Kamu kurumlarında şeker ve tuza kısıtlama

Kamu kurumlarında şeker ve tuza kısıtlama

Kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımı ile ilgili uygulama toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, davetliler v

DÜNYADA EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan korumada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi bulaşıcı olmayan hastalıkların korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumlardaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarının olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır.”dedi.

AŞIRI ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır diyen Güngüneş, “Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5`ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütümün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir.”diye konuştu.

HERKES UĞRAMALI

Vali Ali Kolat, “İlimizde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezimiz var. Hepimizin mutlaka uğraması gereken bir yer. Sağlık Bakanlığımızın; son yıllarda kronik hastalıklar ve bulaşıcı olmayan ancak öldürücü nitelikte olan hastalıklarla ilgili çeşitli çalışmaları var. Bizler beslenmemize, yememize, içmemize dikkat etmediğimiz için obez bir toplum haline geldik. İnşallah bu tür programlar daha fazla olur. Ben bu programı hazırlayan ve programa katılan arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!