Kanser taraması yapılıyor

Kanser taraması yapılıyor

Kanser Haftası nedeniyle Balışeyh?te başlatılan sağlık taramasıyla ilçe merkezi ve köylerdeki tüm kadınlar kanser taramasından geçirildi. Tarama verilerine göre 5 kadında meme kanseri bulgusuna rastlandı.

HERHANGİ BİR DURUMDA HEKİME BAŞVURUN

İlçe Kaymakamlığı`nın destekleriyle Balışeyh Toplum Sağlığı Merkezi (TSM)tarafından başlatılan kanser tarama çalışmaları kapsamında, ilk önce ilçe merkezi ve 28 köye gidilerek kanserle ilgili eğitimler verildi. TSM koordinatör hemşirelerinden Özgür Çelik ve Zekiye Yapıcı`nın verdiği kanser eğitim seminerlerinde, çeşitli slayt, sunum ve anlatımlarla meme ve rahim ağzında olabilecek patolojik durumlar üzerinde duruldu. Bayanların zaman zaman kendilerine meme muayenesi yapmalarını ve memede herhangi bir sertlik, ağrı ve akıntı gibi değişik durumların olması halinde derhal hekimine başvurmaları gerektiği belirtildi. 

 

30-69 YAŞ GRUBUNDAKİ KADINLAR

Yapılan eğitim sonrasında 30-69 yaş grubundaki tüm kadınlar, köylerine kadar gidilerek evlerinden servis araçlarıyla alınıp sağlık personeli gözetiminde Kırıkkale Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezine (KETEM) götürülerek gerekli tetkik ve tarama sonrasında tekrar evlerine bırakılıyor. TSM tarafından tamamen ücretsiz olarak yapılan bu tür hizmet yöre halkı tarafından takdirle karşılandı.

 

ERKEN TANI

Balışeyh Sağlık Grup Başkanı Dr. Tahir Altuntop, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ``Toplumda zaman zaman karşılaştığımız ve bayanlara yönelik özellik gösteren meme ve rahim ağzı kanserlerinin teşhisinde geç kalınması halinde sonu ölümle sonuçlanan tablolarla karşılaşmaktayız. Bayanlarımızda bu tür kanser türleri sıklıkla meydana gelmektedir. Meme ve rahim ağzı kanserini kesin önleyen bir yöntem yoktur. Günümüzde bilinen tek yöntem, kanserin erken tanısıdır. Erken tanı sayesinde bayanlardaki hasar en aza inecek ve bu sayede yaşam süresi ve kalitesi önemli derecede artacaktır.

 

TARAMA ÇALIŞMALARINA DEVAM

Yaptığımız kanser taramalarımızdaki bir haftalık süre içinde 8 kadında memede kitle tespit edilerek ileri tetkik ve tedavi için hastalarımızı yönlendirdik. Umarız kalan taramalar sonrasında kötü bir vaka ile karşılaşmayız. Bölgemizde risk grubu olan kadınlarımızın tamamını bitirinceye kadar tarama çalışmalarımız devam edecektir.``



1

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

2

Artık randevu daha kolay

3

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

4

Pes doğrusu!

5

Kovid-19’da kötü değiliz

6

Gribe dikkat!

7

Pes doğrusu..!