Kırıkkale bu cevherden habersiz

Kırıkkale bu cevherden habersiz

Kırıkkale'mizin gizli kalmış, gündeme gelememiş, gelmişse bile yüzeysel olarak geçiştirilmiş yeteneklerini gündeme getirmek, sizlerle buluşturmak için Pusula Gazetesi olarak hiçbir elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Kırıkkale’mizin en eski ve büyük mahallelerinden olan Kaletepe Mahallesinde dünyaya gelen, Kale İlköğretim Okulundan mezun olduktan sonra Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesinde öğrenimini sürdüren Hilal Pehlivanlı, hiç de alışık olmadığımız bir dalda, Halterde genç yaşına rağmen, elde ettiği başarılarla isminden gururla bahsedeceğimiz bir genç kızımız olmaya aday…
Biz de Pusula Gazetesi olarak, bu genç kardeşimize başarılarının sırrı, bu spora olan ilgisinin sebebini ve hayatına dair bazı sorular ilettik.

 

Habilhan Pehlivanlı: Merhaba Hilal. Öncelikle Pusula Gazetesi olarak başarılarından dolayı seni tebrik ederiz. Senin de bildiğin gibi halter, genellikle erkekler arasında yaygın olan bir spor dalı… Peki, sen bu spora başlamaya nasıl karar verdin?

Hilal Pehlivanlı: Ben de ilginizden dolayı size ve gazetenize çok teşekkür ederim. Ben de bu sporun erkekler arasında daha yaygın olduğunun farkındayım. Özellikle Kırıkkale gibi şehirlerde halter gibi bir sporu bir genç kızın yapıyor olması elbette bazı çevrelerce yadırganıyor. Ancak benim bu konularla ilgilenmeye hiç de niyetim yok! Ben yalnızca okulumdaki ve yaptığım spordaki başarılarımı düşünüyorum. Ayrıca ben bu spora Kale İlköğretim Okulundaki Beden Eğitimi Öğretmenim Arzu Hanım’ın teşvik ve desteğiyle başladım. Önceden beri merakım olan bir spordu. 3 yıldır da severek yapıyorum.

Habilhan P.: Anlaşılan oldukça erken yaşta başladın bu spora…

Hilal P.: Evet. Erken sayılabilecek bir yaşta, 14 yaşında başladım. Şimdi 16 yaşındayım ve 14 yaşından beri aralıksız olarak antrenmanlarımı sürdürüyorum.

Habilhan P.: Başta da ifade ettiğimiz gibi, sen aynı zamanda bir lise öğrencisisin. Futbol gibi kimi spor dallarında, profesyonel sporculuğun derslere olumsuz etki yaptığı bilinen bir gerçektir. Peki, halter sporunun senin derslerin üzerinde nasıl bir etkisi var?

Hilal P.: Açıkçası ben yaptığım spordan dolayı okulumda da derslerimde de hep ön planda oldum. Tabiri caizse okulumda bir etiket sahibiyim. Hocalarımın hepsi de beni tanıyor ve seviyorlar. Hatta okulumun adını duyurduğum için derslerimde de yardımcı oluyorlar. Tabi ben de onların güvenini boşa çıkarmamak için hem derslerime çalışıyor, hem de sporumu yapıyorum. Derslerimde de oldukça başarılıyım.

Habilhan P.: Halter sporu genellikle erkek sporu olarak bilinir. Sen bu konuda çevrenden ne tür tepkiler alıyorsun?

Hilal P.: Evet, haklısınız. İlk başta çevremdeki herkes bu sporun erkek sporu olduğunu söylüyor ve beni olumsuz yönde etkiliyordu. Ancak zamanla elde ettiğim başarılar herkesi şaşırttı. Şimdi emin olun çevremdeki herkes bu spora merak duymaya başladı. Herkes merakla benden gelecek sonuçları bekliyor, başarılı olmam için beni sürekli teşvik ediyorlar.

Habilhan P.: Peki, ailenin tepkisi ne bu spora dair?

Hilal P.: Her anne baba gibi, benim annem babam da bu duruma öncelikle sağlığım açısından bakıyorlar. Etraftan gelen “boyu kısa kalır” ya da “genç yaşta bel fıtığı olur” gibi söylentiler onları da rahatsız etmişti. Ancak zamanla spor yaparak aslında sağlığıma daha çok özen gösterdiğimi fark edince onlar da rahatladılar. Bu arada, boyum da yaşıma göre gayet iyi durumda ve antrenmanlarda hocamın sözünü dinleyip, onun verdiği programa uyduğum sürece de ciddi bir sağlık sorunu yaşamadım bugüne kadar.

Habilhan P.: Senin de ifade ettiğin gibi, spor her şeyden önce sağlık demektir. Spor yapan insan sağlıklı olur. Ancak yaptığın spor dalının da gerektirdiği bazı sağlık ve beslenme kuralları vardır mutlaka. Özellikle de senin yaptığın halter sporu kiloya göre müsabakaya çıkılan bir spor dalı olduğuna göre kilonu ve formunu nasıl koruyorsun? Açıkçası nasıl besleniyorsun?

Hilal P.: Elbette. Başarılı olduğum bir kilom var. Sizin de ifade ettiğiniz gibi bu kilomu korumak ve başarılı olduğum kiloda yarışmalara katılmak halter sporu için oldukça önemli… Halter sporunda en önemli besin kaynağı karbonhidratlardır. Bu yüzden de genellikle karbonhidratlar grubundan besinler almaya özen gösteriyorum. Ekmeği, hamur işlerini ve makarnayı çok tüketiyorum. Evde beslenmeme kendim dikkat etmek zorundayım. Bu yüzden de annemi, bu yönde oldukça etkiliyor ve bol karbonhidratlı yemekler hazırlamasını istiyorum. Ancak bu konuda Milli Takım kamplarında daha şanslıyız. Zira kamplarda, bireysel beslenme planları doğrultusunda, belli beslenme kurallarına uyarak ihtiyacımız olan besini dengeli bir şekilde alıyoruz.

Habilhan P.: Bu spor dalında kendini başarılı hissediyor musun? Eğer hissediyorsan, başarının sırrı nedir?

Hilal P.: Kırıkkale içerisinde başarımı karşılaştırabileceğim müsabaka ortamları çok yok. Ancak ulusal düzeyde organize edilen müsabakalarda başarılı olduğum söylenebilir. Başarımın sırrı ise her işte olduğu gibi düzenli çalışmak… Her gün düzenli olarak 3 buçuk saat çalışıyorum. Yarışmaya gireceğim zaman çalışma saatlerimi daha da artırıyorum. Hiç tatil yapmıyorum desem yeridir.

Habilhan P.: Peki, Hilal, bugüne kadar elde ettiğin önemli başarılar nelerdir?

Hilal P.: Bölgesel yarışmalarda elde ettiğim 10’dan fazla madalyam var. Ancak Türkiye çapında ilk madalyam, geçtiğimiz Nisan’da elde Denizli`de düzenlenen Büyükler Ferdi Türkiye Halter Şampiyonası’nda elde ettiğim Gümüş Madalyadır. 58 kilogramda yarıştığım o müsabakada kendimden yaşça büyük rakiplerimi geride bırakarak Koparmada 66 kilo, Silkmede de 80 kilo kaldırarak, Toplam 146 kilo ile Büyükler Türkiye İkincisi oldum.

Habilhan P.: Sorularımıza vermiş olduğun samimi cevaplardan dolayı çok teşekkür ederim. Son olarak, günümüzde gençlerin çok farklı ve zararlı yönlere doğru kaydıklarını üzülerek gözlemliyoruz. Senin gibi sporla ve bu tür faydalı faaliyetlerle uğraşan gençlerin çoğalması en büyük dileğimiz. Sen de sporcu bir gencimiz olarak yaşıtlarına ne tavsiye edersin?

Hilal P.: Çevremizde sosyal faaliyetlere katılmayla ilgili oldukça yanlış bir algı var: “Bu tür faaliyetlere katılan gençler zararlı alışkanlıklar edinirler!” Oysa tam tersi eli boş insanlar zararlı alışkanlıklar edinir ve yanlış yollara saparlar. Kahvehane ve kafe köşelerini mesken tutan erkek ve kızlar, hep eli boş, yapacak doğru dürüst bir hobisi bile olmayan insanlardır. Yaşı kaç olursa olsun, her insan yaşına ve sağlık durumuna göre bir spor dalıyla uğraşabilir. Bundan daha faydalı bir faaliyet göremiyorum. Çevremdeki birçok genç arkadaşım Kırıkkale’de hangi spor dallarıyla ilgilenebileceğini bile bilmiyor. Merak edip araştırmamış ki! Düşünebiliyor musunuz, halter sporunun ne olduğunu bilmeyenler var!.. Benim akranlarıma tavsiyem spor yapmalarıdır. Hem eğlenir hem de vakit geçirirler. Hatta yetenekli olan arkadaşlarımız yetenekleri doğrultusunda elde edecekleri başarılarla geleceklerini de belirleyebilirler. Bu arada, bana vakit ayırdığınız için size ve Pusula Gazetesine çok teşekkür ederim. Ayrıca üzerimde büyük emekleri olan değerli Hayrettin Hocama da ne kadar teşekkür etsem azdır. Kırıkkale’mizin adını duyurmak için bundan sonra da değerli hocamla birlikte çalışmalarımız son sürat devam edecektir.

Habilhan P.: Biz teşekkür eder, bundan sonraki spor yaşantında da bol madalyalı günler dilerim.



sulakyurtlu
23.12.2013 10:48:56
fikrinize ve yüreğinize sağlık habilhan. bu tip yazılarınızın devamını bekliyoruz ve genç yeteneklerimizle gurur duyuyoruz.

1

Fen Lisesi Birinci Oldu

2

Kırıkkalegücü Seriye Bağladı

3

Avrupa Spor Haftası” Kırıkkale’de kutlandı

4

3. Lig Basketbol maçları başlıyor

5

Kırıkkalespor Salih Eken’e Emanet

6

Şeytanın bacağını kırdık 3-0

7

İLK YARI ANALİZİ