Kırıkkale tarımına ışık tutacak tesis

Kırıkkale tarımına ışık tutacak tesis

AVRUPA ÜLKELERİNDE UZUN YILLARDIR KULLANIYOR

Kırıkkale tarımına ışık tutacak tesis

Aşağı Mahmutlar Mahallesi´nde İhsan Yılmaz´a ait solucan gübresi üretim tesisi toprak verimliliğini artırmakta Kırıkkale tarımının gelişmesine ışık tutacak

TEKNİK İNCELEME

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Seyit Ahmet Bağcı ve Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni, Merkez ilçe Aşağı Mahmutlar Mahallesi çiftçilerinden İhsan Yılmaz´a ait solucan gübresi üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

VÜCUT AĞIRLIKLARININ YÜZDE 55´İ KADAR GÜBRE ÜRETİYORLAR

Çiftçi İhsan Yılmaz, tesiste 6 milyon kırmızı California solucanıyla deneme üretimine başladıklarını ve resmi işlemleri sürdürdüklerini söyledi. Solucanların sadece büyükbaş hayvan dışkıları ile beslendiklerini elde edilen gübre ile topraklarda % 20 verim artışı sağladığını ifade eden Yılmaz, aynı zamanda toprakta su tasarrufu sağladığını araştırmalarından öğrendiklerini söyledi.  100 adet yetişkin solucanın 90 ile 120 gün sonunda üreyerek nüfuslarını 20-28 katına çıkarabildiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, vücut ağırlıklarının yüzde 55´i kadar gübre üretebilme kabiliyetinin olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

AVRUPA ÜLKELERİNDE UZUN YILLARDIR KULLANIYOR

İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale´de toprakların organik madde içeriklerinin % 1´in altında olduğunu bu nedenle böyle bir tesisin üretime katkı sağlayacağını ifade etti. Hayvan gübrelerinin özellikle organik maddece zengin olması sebebiyle üretimde verimlilik artışı sağlayacağını vurgulayan Kırbaş, yapılan araştırmalarda Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır Kırmızı Kaliforniya Solucanları kullanılarak toprağa organik madde sağladıklarını gördüklerini söyledi.

HAVA VE SU ALIMINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı ise, ülkemiz topraklarının çok parçalı yapıda olduğunu, sulama sorunu bulunduğunu, organik maddece yetersiz olduğunu kaydetti. Bağcı, bu gübrenin özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabileceğini, toprağın geçirgenliğini arttırarak hava ve su alımını kolaylaştıracağını bildirdi.

ETKİSİ 3 YIL SÜRÜYOR

İl Müdürü Kırbaş, inceleme ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: ?Yapılan araştırmalara göre hayvansal gübreler mikro organizma faaliyetlerini hızlandırıp toprağın fiziksel yapısını düzeltmekte, asitli ve kumlu toprakların yapısını iyileştirici etkisiyle tarıma elverişli hale getirdiği bilinmektedir. Organik madde artışıyla toprağın su tutma kapasitesini arttırmakta özellikle silajlık mısır ve şalgam, turp, pancar gibi köklü bitkilerde önemli miktarda üretim artışı sağladığı ve bu tür hayvansal gübrelerin etkisinin yaklaşık 3 yıl sürdüğü bilinmektedir.?



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü