İSHAL, ÖLDÜRÜCÜ BİR HASTALIK OLABİLİR

İSHAL, ÖLDÜRÜCÜ BİR HASTALIK OLABİLİR

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Keskin ?yaz sıcakları ve ishalli hastalıklar? konusunda basın açıklaması yaptı. Sıcaklardan korunma uyarısında bulunan Keskin, ?İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme

SIVI KAYBINA DİKKAT
İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Keskin açıklamasının devamında şunları kaydetti; ?Bilindiği üzere Nisan-Eylül ayları arasında gelişmesi muhtemel (Tifo, Paratifo, Dizanteri, Akut Barsak Enfeksiyonu, Hepatit A, Nonspesifik Gastroenteritler, v.b.) bulaşıcı hastalıkların başlıca enfekte kaynağı içme suyu ve su depolarıdır. Yaz aylarında ishal ve benzeri sıvı kayıplarının yol açabileceği sağlık sorunlarına dikkati çekmek ve olası vakalarda doğru tedavi uygulamalarını gündemde tutmak, halkımızın konuya duyarlı hale getirmek üzere, Temmuz ayının ilk haftasının `Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası` olarak belirlenmiştir. İshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir.?
 
6 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR
?İshal, özellikle 6 ay - 2 yaş arası çocuklarda daha sık görülür, çünkü bu yaşlarda ek besinlerle beslenmeye başlama ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler, ishale karşı özel bir koruma altındadırlar. İshal, inek sütü ya da bebek mamalarıyla beslenen 6 aylıktan küçük bebeklerde çok daha fazla görülmektedir. Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmelidir. Bebekler, 6. aydan itibaren anne sütünün yanında ek gıdalara başlatılmalıdır. Taze hazırlanmış yiyecekler ve temiz içme suyu kullanılmalıdır. Hazırlanmış yiyeceklerin saklama koşulları, tüketim sürelerine dikkat edilmelidir?
 
ELLER MUTLAKA SABUNLA YIKANMALIDIR
?İshali azaltacağı düşüncesiyle ishalli olan çocuğa yiyecek ya da su vermemek yanlış bir inanıştır, çocuğun susuz kalmasına ve beslenme bozukluğuna yol açar. Bu nedenle ishal sırasında beslenme ve sıvı alımı artırılarak özenle sürdürülmelidir. İshal başlar başlamaz her zamankinden daha fazla sıvı verilmelidir. Bebek ve çocuklarımıza doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalıdır. Bebek ya da çocuklarla ilgili besin hazırlama, besleme gibi işlemlere başlamadan önce ve sonra eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme ve içme, tekrarlayan kusma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk şikâyetleri olan bebek ve çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa İshal öldürücü bir hastalık olabilir.?
 
 
 
 


1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!