Kırıkkale çalıştayı yapılsın önerisi

Kırıkkale çalıştayı yapılsın önerisi

Şu anda elimizde maalesef “Kırıkkale’yi her yönüyle tanıtan” içerisinde güncellenmiş istatistiki bilgilerin bulunduğu, muhteva yönünden zengin, çok fazla basılı kaynak bulunmuyor.

TANITIM İÇİN ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR

Geçmiş yıllar içinde bazı araştırmalar, tanıtıcı kitaplar ve broşürler yayımlanmış elbette.

Eski kaynaklar içinde 1974 yılında Erdoğan Aslıyüce tarafından yazılmış (Her Yönüyle Kırıkkale) kitabı en bilineni olsa gerek. 1983 yılında Prof. Dr. Beşir Atalay tarafından yazılmış, 193 sayfalık(Sanayileşme ve Sosyal Değişme) başlıklı Kırıkkale Araştırması bunların içinde o yıllarda yazılmış en kapsamlı kitap olarak görünüyor.

 

KIRIKKALE SEMPOZYUMU YAPILDI

2008 yılına geldiğimizde; Valilik, Belediye, Üniversite, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Kalkınma Bankası, TÜPRAŞ ve Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşan ve yaklaşık 150 kişinin katılımı ve çalışması sonucu gerçekleştirilen (2.Kırıkkale Sempozyumu) ve bu Sempozyuma sunulmuş bildiri, görüş ve raporlardan oluşan Sempozyum Kitabı bugüne kadar en nitelikli kaynak kitaptır desek sanırım yanılmış olmayız.

 

HER ALANDA AYRINTILI ANLATIM VAR

2.Kırıkkale Sempozyumu Kitabında: Eğitim ve Sağlık, Enerji Doğal Kaynaklar, Ulaştırma ve Haberleşme, Yerel Yönetimler, Kentleşme ve Ticaret, Tarım-Orman ve Çevre, İnsan Kaynakları, Sosyal Güvenlik, İstihdam, Medya ve İletişim, Sanayi ve Yatırımlar başlıkları altında adeta Kırıkkale’nin genel bir fotoğrafı çekilmiş.

 

AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİ YER ALMIŞ

Kitabı önemli ve değerli kılan bir diğer önemli husus ise; bu Sempozyuma ve dolayısıyla kitaba Kırıkkale Üniversitesi Akademisyenleri tarafından bildiri, anket ve rapor şeklinde çok ciddi katkıların sağlanmış olması. Buda gösteriyor ki, Kırıkkale’yi ilgilendiren her çalışmaya, Kırıkkale Üniversitesinin herhangi bir şekilde dahil edilmesi, yapılacak çalışmaların Kırıkkale Üniversitesi ile birlikte yapılması durumunda ortaya konan eserin kalitesini ve seviyesini yükseltiyor.

 

KIRIKKALE İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK

Bu nedenle -sadece Kırıkkale’nin tanıtımı- konusunda değil, Kırıkkale’yi ve Kırıkkale insanını ilgilendirebilecek her konuda Üniversitenin çalışmalarından insanlarımızın faydalandırılması hem Kırıkkale Üniversitesi açısından hem de Kırıkkale insanı açısından daha faydalı olacaktır. Pandemi dolayısıyla son 1-2 senedir salon toplantıları her ne kadar yapılamıyor olsa da artık zaman zaman yazılı ya da görsel basında, Kırıkkale Üniversitesinde düzenlenen panel ve benzeri toplantıların haberlerini okuyoruz.

 

BU TİP TOPLANTILAR HER ALANDA OLMALI

Gönül ister ki bu tip toplantılar sadece Üniversitenin kendi salonuna hapsedilerek yapılmasın. Gönül ister ki bu toplantılar örneğin Kırıkkale Kültür Merkezinde yapılsın. Toplantı konularına ilgi duyacak hemşerilerimizde Üniversitenin akademik birikimlerinden faydalansın.

Yeniden Kırıkkale’nin tanıtımı konusuna dönersek, Kırıkkale’nin tanıtımı ile ilgili 2009 yılında Yakup Altın tarafından hazırlanmış olan ve daha çok Kırıkkale’nin kültürel ve etnografik değerlerinin öne çıkarıldığı bir tanıtım kitabı hazırlanmış. Tabii değişik yıllarda Kırıkkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından da muhtelif sayfa ve ebatlarda tanıtım broşürleri hazırlanmış. Bunların içinde 2014 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanmış olan tanıtım kitapçığı ebat olarak küçük olsa da Kırıkkale ile ilgili bazı istatistiki bilgilerle desteklenmesinden dolayı daha doyurucu bir “tanıtım kitapçığı” olmuş.

 

İLÇELERİN TANITIMI GÜNCELLENMELİ

Kırıkkale’nin ilçelerinde zaten mevcut olanların yanında son 4-5 yıl içerisinde yapılan;

Obaköy-Yeşil Vadi, Çeşnigir, Dinek Dağı Atlı Safari ve Doğa Parkı, Macera Park, Karaahmetli Tabiat Parkı, Sulu Mağara, Hasandede Türbesi ve peri bacaları, Taş Mektep, Rahmi Pehlivanlı Konağı, Beyoba konakları, Dinek Yöresel ürünleri, Kırıkkale Evleri, Haydar Sultan Türbesi, Ballı Baba Türbesi, Lavanta Vadisi gibi yatırımlarla şehir cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. İl Kültür Turizm Müdürlüğü ise son 2-3 senelik süreçte bu kültürel ve tarihi gezi mekanlarını profesyonelce fotoğraflamak suretiyle bir görsel envanter oluşturmuş durumda. Bu resimler ve diğer görselleri değişik zamanlarda hazırladıkları Kırıkkale Turizm Haritası ile Kırıkkale Kent Rehberinde kullanarak şehrin tanıtımına katkıda bulunuyorlar.

 

KIRIKKALE SİZE EN YAKIN ROTA

Yalnız bunların içinde (Kırıkkale Size En Yakın Rota) sloganıyla oluşturulan tanıtım portalı ile Dinek Yöresel Ürünler tanıtım sitesi ilimizin ürünlerini pazarlamanın yanında kuşkusuz Kırıkkale’nin de tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Ancak Kırıkkale’nin daha kapsamlı ve daha profesyonelce tanıtımı için 2008 yılında yapılmış çalışmanın 2021 de ya da 2022 yılında yapılması olacaktır.

 

VALİLİLİĞİN ÖNCÜLÜĞÜNDE YAPILMALI

Kırıkkale Valiliğinin sevk ve idaresinde, Kırıkkale Üniversitesi Akademisyenlerinin moderatörlüğünde; başta Kültür ve Turizm Müdürlüğü olmak üzere, Milli Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, Tarım ve Orman, DSİ, Meteoroloji, Ticaret, Karayolları, Türk Telekom, TCDD,, İl Müftüsü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardımlaşma, İŞKUR, SGK, Çevre ve Şehircilik, Tapu ve Kadastro, Enerjisa, BOTAŞ, TÜPRAŞ, Gençlik ve Spor, Defterdar, AFAD, Göç İdaresi, Nüfus, İl Planlama, Sivil Toplumla İlişkiler, 112 Acil Çağrı Merkezi, İl Özel İdaresi yetkililerinin katılımı ile bir KIRIKKALE ÇALIŞTAYI  yapılabilir.

 

KİTAP HALİNE GETİRİLİR

Bu Çalıştaya sunulacak raporlar, kitap haline sonrada Kırıkkale’yi her alanda tanıtan anlatan KIRIKKALE TANITIM PORTALINA dönüştürülebilir. Bu portalda Kırıkkale sadece turizm değerleriyle değil her yönüyle tanıtılmalı. Böyle bir Tanıtım Portalının en büyük avantajı Kırıkkale’nin tanıtımının ulusal ve uluslararası düzeyde yapılabilecek olmasıdır. Böyle bir tanıtım portalının bir diğer avantajı ise Kırıkkale ile ilgili tüm bilgilerin ve istatistiklerin her sene güncellenebilecek olmasıdır. Ya da  650 Öğretim Görevlisi kadrosuna ve 23 ayrı konuda 23 tane Araştırma ve Uygulama Merkezine sahip Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde, mevcut olan KATAM ( Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırma Merkezinin) çalıştığı konulardan farklı alanlarda ve şehri her yönden anlatacak, tanıtacak ve güncellenmesi gereken istatistiki bilgileri her sene güncelleyecek bir Araştırma Merkezi kurulabilir.    

Yukarıdaki satırlarda sunduğum önerinin daha profesyonelini gerçekleştirebilecek birikimin ve kadronun şehrimizde var olduğuna ve tek yapılması gerekenin; bu konuda yetkili merciinin sadece talimat vermesiyle, en kısa zamanda gerçekleşeceğine inanıyorum.

 

Yunus PEHLİVANLI



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ