İş sağlığında herkes kendi patronudur

İş sağlığında herkes kendi patronudur

Vali Ali Kolat, iş sağlığı ve güvenliğinin çağdaş ve modern ülke olmanın göstergesi olduğunu söyledi. İşveren ve işçinin; işyerlerinde kendi üstüne düşen güvenlik önlemlerini alması gerektiğini belirten Vali Kolat, çalışanların sağlığına zarar verecek ris

VALİ ALİ KOLAT, İŞYERLERİNDE; ÇALIŞANLARA İYİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI YARATILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. BUNU YAPAN MEDENİYETLERİN BAŞARILI OLDUĞUNU BELİRTEN KOLAT, İŞVERENLERİN BU KONUYA HASSASİYET GÖSTERMESİ GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.
İş sağlığında herkes kendi patronudur
Vali Ali Kolat, iş sağlığı ve güvenliğinin çağdaş ve modern ülke olmanın göstergesi olduğunu söyledi. İşveren ve işçinin; işyerlerinde kendi üstüne düşen güvenlik önlemlerini alması gerektiğini belirten Vali Kolat, çalışanların sağlığına zarar verecek risk hususlarının önceden belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Kolat ?İş sağlığında herkes kendinin patronudur? dedi. 
GÖREVLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ 
Türkiye genelinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 81 ilde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu Tanıtım Semineri Kırıkkale İl Kültür Merkezi?nde düzenlendi. 
Vali Ali Kolat, ?Bilindiği gibi 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tüm çalışanlar kanun kapsamına girmiş bulunmaktadır? diyerek bu kanunla ilgili bilgilendirme yaptıkları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve görevlilerine teşekkür etti.
 
ÖNLEMLERİN ALINMASI GEREKİR 
İş Sağlığı ve Güvenliği amacına da değinen Kolat, ?Çalışanların sağlığına zarar verebilecek risk oluşturan hususların önceden belirlenerek, gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunması önemlidir. Bu işi çok önemsiyorum. İş Sağlığı ve Güvenliği çağdaş ve modern ülkelerin göstergesidir. Önemsenmesi gereken bir konudur. Çalışanların ve işverenlerin bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Ölüm riski bulunan bazı çalışma alanlarında daha dikkatli olunmalıdır? dedi. 
BÖYLE BİR KANUN GEREKLİYDİ 
Vali Kolat konuşmasının devamında, ?İş Sağlığı ve güvenliği kanunu bir yıl önce çıkarıldı. Böyle bir kanun gerekliydi. Bu kanun ile özel ve kamu sektörü birleştirildi. Herkes bu işi duysun ve bilsin, önleyici tedbirler almamız gerekiyor. Vicdanen rahat olmalıyız ve işçilere iyi bir çalışma imkanı ve yeri tahsis etmek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman iş alanında verim artacak, daha başarılı ve mutlu bir şekilde çalışma hayatını sürdüreceğiz. Bu tür programlarla ilimizde; kanun tanıtımını ve yeniliğini anlatacaklar. Çalışan personelin tedbir alması gerekiyor. Oradaki işçinin; işveren tarafından uyarılması da vatandaşlık görevidir? diye konuştu. 
ÜLKE HIZLA GELİŞİYOR 
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, hızla gelişen ülkemizde iş kazalarının artabileceğini söyledi. Bu konuda hükümetin yeni yasa ile bunun önüne geçtiğini belirten Gök, yasaya herkesin uyması gerektiğini söyledi. Gök konuşmasının devamında, ?Çok hızlı gelişen ve değişen bir dünyada yaşıyoruz. Çok büyük fabrikalar kuruluyor, çok büyük fabrikalar açılıyor, çok büyük iş makineleri ile ocaklarda çalışıyor. Dolayısıyla oluşabilecek kazaların sonuçları da ağır oluyor. İşte bunların önlenmesi için mevzuatlardaki değişikliklerin yapılması gerekiyordu. 6331 sayılı kanunla bu sağlanmış oldu. Bu yasayı çıkaranlara teşekkür ediyoruz ve yasanın çiğnenmemesi gerektiğini umuyoruz. Bu konuda da emeği geçen herkese teşekkür ediyor, katılanlara hayırlı ve kazasız işler diliyorum? dedi. 
172 İŞ KAZASI 
Konuşmaların ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Seçil Ayhan, 6331 sayılı kanunun getirdiği haklar ile ilgili seminer düzenledi. Seminerde konuşan Ayhan, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Kişisel Koruyucu Donanım  ve Kullanım Kriterleri konularının işyeri sahipleri tarafından tam olarak bilinmediğini ve bu yüzden işyeri sahiplerini büyük cezaların beklediğini belirtti. Ayhan, yeni yasanın özellikle işverenlere açısından getirdiği yenilikleri anlattı. Ülke genelinde günde ortalama 172 iş kazası olduğunu ve bu kazalarda her gün ortalama üç kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Ayhan, ?Öncelikle bu kanun son zamanlara da iş kazalarından ölen ve yaralanan kişilerin çoğalmasından dolayı önemli. Şu anda diğer ülkelerdeki emsal yasalara göre daha iyi bir yasa olduğunu görüyoruz.
TÜM İŞYERLERİNDE UYGULANACAK 
?Bununla birlikte eski ve yeni arasında ne değiştiği çok az biliniyor. Eskiden 50 kişinin üstünde olan işyerlerinde kanun geçerliydi. Bu yeni yasada gördüğünüz gibi kademeli olarak tüm işyerlerinde bu kanun uygulanacak. Yanında bir kişi bile sigortalı çalışsa bütün herkes iş sağlığı ve güvenliği işlemlerini yaptırmak zorunda olacak. Devlet bir anda herkesi birden bu işin içine almadı, kademeli geçiş yaptı. 1 Ocak 2013 itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli yerler, 1 Temmuz itibariyle az tehlikeli işyerleri, en son 1 Temmuz 2014 tarihinde devlet dâhil olacak. İşverenler, yanında bir kişi çalıştırsa dahi bu tedbirleri almak zorunda olacak. Mesela berberler bile bu kanuna uymak zorunda? dedi.
DEVLET DESTEĞİ SAĞLANACAK 
10 kişinin altında personel istihdam edenler için kanun kapsamında devlet desteği sağlanacağını anlatan Ayhan, ?Genellikle işverenlerden gelen tek bir soru var; ?ben küçük bir işletmeyim, giderleri de çıkarınca geriye pek bir şey kalmıyor, bir de iş sağlığı ve güvenliği eklenirse geriye ne kalacak bize?? gibi sorularla karşılaşıyorum. Devlet, 10 kişinin altında çalışanlara destek verecek. Bununla ilgili hala çalışmalar devam etmekte. Devlet, 10 kişinin altında çalışanı bulunan işletmelerde ortak sağlık birimleri ile bu eksikliği gidermek istiyor. Mesela şu an yürürlükte olan 50 kişi üstü olan işletmeler diyebilir ki ?ben 49 kişi çalıştırırım yırtarım ya da 1 Temmuz`da 10 kişi ve üzeri işletmeleri kapsayacak, yine ?9 kişi çalıştırırım? diyebilir ama en sonunda 1 Temmuz 2014`de bu kanuna uymak zorunda kalacak. Unutmayalım önlemek, ödemekten kolaydır? dedi.
CEZALAR KAPIDA 
Yasanın her işyeri için çalışanlarına yönelik eğitim verme, risk analiz raporu hazırlama, kullanılan cihazlarla ilgili tehlike uyarı levhaları ve kullanım talimatı bulundurma zorunluluğu getirdiğini söyleyen Ayhan, ?Bunu yapmayan işyerlerine de ciddi cezalar getiriyor? dedi. Bu kanunun iş güvenliği anlamında ilk olduğunu belirten Ayhan, amacının da iş kazası olmadan önce önlemler alarak kazaları en aza indirmek olduğunu dile getirdi.


1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü