İşsizlik toplumun psikolojisini bozuyor

İşsizlik toplumun psikolojisini bozuyor

İŞSİZLİK DÜNYADA BÜYÜK BİR PROBLEM

İşsizlik toplumun psikolojisini bozuyor

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı, Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye´deki en önemli problemin istihdam ve işsizlik olduğunu belirterek, işsizliğin bir puan artmasının toplumun ruhunu, huzurunu ve psikolojisini bozduğunu söyledi.

İSTİHDAM VE İŞSİZLİK SORUNU

Ahiler Kalkınma Ajansı Kayıtlı İstihdamı Teşvik Ediyor? projesi kapsamında ?Prof. Dr. Cem Kılıç İşverenlerle Buluşuyor? konulu bilgilendirme toplantısı Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası´nda gerçekleştirildi. Güncel istihdam teşvikleri ve ekonomik gelişmelerin, kayıtlı ve kayıt dışı istihdamın işverenler için yorumlandığı toplantıda istihdamın artması ve işsizlik sorunu ele alındı. NTV Ekonomi Yorumcusu, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı, Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye´de ki en önemli problemin istihdam ve işsizlik olduğunu belirterek, işsizliğin bir puan artmasının toplumun ruhunu, huzurunu ve psikolojisini bozduğunu söyledi. Dünya genelinde 2 yıldır küresel ortamda ki belirsizliğin Türkiye´yi de etkilediğini ve büyüme bağlamında istenilen yere gelemediklerini belirten Kılıç, global dünyada ekonomik anlamda sorunların olduğunu açıkladı.

İŞSİZLİK DÜNYADA BÜYÜK BİR PROBLEM

Uluslararası Çalışma verilerinden bilgiler veren Kılıç, 2016 yılında küresel işsizliğin yüzde 5,7 düzeyinde olduğunu bu oranın 2017 yılı için ise 5,8 olarak tahmin edildiğini vurguladı. Genç işsizlik süresinin giderek arttığını aktaran Kılıç, şunları dile getirdi: "Türkiye´de yapılan anketlere bakıyoruz işsizlik birinci sırada çıkıyor. Ancak aynı sorun kıta Avrupası ülkelerde de var. İşsizlik hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler arasında rahatsız verici bir duruma ulaşmış durumda. Bu sorun İngiltere, Fransa, Almanya´da da var. 2016 yılında küresel genç işsizlik yüzde 13,1´lere ulaşmış. Normal işsizlik oranlarının iki katından fazla. 2017 yılında da bu değişmeyecek. Dünyada 71 milyon işsiz genç bulunuyor? dedi.

KAYIT DIŞILIĞA YÖNELİYOR

?Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı ise kayıt dışı istihdamın Türkiye´nin sorunu olduğunu belirterek, yapılacak çalışmalarla bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Varlı açıklamasının devamında, ?Hepimizin bildiği üzere ülkemizin en büyük sorunlarından birisi kayıt dışı istihdam. Ekonomik, hukuki ve hatta kültürel nedenlerle dahi çalışanlar ilgili kurumlara bildirilmeyebiliyor veya eksik bildiriliyor. İşini yasalara göre yapmaya gayret eden işadamı, kayıt dışı işçi çalıştıranla rekabet edemiyor, bu durum onu da kayıt dışılığa yönlendiriyor. Çalışan içinde durum farklı değil. Sigortalı çalışmak isteyen kişi sigortasız çalışmaya razı olanlar nedeniyle iş bulmakta zorlanıyor, dolayısıyla o da bir şekilde kayıt dışı çalışmaya boyun eğebiliyor.?

ÜLKEMİZE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

?Devletimiz ve ilgili kurumlarımız çalışanımıza ve ülkemize büyük zarar veren bu fasit dairenin kırılması için çok ciddi teşvikleri hayata geçiriyor, ama buna rağmen ısrarla kayıt dışı çalışmaya yönelenlere de gerekli yaptırımları uyguluyor. Kayıt dışı istihdamda bölge düzeyde önemli farklılıklar var. SGK verilerine göre, kayıt dışı istihdamın en yoğun olduğu bölgeler, Kuzey ve Orta Anadolu Bölgeleri. Bu bölgelerde yaratılan istihdamdaki kayıt dışılık yüzde 60´ın üzerinde. Dolayısıyla bu bölgelere özel önem vermek gerekiyor. İşte bu noktada, yönetim kurulu üyesi olduğum Ahiler Kalkınma Ajansı da sorunun çözümüne katkıda bulunmak için bir proje hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundu, proje başarılı bulundu ve uygulanmaya başlandı.?

SORUNLAR ARAŞTIRILACAK

?Temel amaç, işçi-işveren tüm tarafların kayıt dışı çalışmanın zararları konusunda dikkatini çekmek, teşvikler ve yaptırımlar konusunda bilgi vermek, bölgede kurumlar arası koordinasyonu ve kapasite geliştirmeyi öngören bir yol haritası belirleyerek kayıt dışıyla mücadele etmek. Projenin toplam bütçesi yaklaşık 195 bin Euro. Kırıkkale Üniversitesi, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği ile Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası proje ortakları. Ticaret ve Sanayi Odamız da proje kapsamında oluşturulan platformun üyesi. Bugüne kadar ilgili kurumların çalışanlarına çeşitli konularda eğitimler verildi, orta ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik bilgilendirici faaliyetler düzenlendi. Önümüzdeki dönemde ise stratejik plan için saha analizi çalışması yapılarak hem işçiler hem işverenlerin sorunları araştırılacak? dedi.

Haber: Ferman Aybars Gök



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı