Kadın çiftçiler eğitiliyor

Kadın çiftçiler eğitiliyor

Kırıkkale'de kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları devam ediyor. Çalışma kapsamında bugüne kadar çok sayıda ev hanımı bu çalışmalardan yararlandı.

EV HANIMLARI BİLGİLENDİRİLİYOR

Ev Ekonomisi Eğitim Yayım Çalışmaları kapsamında Aşağımahmutlar mahallesinde daha önce İlimizi Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi yarışması Türkiye Finalinde de temsil eden Mine Özyön’ün evinde “Gıda Muhafaza Yöntemleri” konulu bir eğitim ve bilgilendirme çalışması yapıldı. Toplantıya İl Müdür Recep Kırbaş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mustafa Güneş de katıldı.

BAHÇELERDE SON ÜRÜNLERİN DURUMU

Eğitimde kadınlara bahçelerin artık son ürünlerini aldıkları bu dönemde kış hazırlıklarının tekniğine ve sağlık kurallarına uygun yapılması konusunda Ev Ekonomisi Teknikeri Berrin Hiştir ve Sosyolog Memduha Yaman bilgiler vermişlerdir. Özellikle dondurularak muhafaza edilecek gıdaların kızartılarak hazırlanması yerine haşlanarak veya közlenerek hazırlanmasının sağlık açısından daha uygun olduğu, ayrıca konserve yaparken de (domates hariç) sterilizasyonun şart olduğu konusunda bilgiler verilerek uygulamalı olarak salatalık, domates ve soslu cin biberi turşusu yapımı gösterilmiştir.

Sosyolog Memduha Yaman’da yaptığı bilgilendirmede; sosyolog olarak tarımsal faaliyetleri geliştirmek için muhtarlarla diyaloga geçerek öncelikle İlimizin sosyo-ekonomik, eğitim, ulaşım, nüfus bilgilerini çıkarttıklarını ve problemleri saptayarak çözüm önerileri oluşturmaya çalıştıklarını söylemiştir. Bu amaçla anketler yaparak kırsala yönelik ilk bilimsel verileri oluşturmaya başladıklarını söylemiştir.

KIRSALDA KADININ DURUMU İNCELENİYOR

Kırsalda kadının rolü üzerine araştırmalar yapan sosyologlar, aile içi iletişim, kadın ve çocuk sağlığı ve eğitimi, aile içi şiddet ve çocuk istismarı ile mücadele, kırsalda kadın girişimcilerin desteklenmesi, kooperatifçiliğin özendirilmesi gibi alanlarda faaliyet projeleri hazırlamakta, Kadın çiftçilerle sıcak bir iletişim kurmakta ve onlardan gelen taleplere de cevap bulmaya çalışmaktadırlar.

Ayrıca yeni üretim tekniklerinin benimsetilmesi ve tarımsal yeniliklerin anlatılmasında da önemli roller üstlenen sosyologlar, Bakanlığımızca miras hukukundaki yapılan değişiklikler konusunda da çiftçilerimizi bilgilendirmektedirler.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü