.

Yaklaşık üç gündür burada yürütülen çalışmaları gözlemleme imkanı bulduk, oldukça hummalı bir yardım faaliyeti yürütülüyor, deprem o kadar büyük yıkıma sebebiyet vermiş ki o yıkımın etkilerini betaraf edebilmek için bir o kadar gayret gösterilmesi gerekiyor. Biz bunu sahada gördük, bu ekiplerden biri Kırıkkale Belediyesinin ekibi, Kırıkkale Belediyesince burada neler yapılıyor, siz neden buradasınız sebebi ile birlikte öğrenmek istiyoruz ?

DEPREMDEN 1 SAAT SONRA ÇIKTIK

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı : “Tüm ülkemizi sarsan Afet ile karşı karşıyayız, bizler Kırıkkale’de depremi ilk duyduğumuz anda itibaren muhtemelen saat 05:30 gibi kurtarma ekiplerimiz ile birlikte hareket ettik. Çünkü ilk olarak canlıya dokunmak gerekiyordu, ne kadar can kurtara bilir isek diye bir gayretle depremin olduğu ilk anda harekete geçtik. Burada Pazarcık’a ulaştık, çünkü depremin merkez üssü burasıydı. Burada hemen canlı kurtarmak için faaliyete geçtik. “

ARAMA KURTARMA EKİBİ İLE İLK GELEN EKİP BİZDİK.

“Biz sayın valinin buraya yönlendirilmesinden önce buraya geldik, buraya geldik, merkez üssüydü, çok fazla bina yıkılmıştı, içeride canlar vardı, bunları ekpilerimiz ile birlikte çıkarmaya çalıştık. Hatta ikinci ekibimizde yolda idi, ikinci deprem esnasında Göksun ilçesinde akaryakıt almak için duruyorlar ve deprem oluyor, yanlarında ki büyük binada çöküyor, hemen o binaya müdahil oluyorlar, orada 9 kişi kurtardılar. Bunlarda bizim onurumuz oldu.”

KIRIKKALE PAZARCIK’A AKTI

“Daha sonra Kırıkkale Şehri olarak Pazarcık’a aktı diye bilirim. İlçe belediyelerimiz de peyder pey bize takviye oldular. Artık arama kurtarma faaliyetlerimizi sonlandırdık, binalarda canlı yada cansız kimse kalmadı, burada ki ekiplerimizi de hemen farklı noktlara yönlendirdik. Kırıkkale Belediyesi ekiplerimiz canlı kurtarma üzerine çalışıyorlardı. Burada çalışmalar bitince Kahramanmaraş’a takviye olduk. Diğer ekiplerimizi de farklı farklı ihtiyaç duyulan yerlere dağıtıldı. Allah bir daha böyle afetlerle karşılaştırmaz. Türk Milleti çok büyük bir millet, herkes yardım edebilmek için büyük bir gayret sarf ediyor.”

YARDIMIN İKİNCİ BOYUTUNA GEÇTİK

Valilik ve Belediyenin burada yürüttüğü çalışmaları biz görüyoruz, Kırıkkale’de yani cephenin gerisinde işler nasıl yürüyor, Kırıkkale’de ki vatandaşlarımızın bu hadiseye tepkisi nasıl, ne boyutta, ne gibi yardımlar geliyor buraya ?

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı “50 civarında Tır çıkartıldı, Kırıkkale’nin halkı elinden gelen bütün gayretle buraya yardım etmeye çalıştılar, ikinci boyut başladı. Deprem zedelerden bütün şehirlerimize nakil ediyoruz, Kırıkkale’de de şuanda da pek çok depremzedemiz var, o depremzedelerin bakımını devletimiz ile birlikte sağlıyor. Bu arada araçlarımızla nakliye yapıyoruz, araçlarımızla deprem bölgesinden nakliye için gayretimiz var. Gerek uçakla, gerek trenle belli noktalara taşınıyor. Kırıkkale için şunu söyleyebilirim, Hızlı tren ile

Kırıkkale’ye kadar Sivas’tan deprem zedeler geliyor, oradan da başka şehire hareket edecekleri de Kırıkkale taşıyor, bu şekilde bir dağılım yapıldı. Pazarcık’ta tahliye ile ilgili bir çalışma kalmadı. Kısmen ferdi talepler oluyor, buraya gelen yardım araçları ile yardımcı oluyoruz, büyük çapta tahliye talebi yok, çünkü çok hızlı bir şekilde çadır kentler kuruldu, onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz, diğer deprem bölgelerine göre bir tık daha iyi olabiliriz diye bilirim.”

REFERANSIMIZ CUMHURBAŞKANIMIZ

Müdahale Noktasında iyi olduğunu gördük, Arama Kurtarma Faaliyetleri hızla bir şekilde bitirildi burada, enkaz kaldırma ve riskli yapıların yıkımına başlandı. Bu demek oluyor ki mümkün mertebe hayatı normalleştirmeye çalışacak burada ki yetkililer. Böylesi depremden sonra hayat ne kadar sürede normalleşebilir ?

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı “Biz bunu kısaltmaya çalışacağız, bir süre vermek mümkün değil, Ama Cumhurbaşkanımızın bir açıklaması var, bir yıl içerisinde deprem konutlarının yapılacağı konusunda. Bu demek oluyor ki bir yıl içerisinde hayat normale dönecek. İnşallah bunu başaracağız. Daha öcneki afet bölgelerinde başardığımız gibi.”

YARDIMLARIMIZI AFAD’A YAPALIM MİLLETİMİZDEN BİR TALEBİNİZ VAR MI?

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı “Milletimize öncelikle şükranlarımı iletiyorum. Böyle bir aziz millet hepimizin göğsünü kabartıyor, böyle bir millete mensup olmak. Bizim şuanda ki isteğimiz, biraz daha ayni nakti yardımlardan nakti yardımlara geçilmeli. AFAD koordinesinde bu daha düzgün olur düşüncesindeyiz. Her kes çok fazla yardım yaptı, bir bölgeye ihtiyaç olmayan su gelebiliyor, çocuk bezi gelebiliyor, Ama bu bir koordinasyon içinde yapılır ise bunu da en iyi AFAD yapacak, AFAD’ın hesaplarına nakti olarak yardım yapılması bu işi çok daha çabuk çözmesini sağlar diye düşünüyorum. Bir kez daha Milletimize geçmiş olsun, özellikle de kaybedilen canlar için başsağlığı diliyorum.”

KIRIKKALE BELEDİYESİ TÜM GÜCÜYLE PAZARCIK’TA

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hemen harekete geçen Kırıkkale Belediyesi, depremin merkez üssü Pazarcık büyük bir mücadele sergiliyor.

SEFERBERLİK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından AFAD’ın koordinasyonu ile hemen harekete geçen Kırıkkale Belediyesi, bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük bir mücadele sergiliyor. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkımlara yol açan depremlerin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, AFAD koordinasyonunda Kırıkkale’de başlatılan yardım seferberliği de çığ gibi büyüdü.

BİR SAAT İÇİNDE YOLA ÇIKTILAR

İlk Depremin saat 04:17’de yaşanırken Kırıkkale’den ilk arama kurtarma ekibi 05:30’da bölgeye doğru yola çıktı. Saat 06:00’da da İçişleri Bakanlığından henüz emir gelmeden Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’da Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. yolda depremin merkez üssü olan

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine görevlendirilen Kırıkkale ekibi yol güzergahında yaşadıkları ikinci depremde bulundukları Göksun ilçesinde 9 kişiyi enkazın altından çıkarttılar.

CANLA BAŞLA MÜCADELE

Kırıkkale Belediyesi, koordinesinde görevlendirildikleri Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde hem arama kurtarma hem de sosyal destek hizmetlerini canla başla sürdürüyor. Enkazdan onlarca kişiyi canlı olarak çıkartan ekipler, bölgede sürekli arama ve tarama çalışmalarını sürdürdüler. Bölgeye iş makineleri, cenaze aracı, seyyar tuvalet gönderen Kırıkkale Belediyesi ayrıca Kırıkkaleli hayır sever vatandaşlar ile birlikte topladığı içlerinde tırlarında bulunduğu 19 aracı Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine gönderdi.

ACININ TARİFİ YOK

İçişleri Bakanlığı tarafından Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu koordinasyonla görevlendirilen Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, ilk günden beri Pazarcık ilçesi ve Narlı beldesinde ilk günden itibaren bulunuyorlar. Başkan Saygılı, özellikle havanın soğuk olması nedeniyle vatandaşların sıcak ortam aradıklarını belirterek bir taraftan arama kurtarma çalışmalarını yürüttüklerini diğer taraftan da Cadır kentlerin kurulmasına önem verdiklerini söyledi. Başkan Saygılı, “Ülke olarak büyük bir acı yaşıyoruz. Bu acının tarifi yok. Tüm illerimiz gibi biz de Kırıkkale olarak bölgede büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Hem Belediyemiz hem de ilçe belediyelerimizin ekipleri sahada. Gönderdikleri yardımlarla yaraya merhem olmaya çalışan tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Felaketin izleri silinene kadar Kırıkkale olarak bölgede olmaya devam edeceğiz” dedi.

AYSİMA’NIN DOĞUM GÜNÜ

Tarifi olmayan acıların yaşandığı deprem bölgelerinde her kurtarma hikayesi ayrı bir kahramanlık destanını yazarken deprem zedelerin yaşamlarını sürdürmeye çalıştıkları Cadırkentlerde ise yürek burkan hikayeler yaşanıyor. Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı depremin en çok vurduğu Pazarcık ilçesinde sürekli olarak deprem zedelerin yaşamlarını südürmeye çalıştığı Cadırkentte vatandaşların yanında olarak, devletin tüm gücüyle birlikte bölgede olduğunu gösteriyor. Burada cadırları gezdiği esnada bir annenin depremin yaşandığı 6 Şubat günün kızı Aysima’nın doğum günü olduğunu, kızının aynı gün enkazdan çıkarak ikinci doğum gününü yaşattığını, kızının doğum günü kutlayamaması nedeniyle üzüntüsünü yaşadığını söylemesi üzerine Başkan Saygılı Aysima’ya doğum günü sürprizi yaşattı. Kırıkkale’den Aysima’nın en sevdiği çizgi filim kahramanlı yaş pasta yaptırtan Başkan Saygılı Aysima’nın doğum günü kutlayarak deprem zedelere tarifi olmayan mutluluk yaşattı.

 

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız