KETEM çalışmaları göz dolduruyor

KETEM çalışmaları göz dolduruyor

Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hemşiresi İlkay Demir, tarafından Cumhuriyet İlköğretim Okulu, okul aile birliğinde bulunan kadın velilere ?Kanser Sempozyumu? semineri verildi. KETEM hemşiresi İlkay Demir, KETEM olarak kanseri erken teşhis e

ÇAĞIN VEBASI KANSER

Günümüzde en önemli hastalıklardan birisi olan kanser ile ilgili seminerler ve bilgilendirme toplantıları tüm hızıyla devam ediyor. Çağın vebası olarak kabul edilen kanser hastalığında erken teşhisin hayat kurtaracağını belirten KETEM hemşiresi İlkay Demir, ?Çağın vebası olarak kabul edilen kanser hastalığında erken teşhis hayat kurtarır. KETEM?in çalışmaları arasında kanseri erken teşhis etme ve donanımlı bir hastaneye sevk etme yetkisi vardır. KETEM olarak kanserli bir tümörü görüp, bu tümörün iyi veya kötü huylu tümör olduğunu çözebiliyoruz. Bu sonuçtan sonra hastamızı en ileri düzeyde bulunan hastaneye sevk ederek tedavisini sağlıyoruz. KETEM olarak bizim görevimiz tanı ve erken teşhistir? diye konuştu.

KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKDIR

Kanser?in önlenebilir bir hastalık grubu arasında yer aldığını belirten Demir, ?Kanser önemli ölçüde önlenebilen bir hastalık grubudur. Beslenme ve sigara başta olmak üzere çevresel faktörler kanser olgularının yaklaşık yarısından fazlasında yer almaktadır. Ülkemizde kanser kontrol programında sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması, sağlıklı beslenmenin eğitim yoluyla yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Olayın ekonomik boyutuna bakıldığında ise her geçen gün tedavi maliyetinde artış kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser olgularındaki sayının ve kansere bağlı ölümlerin her geçen gün artması, kanserin bir toplum sorununa dönüşmesi, tedavi maliyetinin yüksekliği erken teşhis ve tanıyı ön plana çıkartmıştır? dedi.

2007?DEN BU YANA 19500 VATANDAŞ TARAMADAN GEÇİRİLDİ

KETEM?in 2 Ağustos 2007 yılında kurulduğunu söyleyen Demir, ? 2 Ağustos 2007 tarihinde açılan merkezimizde 19500 vatandaşımız taramadan geçirilmiştir. Vatandaşlarımızdan 5350 tanesinden Mamografi, 6426 tanesinden Pap-smear, 2214 tanesinden Meme Usg ve 1243 tanesinden de Meme başı yayma istenmiştir. Bu tetkikler sonucunda Merkezimizin amacı olan erken teşhis ön plana çıkmıştır. Bilindiği gibi kanserle savaşın en önde gelen ilkesi olan erken teşhis etme ile kansere yakalanma ihtimali olan yâda yeni tespit edilmiş olan hastalarımız ileri Tetkik ve tedavi amacı ile Üniversite Hastanelerine şevkleri yapılmıştır. En son olarak tespit edilen bir hastamızın Meme Ca çıkması ve erken teşhisle tedavi şansı artırılmıştır. Merkezimize tesadüfen gelen Bu hastamızın şuan ki sağlık durumu iyi ve tedavisi devam etmektedir. Vücudunda bir metastaza rastlanmadığı yapılan aile görüşmeleri sonucu öğrenilmiştir? ifadelerini kullandı.

BAYANLARIN DİKKATLİ OLMASI GEREKİR

Seminerde meme kanseri ile ilgili bilgiler de veren Demir, ? Bayanlarda en çok görülen kanser türlerinden olan meme kanserinde yine erken teşhis önemlidir. Memede ele gelen kitle, Memede ağrısız şişlik ve sertlik, Meme başında içe çökme, Memede portakal kabuğu görüntüsü, Koltuk altında şişlikler, Meme başında kanlı akıntı, Memede büyüklük ve şekil farkı, Memede kızarıklık, pullanma ve damar genişlemeleri meme kanserinin belirtileridir.

Seminerimizde ayrıca sigaranın zararları hakkında bilgi veriyoruz. Evlerde içilen sigaradan dolayı kadınlar ve çocukların pasif içici konumunda bırakılmaları nedeniyle mağdur edildiği bilinmektedir. KETEM olarak sigara bıraktırma tedavimiz de var? şeklinde konuştu.



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!