Kemanın ustası Hakka yürüdü

Kemanın ustası Hakka yürüdü

SEYİT USTAYI KAYBETTİK

Kemanın ustası Hakka yürüdü

Orta Anadolu Müziğinin en önemli geleneksel temsilcilerinden keman sanatçısı Seyit Çevik (79) kalp yetmezliği ve mide kanseri sebebiyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Yüzlerce yıllık “abdal” geleneğinin son temsilcilerinden olan Çevik, kemanı kendine özgü tarzıyla yorumlayışıyla tanınıyordu. Kemana “abdal tarzı” bir yorum katarak, başta bozlak olmak üzere Orta Anadolu müzik tarzının her türünde kullanan bir geleneğin önemli temsilcilerinden merhum Seyit Çevik, Hacı Taşan’ın da yakın akrabalarındandı.

Merhum Seyit Çevik, 2013 senesinde, Kırıkkale'de özel bir internet radyo sitesine hayatını kısaca şöyle anlatmıştı: "Tam olarak hatırlamıyorum ama, müziğe ilk olarak ama bağlamayla başladım, daha sonra da keman çalmaya başladım. Hacı Taşan’la teyze çocuğu oluruz, ailemizde müzikle uğraşan pek çok kişi vardı. İlk plağım Sarı Sultan için Ankara’ya gittim, Neşet Ertaş beni İstanbul’a gönderdi. Kadri Şençalar ve İsmail Şençalar iki gardaş bana plak yaptılar. Daha sonra kasetler çıktı, hem kaset yaptık, hem düğünlere gittik, çaldık söyledik ve hâlâ da devam ediyorum. Yakın bir zamanda da yeni bir albüm çıkarmayı düşünüyorum.1964 yılından bu tarafa albüm yapıyorum…"

Kırıkkale'de yaşayan, evli ve 6 çocuk babası Çevik, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarındandı. Seyit Çevik, bugün Keskin ilçesinde toprağa verilecek. “Ankara’nın bağları” olarak da bilinen “İp attım ucu kaldı”, “Sarı sultanım” gibi sevilen eserleri Türk Halk Müziğine kazandıran, Hacı Taşan’ın, Neşet Ertaş’ın yol arkadaşı, keman ve bozlak üstadı Seyit Çevik’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı