Kırıkkale suya hasret olmayacak

Kırıkkale suya hasret olmayacak

DSİ GENEL MÜDÜRÜ MURAT ACU, KIRIKKALE´NİN VERİMLİ TOPRAKLARININ SUYLA BULUŞMAYA DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

DSİ GENEL MÜDÜRÜ MURAT ACU, KIRIKKALE´NİN VERİMLİ TOPRAKLARININ SUYLA BULUŞMAYA DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

Kırıkkale suya hasret olmayacak

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, DSİ´nin Kırıkkale´ye yaptığı yatırımlarla verimli topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini bildirdi.

SU YAPILARINDA ARTIŞ OLDU

Genel Müdür Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Kırıkkale´de son dönemde yapılan su yapılarının artmasıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını belirtti.

5 BARAJ, 1 GÖLET İNŞA EDİLDİ

DSİ Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından bugüne kadar Kırıkkale´ye 5 baraj ve 1 gölet inşa ederek hizmete aldıklarını anlattı

55 MİLYON METREKÜP SUYUMUZ VAR

Acu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Bu barajların toplam su biriktirme hacmi 55 milyon metreküptür. 2015 yılında hizmete aldığımız 44,7 milyon metreküp su biriktirme hacimli Sulakyurt Barajı´nın yüksekliği 51 metredir. Baraj 25 bin 690 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Barajın hizmete alınmasıyla baraj çevresi ve alan halkın ziyaret edeceği turizm merkezi haline gelmiştir. Yaycı Deresi üzerine 32 metre yüksekliğinde inşa ettiğimiz 4,46 milyon metreküp biriktirme hacimli Keskin Ceritmüminli Barajı 9 bin 510 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Böylece Kırıkkaleli çiftçilerimize yıllık 6 milyon lira zirai gelir artışı sağlayacağız."

1 KÖY TAŞKINDAN KORUNDU

Acu, ayrıca sulama maksatlı inşa ettikleri baraj ile 1 köyü taşkınlardan koruduklarını ve hasretle beklenen sulama ve taşkın koruma maksatlı olan Hasandede Barajı´nı inşa ettiklerini vurguladı.

HASANDEDE BARAJININ DURUMU

Hasandede Barajının 46 metre yüksekliğinde ve 4 bin 190 dekar arazinin sulamaya açılmasına ve 1 beldenin taşkınlardan korunmasına hizmet ettiğini aktaran Acu, "İnşa ettiğimiz diğer baraj ise Balışeyh Akçakavak Barajı´dır. Bu baraj 2015 yılında tamamlanmıştır. Keskin Büyükceceli Barajı´nın su biriktirme hacmi 2,16 milyon metreküp, temelden yüksekliği ise 51,5 metre olacaktır. 29 Kasım 2017 tarihinde 375 tesis ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete alınmıştır." ifadesini kullandı.

17 BİN 320 DEKAR ARAZİ SULANIYOR

Acu, 2003 yılından bugüne kadar tamamladıkları sulama tesisleri ile toplam 17 bin 320 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve böylece çiftçilere yıllık 11,3 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarına dikkati çekti.

TOPRAKLARIN BEREKETİNE BEREKET KATACAK

Toprakların bereketine bereket katacak Sulakyurt sulamasını tamamladıklarında Sulakyurt ilçesi Yeşilyazı, Sarımbey ve Hamzalı köylerine ait 25 bin 690 dekar arazinin cazibeli olarak sulanmasını sağlayacaklarını anlatan Acu, şunları kaydetti: "Böylece Kırıkkaleli çiftçilerimize yıllık
16,7 milyon lira zirai gelir artışı sağlayacağız. Ayrıca projelerini hazırladığımız 5 sulama şebekesi ile toplam 121 bin 70 dekar araziye daha can suyu olacağız. Bu tesislerimizden en önemlisi 110 bin dekar araziye bereket olacak Gelingüllü Projesi Çerikli Sulamasıdır. Yöre çiftçisinin özlemle beklediği Kesikköprü Sulamasını modernizesine ait proje yapımına başladık.

66 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK

66 bin dekar araziyi daha kolay sulanabilir hale getireceğiz. Son 15 yılda inşa ettiğimiz 25 adet taşkın koruma tesisi ile Kırıkkale şehir merkezi, 22 meskûn mahal ve 3 bin dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Kırıkkale´nin rüyası Yeşilvadi Hacıbalı köyü mevkiindeki Kızılırmak yatağında yapılacak yatak tanzimi ile Kırıkkale ilinin rüyası Yeşilvadi Projesi´nin yapılacağı 26 bin 500 dekarlık sahayı taşkınlardan koruduk."



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü