Kadına seçme hakkının verilmesinde öncü ülkeyiz

Kadına seçme hakkının verilmesinde öncü ülkeyiz

Kadın Platformu Derneği tarafından yapılan açıklamada Kadına verilen hakların kapsamının daha da genişletilmesi istendi. Kadınlara politik hakların verilmesi konusunda Türkiye'nin öncü ülke olduğu bildirildi.

KADINA ÖNEM VEREN ÖNCÜ ÜLKEYİZ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi “Türkiye Cumhuriyetimiz kadınlara politik hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri.  29 Ekim1923`te Cumhuriyet`in ilanıyla birlikte kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal ve yapısal reformlar hızlandı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu`nun 3 Mart 1924`te çıkarılmasıyla tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlanırken, kızlar da erkeklerle eşit haklarla eğitim görmeye başladı. 20 Mart 1930’da çıkarılan Belediye Kanunu ile kadınlar ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken 5 Aralık 1934’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı ve 1 Mart 1935’te ilk kadın milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde yerlerini aldı. 

BELEDİYE YASASI 1930’DA ÇIKTI

Kadınlara siyasetin kapısını aralayan Belediye Yasası, 1930 yılında çıkarıldı. Böylece kadınlar belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kazandı. Kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyaç meclisine seçilme hakları ise 1933 yılında Köy Kanunu`nda değişiklik yapılarak verildi.5 Aralık 1934 tarihinde seçme seçilme hakkını elde ettik etmesine ya aradan geçen 76 yıllık sürede seçme seçilmenin seçilme bölümünde hiçbir gelişme göze çarpmıyor. Gerek TBMM’de gerekse yerel yönetimlerdeki kadın sayısı oldukça az. 

TÜM DÜNYADA KUTLANIYOR

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü içinde bulunduğumuz yüzyılın başlarından bu yana tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Kuşkusuz kadın konusu, sadece özel bir günde tartışılmakla sonuçlandırılabilecek bir konu değildir.

KADIN SORUNLARININ GÜNDEME GETİRİLMESİ

“5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşımaktadır. En büyük amaçlarımızdan birisi insan haklarını güvence altına almaktır. İnsan haklarının büyük önem kazandığı günümüzde bir toplumun medeniyet düzeyi o toplumun insanlara özellikle de kadınlara verdiği önemle ve verdiği hak ve sorumluluklarla değerlendirilmektedir. Kadın ve erkek bir toplumun birbirini tamamlayan öğeleridir. Bu öğelerden herhangi birinde oluşan eksiklik ya da bozukluk toplumun yapısını olumsuz yönde etkileyecek sorunlara yol açmaktadır.”

MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTTIRILMASI

“TBMM 2011 seçimleri milletvekili sayısı 550`dir. Ancak 1935`ten 2009`a kadar Meclis`e 8 bin 794 erkek vekile karşılık sadece 236 kadın girebildi. Bizler bu sonuçları yeterli bulmuyoruz. Ulusumuzu, ailemizi var etmek için var gücümüzle çalışırken bireyselliğimizin yok sayılması, temsil gücümüzün yok denecek kadar az olması canımızı, onurumuzu, yaralıyor. Başta Hükümetimiz olmak üzere tüm siyasi Parti temsilcilerine sesleniyoruz. Yerel ve Genel Seçimlerde Kadınlarımıza hak ettiği yerleri vererek süregelen haksızlıkları durdurmak sizlerin ellerinde diyoruz. Daha çok kadın vekiller, daha çok kadın Belediye Başkanları çıkararak Ülkemizin yönetiminde yer almak istiyoruz.” 



Sami Nebile
5.12.2014 19:31:44
sağolun almayalım

1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ