İTHALAT, ALIN KARASI MI ÇIKTI?

İTHALAT, ALIN KARASI MI ÇIKTI?

Saadet Partisi Kırıkkale Milletvekili Adayı Selami Çakır, AK Parti?nin ithalat ve ihracat rakamları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Çakır, ?İhracat ile övünenler, ithalattan tek kelime etmiyor. 2002`de 51,5 milyar dolar olan ithalat, 3.6 kat artarak ta

BALLANDIRA BALLANDIRA İHRACATTA KIRILAN REKORLARI ANLATIYORLAR

Saadet Partisi Kırıkkale Milletvekili Adayı Selami Çakır, açıklamasının devamında şunları söyledi; ?İktidar partisi, 9 yıllık iktidarın icraatlarını `Alnımızın Ak`ıyla 8.5 Yıl` isimli kitapta toplayıp, her yere dağıttı. Bugüne kadar yapılan hizmetler ve faaliyetler, bol görsel destekli mizanpajla seçmenin bilgisini sunuluyor. Fotoğraflarla anlatılan birçok şey var. Özellikle Ekonomi bölümünde, `İhracatı tam 4 kat artırdık` şeklindeki vurgulu başlık oldukça dikkat çekici. Fakat ortada bir hinlik var.  Nedense, aynı bölümde, `İthalat Rakamları`ndan hiç bahsedilmiyor. Bir önceki veya bir sonraki sayfada da, tek kelime yok. Aslında `ihracat-ithalat` rakamları hep birlikte analiz edilen, en temel istatistikî veriler. Ekonomistlere göre, ihracat kadar ithalat da önemli. Hatta ülkenin geleceği ve ekonomik dengeler açısından belki çok daha önemli. İktidar partisi temsilcileri ve ekonomi yöneticileri, ballandıra ballandıra ihracatta kırılan rekorları anlatıyorlar. Ama asıl rekor, ithalatta kırılıyor. Fakat nedense, bundan hiç söz eden yok. Yoksa yazıldığı gibi `ihracat, alın ak`ı iken, `ithalat, alın karası mı` ki görmezden geliniyor?

 

2002`DE NEYDİ?  2010`DA NE OLDU?

?Tahmin edildiği gibi, ham petrol ve doğalgaz, ithalat listesinin başında geliyor. Türkiye`nin ham petrol, akaryakıt, doğalgaz, petrol gibi enerji hammaddeleri ithalatı, 2002`de 9,2 milyar dolar iken bu rakam 2010`de 38.5 milyar dolara yükselmiş. İkinci sırada kazan, makine ve cihazlar var. Bu sektörde 8,1 milyar dolar ithalat, bugün 21,2 milyar dolara çıkmış. En çok ithalatın yapıldığı sektörlerden demir ve çelik, üçüncü sırada geliyor. 2002`de 2,9 milyar dolar olan bu sektördeki ithalat, geçtiğimiz yıl 16,1 milyar dolara ulaşmış. Elektrikli cihazların ithalatı ise, 8,5 yılda 4,3 milyar dolardan 14,6 milyar dolara fırlamış.?

 

IMF ENDEKSLİ TARIM POLİTİKALARI

?Araba ve diğer kara taşıtları ithalatı, patlayan sektörler arasında bulunuyor. 8,5 yıl önce 2,3 milyar dolar olan bu sektördeki ithalat, şimdi 13,4 milyar dolara ulaştı. Artık yollara, yabancı marka arabalar hâkim oldu.

İthalatı patlayanlar! Yanlış politikalar, hayvancılığı bitirdi. Son 2 yıldır yaşanan hayvan krizi nedeniyle, 2002`de sadece 15,9 milyon dolar gerçekleşen canlı hayvan ithalatı, adeta patlama yaparak 333 milyon dolarlık seviyesine ulaştı. 51 bin dolar gibi neredeyse yok denecek miktarda az olan et ve sakatat ithalatı ise fiyatları düşürmek için alınan kırmızı et ithalatı kararıyla 250 milyon dolar seviyesine çıktı. Balık ve deniz ürünleri, ithalatı da 2002`ye göre neredeyse 7 kat artarak 18,7 milyon dolardan 133 milyon dolara çıktı. Pamuk üretiminde aslında iyi bir noktada olan Türkiye, IMF endeksli tarım politikalarıyla pamuk üretimini kendi eliyle baltaladı. AKP iktidarının yanlış politikaları nedeniyle 2002`de 1,2 milyar dolar olan pamuk ve pamuk ipliği ithalatı, 2010`da 3,3 milyar dolar seviyesine ulaştı? dedi.

 

 

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız